Moterų menopauzės simptomai ir gydymas

Moterų menopauzės simptomai ir gydymas

Kalbant iš grynai medicininės perspektyvos, moterų klimakterinis periodas reiškia, kad jų organizme vyksta hormonų persitvarkymas, kai kiaušidės nustoja reaguoti į hormonus, kuriuos išskiria hipofizė, sutrinka menstruacijų ciklas, sumažėja apvaisinimo tikimybė, o po kurio laiko liaujasi ir menstruacijos.

Moters gyvenime šiuo periodu vyksta ne tik hormoninio fono pokyčiai: užaugę vaikai palieka namus, tėvai pasensta, pašlyja jų sveikatai. Prie su profesija susijusių problemų prisideda ir šeimyninės. Daugelis dailiosios lyties atstovių jaučiasi išoriškai nebepatrauklios, neretai pablogėja jų sveikatos būklė.

Tačiau jeigu moteris sugeba laiku persiorientuoti, susidoroti dvasiškai ir fiziškai su nauju gyvenimo etapu, šis periodas gali tapti pačiu nuostabiausiu jos gyvenime.

Kada prasideda klimakterinis periodas? Jeigu žiūrėtume į vidurkį, paskutinės menstruacijos būna maždaug 52 gyvenimo metais. Ši riba yra nulemta genetikos, tačiau socialiniai faktoriai (pavyzdžiui, stresas, rūkymas, radiacijos poveikis, netinkamos gyvenimo sąlygos) gali tai paankstinti. Pavyzdžiui, Ukrainoje ir Rusijoje menopauzė ateina 44–49 metais.

Laikotarpis nuo 40 metų iki pirmųjų nereguliarių menstruacijų vadinamas premenopauze (nereguliarios mėnesinės yra pirmasis moteriškųjų hormonų trūkumo požymis). Periodas, kuris prasideda praėjus 12 mėnesių nuo paskutinių mėnesinių ir tęsiasi iki 65 metų, vadinamas postmenopauze. Klimakterinis periodas apima premenopauzę, menopauzę ir postmenopauzę.

Kodėl ši problema mūsų dienomis yra tokia aktuali?

Visų pirma – smarkiai daugėja vyresnių nei 45 metų amžiaus moterų. 50–60 % iš jų pasireiškia patologinio klimakso simptomai (praktiškai kiekviena moteris šiuo periodu išgyvena diskomfortą). Antra – būtent tada ženkliai sumažėja moters darbingumas ir gyvenimo kokybė. Trečia – estrogenų trūkumas provokuoja kitų problemų atsiradimą.

 

  • Širdies ir kraujagyslių ligų tikimybė reproduktyviuoju gyvenimo periodu siekia 8 %, o klimakteriniu – net 53 %.
  • Išeminės širdies ligos rizika klimakteriniu laikotarpiu padidėja 3 kartus, insulto rizika – 6 kartus, o mirštamumas nuo šios patologijos siekia net 90 %.
  • Po menopauzės praėjus metams ar dvejiems, 40 % Vakarų Europos moterų pasireiškia osteoporozė. Apie 70 metus kas antra moteris dėl šios ligos jau yra bent kartą ką nors susilaužiusi.
  • Mirštamumas dėl šlaunikaulio lūžio postmenopauzės metu siekia 15–20 %.
  • Po 60-ies 70 % moterų pasireiškia urogenitaliniai sutrikimai.

 

Visos šios ligos verčia moteris kreiptis į įvairius specialistus: kardiologą, neuropatologą, dermatologą, urologą, traumatologą ir panašiai, deja, jie toli gražu ne visada turi pakankamai informacijos apie tai, kaip padėti dailiosios lyties atstovėms klimakteriniu laikotarpiu, todėl neskiria tinkamo gydymo. O juk būtent žinios apie klimakterinį periodą galėtų padėti profilaktikoje, pailginti gyvenimą ir pagerinti jo kokybę. Ligų apraiškos, apsunkinančios fiziologinę klimakterinio periodo eigą, gavo klimakterinio sindromo pavadinimą. Kaip jis pasireiškia?

2 psl. »

Komentarai

Ar žinote, kad...

Pasaulio sveikatos organizacijos specialistai prognozuoja, kad 2030 m. dažniausiai pasitaikanti liga pasaulyje bus depresija: šis sutrikimas pralenks net širdies ir kraujagyslių sistemos ligas.

Kitas faktas