Kaip saugoti širdį?

Kaip saugoti širdį?

Širdies ir kraujagyslių ligas įprasta laikyti vyrų problema. Tačiau moterims jų grėsmė – ne ką mažesnė. Ją sumažinti galima tik pakeitus kai kuriuos įpročius.

Dažniausia moterų liga

Statistika negailestinga – širdies ir kraujagyslių ligomis suserga viena iš dviejų vyresnių nei 50 metų moterų. „Dažniausiai širdies ir kraujagyslių ligos pradeda vystytis sulaukus brandesnio amžiaus ir prasidėjus menopauzei. Tai hormonų įtaka: estrogenai teigiamai veikia arterijas, tad jų gamybai po menopauzės sumažėjus, širdies ir kraujagyslių ligų rizika padidėja. Deja, neretai pirmieji simptomai lieka nepastebėti, o problemos atpažįstamos tik joms įsisenėjus“, – teigia kardiologė Edita Jankauskienė.

Susirūpinti tokių ligų profilaktika – niekada ne per anksti, o paprastų priemonių jų rizikai sumažinti gali imtis kiekviena. Tereikia skirti daugiau dėmesio savo kraujo spaudimo ir cholesterolio kiekio kraujyje reguliavimui.
Didžiausi sveikos širdies priešai labai paprasti – tai alkoholis, tabakas, nutukimas ir stresas. Bent šiek tiek sumažinus kiekvieno jų poveikį, galima gerokai palengvinti savo širdies dalią.

Neužmiršti pasimatuoti kraujospūdžio

„Širdies ir kraujagyslių ligos klastingiausios ne tik todėl, kad jos vystosi lėtai, o užklumpa staiga, bet ir todėl, kad jas sukelia padidėjęs cholesterolio, cukraus kiekis, įsisenėję žalingi įpročiai, kuriuos pakeisti ne taip ir lengva ir į kurių poveikį dažnai numojama ranka. Tačiau širdis išties jaučia skirtumą dėl kiekvieno sprendimo: surūkyti cigaretę ar ne, išgerti šią vyno taurę ar jos atsisakyti“, – sako E. Jankauskienė. Anot jos, pakeisti įpročiai gali turėti itin didelės įtakos. Pavyzdžiui, nustojus rūkyti, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis per metus sumažėja perpus.

2 psl. »

Komentarai (2)

2522 2018-03-12 13:41
čia policija
debilas 2018-03-12 13:38
labai gražu ir šlikštu

Ar žinote, kad...

Lietuvoje iš tūkstančio gyventojų nuo gripo pasiskiepija vidutiniškai 30 asmenų, Latvijoje - 65, Estijoje – 52 asmenys. Tuo tarpu JAV tūkstančiui gyventojų tenka net 250 pasiskiepijusių, Europoje vidutiniškai – 177.

Kitas faktas