Kaip ir kam vartoti ožkų pieną?

Kaip ir kam vartoti ožkų pieną?

Daugelis ožkų pieną vadina stebuklingu gėrimu – jame labai daug naudingųjų medžiagų. Tiesa, aitrokas jo skonis ne visiems prie širdies, be to, nemaža dalis specialistų vis dėlto abejoja, ar jį gerti saugu. Tiek vieni, tiek kiti iš dalies yra teisūs.
 
Sveikatai ir net grožiui
 
Ožkų pienas naudingesnis nei visos kitos šio produkto rūšys. Jis puikiai pasisavinamas ir nesukelia skrandžio veiklos sutrikimų, nes ožkos piene beveik nėra baltymo alfa-1s-kazeino – taigi jis dar laikomas ir hipoalerginiu.
 
Užtat beta-kazeino ožkos piene keliskart daugiau nei karvės, dėl to sudėtimi jis artimas motinos pienui. Nors medikai nerekomenduoja visiškai atsisakyti natūralaus kūdikių žindymo – ožkų pienas vis dėlto riebokas, ir jame nėra riebalus skaidančio fermento lipazės. Taigi vaikams iki metų geriau duoti ir ožkų, ir motinos pieno arba kokios nors kitos rūšies maistelio kūdikiams.
 
Tačiau faktas, kad ožkų pienas – tikras naudingųjų medžiagų lobynas, yra neginčijamas. Jame, pavyzdžiui, yra labai daug kobalto, įeinančio į vitamino B12 sudėtį, o vitaminas B12, kaip žinome, kontroliuoja ir normalizuoja medžiagų apykaitą, dalyvauja kraujo susidarymo procese. Todėl geriant ožkų pieną pagerėja ir virškinimas, sustiprėja imunitetas, apsisaugoma nuo anemijos.
 
Ožkų pienas išvis turtingas įvairiausių vitaminų: A, B grupės (1, 2, 3, 6, 9 ir jau minėto 12), C, D, E, H, PP. Žmonės, geriantys jį reguliariai, gauna visą būtinų vitaminų komplekso dozę, o tai teigiamai veikia visą organizmą bei saugo nuo avitaminozės. Vitaminai ožkų piene padeda atsigauti po peršalimo ir net daug rimtesnių ligų, chirurginių operacijų.
 
Dar ožkų piene yra cholino, lecitino, albumino, globulino ir biotino. Šios biologiškai aktyvios medžiagos gerina veido spalvą, lėtina odos senėjimą ir užtikrina jos elastingumą.
 
Gausu šiame gėrime ir žmogui gyvybiškai būtinų mikroelementų, tarp kurių yra fosforo, kalio, magnio, kalcio, jodo, molibdeno, natrio, mangano, vario, fluoro. Ožkų pienas palaiko sveiką skydliaukę ir širdies kraujagyslių sistemą, stiprina kaulus, dantis, nagus ir plaukus, gerina atmintį ir didina darbingumą. Jau neminint teigiamo poveikio nervų sistemai: gerti ožkų pieną patariama sergantiesiems neurozėmis, depresijomis, patiriantiesiems stresą.
 
Tikrų tikriausias vaistas
 
Ožkų pienas naudojamas gydant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos, skydliaukės ligas, jis rekomenduojamas sergantiesiems tuberkulioze ir diabetu, iškilus būtinybei pašalinti iš organizmo sunkiųjų metalų druskas, atgauti jėgas po chemoterapijos.
 
Šį pieną patariama gerti praėjus kelioms dienoms po apsinuodijimo maistu – kad nusilpęs organizmas atgautų jėgas ir papildytų naudingųjų medžiagų atsargas.
 
Vitaminų ir mikroelementų kompleksas ožkų piene mažina skrandžio rūgštingumą, todėl jį patariama gerti dažnai rėmens kamuojamiems žmonėms. Tai naudinga daryti ir greito maisto mėgėjams, ir nesilaikantiesiems taisyklingo mitybos režimo, nes ožkų pienas stabilizuoja virškinimą, rekomenduojamas dėl gastrito ir opos profilaktikos.
 
Padeda ožkų pienas gydyti ir peršalimo ligas. Pavyzdžiui, sergant bronchitu patariama triskart per dieną išgerti po stiklinę šilto pieno su šaukšteliu medaus; kamuojant paprastam kosuliui, gelbsti pieno nuoviras su avižomis, geriamas praėjus pusvalandžiui po valgio.
 
Šis pienas įveikia net nemigą. Tad jeigu kamuojatės sutrikus miego ciklui, kaskart eidami gulti išgerkite po stiklinę šilto pieno – miegosite kaip kūdikis! O jeigu esate liaudies medicinos šalininkai, galite išbandyti ir tokį receptą: ožkų pieną sumaišykite su trupučiu baltojo molio, kad susidarytų nelabai skysta košelė, ir dėkite ant kaktos jos kompresus. Ši priemonė, teigiama, gelbsti ir nuo migrenos.
 
Taip pat nuo seno tvirtinama, jog ožkų pienas padeda išsivaduoti nuo alergijos – nuslopina jos simptomus, taigi gydymą galima pradėti ir ligai jau įsišėlus. Sergantieji alergija ožkos pieną geria mėnesį po 1–2 stiklines per dieną – tvirtinama, kad po to tokio gydymo kurso liga nebesugrįžta...
 
Kaip vartoti ir kur laikyti
 
Jeigu anksčiau jau domėjotės nepaprastomis ožkų pieno savybėmis, turbūt pastebėjote, kad daugelis šaltinių tvirtina, jog ilgas terminis apdorojimas šiam produktui kenkia. Neva geriau išvis jo neužvirinti, antraip pienas neteks visų savo naudingųjų medžiagų.
 
Tačiau virinti būtina bet kokį šviežią pieną, jeigu nesate tikri, kad jo davęs gyvūnas yra visiškai sveikas ir laikomas tinkamomis sąlygomis. O ir tuomet geriau nerizikuoti.
 
Juolab kad su ožkos pienu galima išvirti puikią manų košę – aromatingą ir maistingą. Kadangi pienas labai riebus, košės net nebereikės gardinti sviestu. Šis patiekalas lengvai virškinamas, padeda atkurti skrandžio florą. Vaikams, sergantiesiems liga, prieš porą dešimtmečių įprasta vadinti disbakterioze, tokia košė labai pagerina savijautą.
 
Vis dėlto pačiu veiksmingiausiu vaistu laikomas šviežias ožkų pienas. Jeigu ketinate jį vartoti ne kaip paprastą maisto produktą ar profilaktikai, bet skubiam kokios nors ligos gydymui, verčiau susiraskite patikimus ožkų augintojus, iš kurių galėtumėte įsigyti ką tik pamelžto pieno.
 
Išsilaiko ožkų pienas gerokai ilgiau nei karvių, – net nevirintas jis šaldytuve nesugyžta visą savaitę. Kambario temperatūroje jis išlieka šviežias tris dienas.
 
Gėrimas ne kiekvienam
 
Ožkų pienas neturi beveik jokių kenksmingų savybių, tik, žinoma, gerti jį galima ne kiekvienam norinčiajam.
Yra žmonių, tiesiog nepakenčiančių šio produkto. Skirtingai nei karvių pieno atveju, tai nesusiję su chemine produkto sudėtimi – jei kam ožkų pienas neįtinka, tai tik dėl neįprasto prieskonio ir gana stipraus kvapo (ožkų pieno skoninės savybės visiškai priklauso nuo gyvūno laikymo sąlygų ir pašaro: kuo sultingesnė ir įvairesnė žolė, tuo saldesnis pienas, kuo geresnė priežiūra – tuo silpnesnis kvapas).
 
Tiesa, atsargiai ožkų pieną derėtų gerti žmonėms, kurių kraujas pernelyg tirštas – šis produktas dar gerokai padidins hemoglobino kiekį. Nebloga išeitis – skiesti pieną vandeniu (1:1).
 
Sergantiesiems kasos ligomis taip pat rekomenduojama nepadauginti ožkų pieno. Jo riebumas – 4,4 proc., taigi gėrimas gali išprovokuoti ligos paūmėjimus ir skausmus.
 
Besilaikantiesiems labai griežtos dietos nevertėtų gerti ožkų pieno: nors šio produkto sudėtis ir ideali, jame esantys riebalai neskyla, o yra visiškai pasisavinami organizmo. Nors nominalus ožkų pieno kaloringumas nėra didelis – vos 66,7 kilokalorijos (palyginti neriebioje varškėje yra 86 kilokalorijos). Be to, jame yra 67 proc. nesočiųjų riebiųjų rūgščių, neleidžiančių kraujagyslėse kauptis cholesteroliui.
                                                       
Tarp kitko, pavasarį ožkų pienas tiesiog nepakeičiamas, mat išvaduoja organizmą iškart nuo kelių pavojingų būsenų – avitaminozės, peržiem susikaupusio nuovargio ir dirglumo.

Komentarai (2)

Rimantas 2019-03-11 10:12
Visiems patariu!
Rimantas 2019-01-24 18:01
Galėčiau papildyti - ožkos pienas yra unikalus produktas, jeigu jis ultrapasterizuotas. Jis nepraranda visų aprašytų čia, sąvybių ir medžiagų ir gali būti laikomas (nesugenda) - iki 6 mėnesių uždarytas aseptiniuose pakuose