Prostatitas: požymiai, rūšys ir gydymas

Prostatitas: požymiai, rūšys ir gydymas

Prostatitas – tai prostatos liaukų uždegimas, kurio pagrindinė priežastis – infekcija. Uždegiminis procesas gali praeiti be jokių infekcijos požymių ir tik 5-10% prostatitą sukelia bakterinės infekcijos.

Ši liga gali užklupti bet kurio amžiaus vyrą. 50 metų amžiaus vyrų tarpe, lėtinis prostatitas tampa pagrindine apsilankymo pas urologą priežastimi. Jaunų ir vidutinio amžiaus vyrų tarpe situacija ne ką geresnė: anot Nacionalinio Sveikatos Instituto, net 25% besikreipiančių tokio amžiaus vyrų kenčia būtent nuo prostatito. Kai kuriais atvejais, lėtinis prostatitas pasireiškia po ūminio prostatito priepuolio. Liga taip pat gali būti susijusi ir su kitomis šlapimo takų infekcijomis.

Pagrindinis lėtinio infekcinio prostatito simptomas įprastai yra pasikartojančios šlapimo pūslės infekcijos. Lėtiniu jis laikomas tuomet, kai trunka ilgiau nei 3 mėnesius.

Prostatito rūšys:

 

  • Ūminis bakterinis prostatitas – rečiausiai pasitaikanti prostatito forma, lydima sunkių simptomų. Pacientams, sergantiems ūminiu bakteriniu prostatitu, prasideda ūminė šlapimo takų infekcija, kurios metu padidėja noras šlapintis naktimis ir juntami skausmai dubens bei lytinių organų srityje. Liga dažnai lydima karščiavimo, drebulio, pykinimo, vėmimo, deginamojo pojūčio šlapinantis. Ūminis bakterinis prostatitas turėtų būti gydomas nedelsiant, nes infekcija gali išplisti į šlapimo pūslę, sukelti prostatos abscesą arba, kraštutiniais atvejais, visiškai užblokuoti šlapimo pratekėjimą. Bakterinis prostatitas įprastai gydomas ligoninėje, intraveniniais antibiotikais ir analgetikais.
  • Lėtinis bakterinis prostatitas. Ši liga – tai pasikartojančių šlapimo takų infekcijų rezultatas. Manoma, kad kai kuriems vyrams liga be jokių aiškių simptomų vystosi kelerius metus. Simptomai panašūs į ūminio bakterinio prostatito, tik ne tokie intensyvūs. Nustatyti lėtinį bakterinį prostatitą nėra lengva, o jo gydymas antibiotikais ir nuskausminamaisiais trunka nuo 4 iki 12 savaičių.
  • Lėtinis ne bakterinis prostatitas – labiausiai paplitusi forma, pasitaikanti 90% atvejų. Ligos metu bent tris mėnesius juntamas maudimas pilvo ir genitalijų srityje. Pacientų šlapime bakterijų nerandama, tačiau gali būti pastebimi kiti požymiai. Dažnai tokią būklę galima supainioti su lėtiniu šlapimo pūslės uždegimu (intersticiniu cistitu).

2 psl. »

Komentarai

Ar žinote, kad...

Tyrimais nustatyta, miego metu knarkia net 40 proc. suaugusiųjų. Įvairios statistikos pateikia skirtingus duomenis, tačiau viena – neginčijama, knarkiančių vyrų yra du ar net tris kartus daugiau nei moterų.

Kitas faktas