10 produktų, galinčių sukelti alergiją

10 produktų, galinčių sukelti alergiją

Sakoma, kad kas per daug, tas nesveika. Vis dėlto alergiškiems žmonėms pakanka ir visai nedidelių „draudžiamo“ maisto dozių, kad prasidėtų labai rimta alerginė reakcija. Kokie produktai šiuo atžvilgiu patys pavojingiausi?

 

  • Citrusiniai vaisiai. Jie gali sutrikdyti virškinamojo trakto veiklą, tapti niežulio ir patinimų priežastimi.
  • Kiaušiniai. Tai puikus baltymų šaltinis, tačiau vaikams labai dažnai sukelia alergiją. Alergiškų vaikų tėvams tapi pat reikėtų atsisakyti majonezo, kadangi jo sudėtyje būna kiaušinių trynių.
  • Pienas. Gali tapti alergenu bet kokio amžiaus žmonėms.
  • Gliuteno turintys produktai. Piktnaudžiavimas jais, kaip ir tais, kurie turi albumino, globulino, gliadino, gali baigtis anafilaksiniu šoku.
  • Mielės. Jų gausu įvairiuose skanumynuose – kepiniuose, picose, alkoholyje. Net ir „sveikuoliškame“ maiste (grybuose, kefyre, grietinėje, tofu ir džiovintuose vaisiuose) gali būti mielių.
  • Žemės riešutai. Tai vienas iš populiariausių užkandžių, tačiau gali sukelti dusulio priepuolį.
  • Jūros gėrybės. Ypač pavojingi vėžiagyviai (krabai, krevetės) ir moliuskai. Kai kuriais atvejais alergiškam žmogui net ir įkvėpus jų garų kyla pavojus gyvybei.
  • Tunas. Daugelis žmonių, kuriems pasireiškia alergija tunui, deja, labai dažnai tampa alergiški ir kitoms žuvies rūšims: gali prasidėti uždegimas, niežulys ir kitos bėdos.
  • Šokoladas. Laimei, daugelis šokoladui alergiškų žmonių kakavą toleruoja gerai. Pastebėtina, kad alergenu laikomas ne tik baltasis, bet ir kitų rūšių šokoladas.
  • Česnakai. Prisilietimas prie jų gali išprovokuoti kontaktinį dermatitą (oda parausta, ima niežėti, prasideda uždegimas). Žmonėms, kuriems pasireiškia tokia reakcija, nevertėtų česnakų vartoti maistui.


Be visų išvardintų produktų, labai dažnai alergijos priežastimi gali tapti ir prieskoniai. Gydytojai rekomenduoja jų vartoti mažiau tiems žmonėms, kurių labai jautri nervų sistema.

Komentarai