Kaip gyvūnai veikia mūsų sveikatą?

Kaip gyvūnai veikia mūsų sveikatą?

Norite šaltą vakarą prisiglausti prie kažko švelnaus ar pūkuoto? O gal tiesiog pasiguosti dėl nevykusio pirmadienio ar bjauraus oro? Tokiais atvejais jūsų geriausiu draugu gali tapti mylimas augintis. Jis niekada jums nepasakys, kad dėl blogų minčių kaltas tik jūs pats ar, kad gana niurzgėti.

Paskutiniai užsienio mokslininkų tyrimai įrodė, kad kačių ir šunų šeimininkai vidutiniškai gyvena 4— 5 metus ilgiau nei likusioji žmonijos dalis. Gyvūnai vis dažniau pripažįstami kaip visaverčiai gydomojo proceso dalyviai. Jie padeda įveikti stresą, baimes, skausmą ir įvairias ligas.

Katės – skausmo gydytojos

Apie kačių ir žmogaus sveikatos ryšį kalbama labai daug metų. Jau nuo antikos laikų žmonės intuityviai jautė, kad katės turi gydomąją galią ir mielai su jomis „dalindavosi“ savo ligomis. XX a. buvo paskelbta daug mokslinių publikacijų, kuriose galima rasti įvairių tyrimų rezultatus, kur kalbama apie kačių poveikį sveikatai.

Tad kuo gi katės taip padeda mūsų sveikatai? Katės murkimas ir šiluma padeda atsiplaiduoti. Murkdama katė skleidžia nuo 20 iki 50 hercų dažnio garsus. Šis dažnis stabilizuoja nervų sistemą, mažina sąnarių ir galvos skausmus, gerina kraujotaką, slopina vidaus organų uždegimą, greitina žaizdų gijimą. Katės glostymas žmogui gerina nuotaiką bei sukelia teigiamas emocijas. Šiaurės Karolinos mokslininkai ištyrė, kad katės murkimas sustiprina kaulus net 20 proc.

Katės tiksliai nustato, kada sunegaluoja šeimininkas. Jos niekada nepradės žaisti su sunkiai sergančiais ligoniais, bet ilgai gulės šalia jų, darys letenėlėmis masažą. Žodžiu, bandys padėti. Jei pacientą buvo ištikęs širdies priepuolis, insultas ar daryta sunki operacija ir jėgų sugrąžinimui reikės daugiau laiko, „namų daktaras“ visada bus šalia. Jei augintinės nemylite, galite iš jos „daktariškų“ paslaugų nesitikėti – katė nenorės jums pagelbėti.

2 psl. »
Šaltinis: ekodiena

Komentarai (1)

Vanilla 2012-06-01 23:29
Del kaciu tikru tikriausia tiesa, ne per seniausiai buvau pasigavusi kazkoki virusa, o turiu katyte ir katina, tai visa laika iki tol kol man nepakilo tempteratura iki 40 ir neteko kviesti greitosios, sie du pukuoti kamuoliukai buvo su manimi, ir man buvo ramu, bei gera, nesijauciau taip stipriai serganti. Tad zmones, darykite isvadas, gyvunai yra naudingesni uz jusu dvikojus draugus.