Dažniausios ankstyvo persileidimo priežastys

Dažniausios ankstyvo persileidimo priežastys

Statistika bauginanti: maždaug 15–20% visų nėštumų baigiasi persileidimais. Dažniausiai jie įvyksta dar tuomet, kai moteris net nenutuokia esanti nėščia. Šis didelis sukrėtimas gali ištikti bet kurią, todėl, kad galėtum apsisaugoti, norime tau atskleisti dažniausiai pasitaikančias ankstyvo persileidimo priežastis.

Dėl įvairių priežasčių dažniausiai ankstyvas persileidimas įvyksta iki 12 nėštumo savaitės – turbūt ne veltui sakoma, kad pirmuosius 3 nėštumo mėnesius šia džiugia žinia geriau nesidalinti su aplinkiniais. Kas gi nulemia tokią nesėkmingą baigtį?

 

  • Genetiniai sutrikimai. Anot statistikos, dauguma (net 73 %) ankstyvų persileidimų įvyksta dėl genetinių sutrikimų. Įprastai šie defektai būna mutuojantys, o ne paveldimi. Gemalinėms ląstelėms įvairūs išoriniai veiksniai daro neigiamą įtaką, natūralios atrankos būdu išlieka tik stipriausieji, taigi gerai neįsitvirtinęs vaisius tiesiog pašalinamas. Stengiantis vengti tam tikrų produktų ar veiklos galima tik šiek tiek sumažinti riziką, tačiau apsisaugoti praktiškai neįmanoma.
  • Hormoniniai sutrikimai. Neretai persileidimas įvyksta sutrikus hormonų pusiausvyrai, ypač trūkstant progesterono – pagrindinio nėštumo hormono, užtikrinančio gimdos augimą ir aprūpinimą krauju. Laiku nustačius problemą, gydytojai gali skirti vartoti jo papildomai, ir taip išsaugoti vaisių. Kita problema – per didelis vyriškųjų hormonų androgenų, kurie stabdo estrogenų ir jau minėto progesterono gamybą, kiekis. Jie yra dažna pasikartojančių persileidimų priežastis.
  • Imunologinės priežastys. Persileidžiama dėl Rh konflikto. Embrionas paveldi teigiamą rezusą iš tėvo, o neigiamą turintis  motinos organizmas atmeta embrioną. Tuo atveju profilaktiškai reikėtų vartoti progesterono preparatus, atliekančius imunomoduliacinį vaidmenį.
  • Lytiškai plintančios infekcijos. Trichomonozė, toksoplazmozė, sifilis, chlamidijos, taip pat dedervinė ir pan. dažnai sukelia persileidimą. Motinos organizme esantys virusai ir bakterijos pažeidžia vaisiaus dangalą ir užkrečia vaisių. Siekiant išvengti tokių problemų, lytiškai plintančias ligas reikia gydyti prie nėštumą, o jo metu – atsisakyti nesaugių lytinių santykių.
  • Bendros infekcinės ligos. Savaiminio persileidimo priežastimi gali tapti bet kokia liga, dėl kurios nėščiosios kūno temperatūra pakyla aukščiau 38 laipsnių. Prieš pastodama geriau apsilankyk pas gydytojus ir atlik išsamius tyrimus.
  • Vaistai ir žolelės. Ne veltui pirmąjį nėštumo trimestrą rekomenduojama atsisakytų visų vaistų ir net vaistažolių – bet kokie preparatai gali sukelti persileidimą arba daryti įtaką vaisiaus formavimuisi.
  • Nerimas ir stresas. Žmogaus organizmą smarkiai veikia dideli sukrėtimai. Susinervinus jame vyksta tikras perversmas. Nėščiųjų organizmas tampa itin jautrus, todėl įvairūs stresai ir įtampa turi dar didesnį poveikį.
  • Nesveikas gyvenimo būdas (alkoholio, narkotikų vartojimas, rūkymas ir  prasta mityba) tiesiogiai veikia tavo kūdikį.
  • Nelaimingi nutikimai. Gaila, bet dėl vaikučio netekties kartais būna kaltos pačios moterys, nes paprasčiausiai nesisaugo. Nėštumo metu joms negalima nešioti jokių sunkių nešulių, jos turi atsisakyti varginančios veiklos ir tiesiog skirti sau daugiau dėmesio. Tada ir vaikutis sveikas bus, ir mamytė jausis laiminga.

Komentarai (2)

Laima 2012-03-08 21:14
Žinot, aš tikiu, kad vaikučiai ateina tada, kai jiems reikia ateiti. Labai tikėtina, kad užsimezges vaisius turėjo kokių nors defektų ir motulė gamta viską savaip sutvarkė
raskila 2012-03-08 21:12
man jau 3 kart buvo persileidimas... gydytojai neturi kaip pakomentuoti, nes sveikata puiki, jokiu zalingu iprociu ir t.t.