Koks turėtų būti sveikas vaiko maisto racionas?

Koks turėtų būti sveikas vaiko maisto racionas?

Dvejų – trejų metų vaiko mitybos racionas kardinaliai pasikeičia. Nuo šiol motinos pienas jau nebėra svarbiausia mitybos dalis, o jo vietą užima kiti maisto produktai. Suaugusieji nesunkiai atsirenka, ką reikėtų valgyti, tuo tarpu mažylio organizmas dar tik pratinasi prie maisto įvairovės, todėl vieni patiekalai jam patinka labiau, o kiti – mažiau.

Žinoma, pildyti vaiko norus visai malonu, tačiau kuomet kalbame apie visavertę mitybą, nuolaidžiauti nereikėtų. Mažo vaiko vystymasis paremtas tinkama mityba ir iš jos gaunamais mikroelementais, todėl bendrą racioną turi sudaryti įvairūs produktai. Parenkant kasdienį maisto racioną reikėtų vadovautis sveikos mitybos piramide, kurioje visi maisto produktai suskirstyti į 6 pagrindines grupes:

Grūdiniai produktai ir bulvės – į grūdinių produktų kategoriją patenka įvairios grūdų košės, duona, ir bulvės. Šiuose produktuose gausu B grupės vitaminų, magnio, vario, geležies bei skaidulų. 1-3 metų vaikui rekomenduojamos 6 porcijos per dieną.

Daržovės - į daržovių kategoriją įeina visos daržovės (patartina tik šviežios ir būtinai gerai nuplautos).  Šiuose produktuose gausu vitamino B ir C, beta karotino, kalio bei kitų mikroelementų. 1-3 metų vaikui rekomenduojamos 3 porcijos per dieną.

Vaisiai – į vaisių kategoriją įeina visi vaisiai (su citrusiniai vaisiais reikia būti atsargiai, nes jie gali sukelti alergijas). Šiuose produktuose gausu vitamino C, beta karotinų ir kitų mikroelementų. 1-3 metų vaikui rekomenduojamos 2 porcijos per dieną.

Pienas ir pieno produktai - į pieno produktų kategoriją įeina visi pieno gaminiai: sūriai, varškė, pienas, kefyras ar jogurtas. Šiuose produktuose yra magnio, fosforo, įvairių vitaminų ir baltymų. 1-3 metų vaikui rekomenduojamos 2 porcijos per dieną.

2 psl. »

Komentarai

Ar žinote, kad...

Jeigu skauda gerklę, smulkiai supjaustykite svogūną ir užpilkite cukrumi. Po kelių valandų perkoškite ir gerkite po šaukštelį. Citrinos sultys, pasaldintos medumi,- geriausias vaistas užkimus.

Kitas faktas