8 mitai apie vėžį

8 mitai apie vėžį

Vėžys. Šią liga be abejonės žino kiekvienas, todėl nenuostabu, jog egzistuoja daugybė įvairiausių mitų, neretai sukeliančių nereikalingą paniką arba priešingai – skatinančių nepakankamai rūpintis savo sveikata. Mitai apie vėžį kelia didelį pavojų, todėl šį kartą norėtume juos išsklaidyti.

1 mitas: tikimybė mirti nuo vėžio didėja su kiekvienais nugyventais metais. Tiesą sakant, vėžio diagnozė nustatoma tikrai nemažai daliai žmonių, tačiau tuo pačiu reikia pasidžiaugti vis didėjančia medicinos mokslo pažanga ir kylančiais išgyvenimo bei gyvenimo kokybės rodikliais. Per pastaruosius 3 dešimtmečius sergančiųjų vėžiu gyvenimo trukmė gerokai pailgėjo: po to, kai buvo nustatyta diagnozė, daugiau nei 60% žmonių išgyvena ilgiau nei 5 metus.

2 mitas: tikimybė susirgti plaučių vėžiu dėl oro užterštumo yra gerokai didesnė, nei nuo rūkymo. Kvėpavimas užterštu miesto oru gerokai rečiau paskatina vėžio išsivystymą nei aktyvus ar netgi pasyvus rūkymas. Skaičiai kalba patys už save: 9 iš 10 (87%) atvejų plaučio vėžį sukelia arba paties žmogaus rūkymas, arba intensyvus šalia esančių žmonių (sutuoktinio, draugų, kolegų) rūkymas.

3 mitas: tam tikrų dezodorantų, šampūnų ir kitų higienos priemonių naudojimas gali padidinti riziką susirgti krūties vėžiu. Šis mitas pagrįstas tuo, kad kenksmingos medžiagos, esančios higienos priemonėse, per įvairius įbrėžimus gali prasiskverbti į organizmą per žmogaus kūną. Nors mokslininkai ne kartą yra garsiai kalbėję apie tokią tikimybę, vis dėl to jokių pagrįstų įrodymų nėra.

4 mitas: mobilieji telefonai sukelia smegenų vėžį. Nors buvo atlikta daugybė mokslinių tyrimų, niekas iki šiol neįrodė, kad mobilieji telefonai ar kiti elektromagnetinę spinduliuotę skleidžiantys prietaisai sukelia smegenų ar kitos rūšies vėžį. Tačiau moksliniai tyrimai šioje srityje vis dar vykdomi.

2 psl. »

Komentarai (4)

jurgita 2014-10-16 14:57
Vėžio prevencijai o taip pat vėžinių ląstelių naikinimas susijęs su imunine sistema. Imuninės sistemos ląstelės ( natural kileriai) būti aktyvūs kad naikinti onko ląstekes. Įvairūs fakroriai (užterštumas, žalingi ipročiai, stresas) silpnina šių ląstelių akryvumą. Tačiau yra efektyvių priemonių jų aktyvumą padidinti daugiau nei 400 % ir sėkmingai kovoti su vėžiu. Tą mes padarėm sėkmingai nors gydytojai nieko gero nebežadėjo.
Info 2012-12-16 15:15
Gyd. Tulio Simoncini (Italija) vėžį gydo geriamaja soda. Kreiptis į jį reikia internetu.
simona 2012-02-28 19:47
Polinkis susirgti egzistuoja, bet nebūtinai reiškia, kad liga paveldėta ir jau užprogramuota
delfina 2012-02-28 19:47
mano seimoje visos moterys sirgo kruties veziu ir gydytoja sake, kad labai daug tikimybes kad ir as susirgsiu. Tai nzn ar cia mitas