Ką galima sužinoti iš šlapimo

Ką galima sužinoti iš šlapimo

Deja, šlapimas – tai ne tas dalykas, į kurį dažnai kreipiamas dėmesys. O juk šlapinimosi dažnumas, šlapimo spalva ir kvapas gali daug pasakyti apie jūsų sveikatos būklę, pavyzdžiui, ką valgėte, ar dažnai vartojate alkoholinius gėrimus ir kokiomis ligomis sergate.

Šlapimo spalvos ir kvapo pasikeitimai gali būti susiję su paprasčiausiais mitybos įpročiais ir kai kurių maisto produktų vartojimu. Tačiau tuo pačiu metu tai gali būti pirmasis rimtų susirgimų, pavyzdžiui, vėžio ar infekcijų, požymis. Taigi neskubėkite unitaze nuleisti vandens...

Spalvos pokyčiai

Įprastai šlapimas būna geltonos spalvos, nes jį veikia pigmentas urochromas. Priklausomai nuo konsistencijos, šlapimo spalva gali svyruoti nuo šviesiai geltonos iki gintaro geltonumo. Jei šlapimo spalva tamsi – tai požymis, kad geriate nepakankamai daug skysčių. Kad tinkamai funkcionuotų, organizmui reikia atitinkamo skysčių kiekio. Kai tų skysčių patenka per mažai, organizmas bando juos išsaugoti, todėl šlapimas tampa labiau koncentruotas ir savaime – tamsesnis.

Ir priešingai – jei šlapimo spalva labai šviesi, vadinasi vartojate didelį kiekį skysčių arba geriate diuaretinius vaistus, skatinančius organizmą atsikratyti vandens pertekliaus.

Kai kurie vaistiniai preparatai gali suteikti šlapimui fluoresceninį žalsvą ar melsvą, morkos – oranžinį, vitaminai – geltoną atspalvį, o rudas šlapimas įspėja apie galimas paveldimas ligas, pavyzdžiui, porfiriją (kraujo liga).

Raudona šlapimo spalva įprastai rodo, kad šlapime yra kraujo, o netgi nedidelis kiekis kraujo gali reikšti, kad į organizmą pateko infekcija (cistitas, uretritas ir kitos šlapimo takų ligos) arba žmogus serga onkologinėmis ligomis. Pastebėjus raudoną šlapimą būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją.

2 psl. »

Komentarai (8)

Nesvarbu 2015-07-02 08:20
Aš esu moterys o šlapinuos normali geltona tada tamsesnis buna na ir taip toliau kai gulėjau ligoninei man buvo visas žarnynas uždegimas bet kai ėmė tyrimus buvo rastas bakterija tai basila vadinama šlapime rado buvo tada tamsesnis šlapimas bet man irgi kartais buna su krauju bet labai mažai buvo truputi..
Deivydas 2014-09-01 16:31
slapinuos raudonai 2-3dienas dabar pradejau normaliai pries 2dienas kaskur vvalgiau burukeliu tai cia nuo burukeliu taip ar kraujo yra ?
romas 2013-12-07 16:41
slapinuosi raudonai jau keleta dienu nezinau kas yra tai buna daznai ka patartumete
Linciugas 2013-10-11 21:47
Kai ka praleidot apie raudoną šlapimą. Burokėliai "raudonai nuspalvina šlapimą ir išmatas. Tai nekenksminga, tačiau kai kurie žmonės galvoja kad to priežastis - kraujas"
as 2013-04-07 14:30
neimanoma paskaityti per tas tele2 reklamas,ir neimanoma nuimti nuo ekrano,absurdas kazkoks kiek visur kisa jas!
ligonis 2012-09-06 20:14
o gal yra kokie vaistai padedantys panaikinti nemalonu kvapa?
SanilaS 2012-07-05 23:02
kad tave kur devynios. Atrodo, kad ligos mus persekioja visur.
Liuda 2012-02-22 20:54
Na, tamsesnis šlapimas yra gana įprastas dalykas rytais, mat jis kur kas labiau koncentruotas.

Ar žinote, kad...

JAV specialistai teigia, kad gripas gali kelti daug didesnį pavojų negu raupai ar juodligė – jie nustatė, kad esama ryšio tarp gripo ir mirtinų infarkto atvejų, ir tvirtina, jog su gripu susijusių mirčių esama keturis kartus daugiau, negu iki šiol teigta.

Kitas faktas