Gydytoja atsako: moterų migrena

Gydytoja atsako: moterų migrena

Į klausimus atsako Kristina Peterson, knygos „Moterų migrena. Patarimai kaip išgyventi“  autorė, galvos skausmo klinikos Oregone įkūrėja.

Man skauda galvą, nes visą dieną dirbu kompiuteriu. Ką man daryti?

Jūs ko gero kenčiate dėl akių įtampos ir nuovargio, prie to prisideda dar ir netaisyklinga darbinė poza. Visų pirma įsitikinkite, kad Jūsų monitorius ir kėdė yra deramai sureguliuoti. Jeigu Jūs naudojatės nešiojamuoju kompiuteriu, prijunkite jį prie didelio monitoriaus, kuris palengvins skaitymą. Dirbant bet kokiu kompiuteriu kas valandą reikia daryti 2-jų minučių pertraukas; savo telefone nustatykite garsinį signalą, kuris periodiškai primins Jums apie tai. Jeigu Jūs nešiojate akinius ar kontaktinius lęšius, jus prižiūrinčiam okulistui būtinai paminėkite, kad daug dirbate kompiuteriu, nes, gali būti, kad jums turėtų būti taikoma kitokia regėjimo korekcija darbui kompiuteriu, nei knygos skaitymui.

Kritinėmis dienomis mane visada ištinka migrenos priepuolis. Ar tai gali būti kažkaip susiję su hormonais?

Daugumai moterų, kurios kenčia nuo hormoninės-migreninės priklausomybės, galvos skausmas, kaip taisyklė,  atsiranda prieš 1-2 dienas, prasidedant kritinėms dienoms ir gali užtrukti visą šį laikotarpį. Jeigu atidžiai sekate savo ciklą, tuomet prieš prasidedant menstruacijoms galite profilaktiškai pabandyti pavartoti tokius vaistus kaip ibuprofenas, Aleve ar aspirinas. Jeigu galvos skausmas vis tik prasidėjo, reikėtų kreiptis į gydytoją, kuris padės Jums atsikratyti reguliariai pasikartojančios migrenos.    

Atminkite, kad prasidėjus klimakteriniam laikotarpiui, migrena gali pasikartoti tokia pačia banga kaip ir pirmą kartą, kadangi šiuo laikotarpiu vyksta ypatingai dideli hormonų svyravimai. Gera naujiena ta, kad galvos skausmai gali sumažėti ar net visai išnykti, kai tik įžengsite į menopauzės laikotarpį.   

2 psl. »

Komentarai (4)

Lera 2014-01-02 21:18
Ir mane kankino migrena, ir viename bloge radau kad padeda imbieras. Pradejau ji daugiau valgyti ir migrena zymiai paretejo. Pasiskaitykite ta bloga, jame labai daug info idomios yra: manomigrena.blogspot.com
renata 2012-02-16 21:42
Sveiki, esu šeimos gyd. rez . Renata. Domiuosi migrenos pobūdžio galvos skausmais. Prašyčiau atsakyti į anketėlės klausimus ir pasidalinti savo patirtimi apie Jūsų pačių naudojamas priemones sumažinti migrenos priepuolių dažnumą ir sunkumą.Ačiū už Jūsų sugaištas minutes pildant šią anketą. Jūsų atsakymai yra labai svarbūs.
Anketėlės adresas:
http://www.publika.lt/apklausa-15-4d8a32799117b.html
Riutiu 2012-01-17 20:50
nezinau kaip su galvos skausmais del kompiuterio, bet kad akis skauda del neteisingai nureguliuoto monitoriaus aukscio tai faktas. Pasikeliau monitoriu kad butu akiu lygyje ir kur kas geriau jauciuosi
Laimute 2012-01-17 20:49
Super straipsniukas. Mane dažnai kankina migrena, ypatingai keičiantis orui. Tuomet ne tik galvą, bet ir akis siaubingai skauda. Būna net taip, kad i darba negaliu eiti