Įdomūs faktai apie maistą

Įdomūs faktai apie maistą

Valgydamas žmogus ne tik patenkina savo fiziologinį poreikį, bet ir patiria malonumą. Šį kartą siūlome susipažinti su įdomiausiais su maistu susijusiais faktais.

 

  • 7 % amerikiečių kasdien valgo restoranuose „McDonald’s“.
  • 1995 metais japonai pirmą kartą per visą istoriją suvartojo daugiau mėsos negu ryžių.
  • Anglai kavą su pienu vadina „balta kava“.
  • Obuolių degtinė vadinama kalvadosu.
  • Šarlis de Golis, kalbėdamas apie Prancūziją, yra pasakęs: „Kaip galima valdyti šalį, kurioje yra 246 sūrio rūšys?“
  • „Fanta“ – trečias pasaulyje pagal populiarumą nealkoholinis gėrimas (pirmas vietas pasidalina „Pepsi“ ir „Coca Cola“).
  • Tie žmonės, kurie geria kavą, mylisi daug dažniau ir patiria daugiau malonumo, negu tie, kurie jos negeria.
  • Senovės Graikijoje vynas visada buvo skiedžiamas jūros vandeniu.
  • Pasaulyje kasmet surenkama apie 200 000 tonų voveraičių. Tarptautinėje rinkoje vienas šio produkto kilogramas kainuoja apie 8 dolerius.
  • Paprastai prie žuvies patiekiamas baltas vynas, o prie mėsos – raudonas. Vienintelė išimtis yra tunas – jis valgomas su raudonu vynu.
  • Majonezą XVIII amžiuje išrado prancūzų pulkininkas.
  • Liudviko XIV karaliavimo laikais (1638–1715) dvare buvo neįtikėtinai populiarios šparaginės pupelės.
  • Daugiau kaip 40 % užauginamų migdolų sunaudojami šokoladui gaminti.
  • Pirmas tikras restoranas buvo atidarytas Paryžiuje 1764 metais. Restorano šeimininkas per naktis pardavinėdavo savo patiekalus.
  • Pasaulyje yra daugiau kaip 20 000 vyno rūšių.
  • Norvegų virtuvės patiekalas – alaus sriuba – vadinamas „elebrod“.
  • Vynuogės mikrobangų krosnelėje sprogsta.
  • Italų liaudies išmintis sako, kad salotas turi gaminti keturi virėjai: šykštus, filosofas, švaistūnas ir menininkas. Šykštuolis turi įpilti acto, filosofas – įberti druskos, švaistūnas – užpilti aliejaus, o menininkas – viską išmaišyti.
  • Raudonos arba rožinės spalvos greipfrutuose vitamino C yra daugiau negu įprastuose (geltonos spalvos).
  • Kai kur Kinijoje vietoje cukraus į arbatą beriama druskos.
  • Kai Aleksandras Makedonietis į Graikiją iš savo kelionės Indijoje parsivežė cukranendrių cukraus, šis produktas iš karto gavo „indiškos druskos“ pravardę.
  • Virintame vandenyje šampanas atvėsta greičiau negu įprastame.
  • Net 96 % agurko sudaro vanduo.
  • Kasmet pasaulyje suvartojama apie 567 milijardus vištų kiaušinių.
  • Pagrindinis Taičio pajamų šaltinis – turizmas ir alaus gamyba.
  • Žaliojoje arbatoje vitamino C yra 50 % daugiau negu juodojoje.
  • Citrinos su plona žievele yra sotesnės už citrinas su stora žievele.
  • XVII amžiuje Turkijoje buvo draudžiama gerti kavą. Prasikaltusiųjų laukė bausmė.
  • Rokfordo sūriui naudojamas avių pienas.
  • Kasdien Didžiojoje Britanijoje išgeriama 185 milijonai puodelių arbatos.
  • Majai valgydavo jūrų kiaulyčių mėsą.
  • Per savo gyvenimą žmogus suvalgo maždaug 40 tonų maisto.
  • Kasmet pagaminama daugiau kaip 110 milijonų tonų cukraus: 60 % jo išgaunama iš cukranendrių, o 40 % – iš cukrinių runkelių.

Komentarai (1)

fdsdf 2014-06-15 12:44
Oho 40 tonu maisto suvalgom ziauru daugiau nevalgysiu isvis

Dėmesio!

Ar žinote, kad...

Liežuvis turi apie 9000 skonio receptorių. Skonis geriausiai skiriamas esant 24 laipsniams Celsijaus

Kitas faktas