Turbūt visiems tėvams žinoma – daugelis vaikų itin mėgsta nesveiką maistą. Praeiti pro greito maisto užkandines kas kartą tampa didele problema, įsiūlyti sveikesnį pietų variantą nei dešrainis ar keptos bulvytės – dažnas iššūkis. Kodėl vaikai taip mėgsta nesveiką maistą? Gydytoja dietologė Žana Antonova sako, kad tai – šių laikų bėda, o norint j...
Anykščiuose su draugais nuosavo restorano duris netrukus atversianti Justė Arlauskaitė - Jazzu pripažįsta, kad maistas jai yra vienas didžiausių malonumų gyvenime. Tačiau dėl jautraus skrandžio intensyvų gyvenimo ritmą tenka keisti.
Avižos – viena vertingiausių grūdinių kultūrų. Iš jų gaminami miltai, dribsniai, kruopos, patys įvairiausi patiekalai. Tad kuo gi naudingos avižos?
Rugsėjį į mokyklą grįžtantys vaikai beveik neišvengiamai dalimi dienos maisto turės pasirūpinti patys – ar tai būtų maisto pirkimas mokykloje, ar jo pasišildymas namuose. Ar tai sveika? Kaip gaminti patiekalus, kad jie išliktų maistingi ir kitą dieną? Į klausimus atsako sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.
Skambiu „slaptųjų žudikų“ epitetu apibūdinami cukrus ir druska, kurių perteklinis vartojimas gali lemti aibę sveikatos sutrikimų. Specialistai pažymi, kad „slaptieji žudikai“ neretai tyko ten, kur mažiausiai tikimės.
Viena dažniausiai pasitaikančių klaidų yra ta, kad žmonės, norėdami numesti svorio, pirmiausia visiškai eliminuoja riebalus iš savo valgiaraščio.
2018 m. rugsėjo 1-oji žymi ne tik naujų mokslo metų pradžią, bet ir įstatymo, kuriame išdėstyti sugriežtinti mokinių maitinimui keliami reikalavimai, įsigaliojimą. Visuomenė skilo į dvi stovyklas – vieni džiaugiasi, kad mokinių mityba taps sveika ir subalansuota, o kiti nerimauja, kad moksleiviai lėkštėje ras tik salotos lapą, o iš mokyklos grįš...
Visi mitybos specialistai sutinka, kad obuoliai – sveikas ir mūsų organizmui labai naudingas produktas. Tačiau kriaušės nuo šių vaisių juk taip pat neatsilieka – ne veltui senovėje kriaušės buvo aukojamos dievams.
Esate sveikas ir sugalvojote pasitikrinti sveikatą? Nežinote nuo ko pradėti? Specialistai rekomenduoja atlikti bent 3 tyrimus, kurie padės įvertinti jūsų imuninės sistemos veiklą.
Šiuolaikinis žmogus turi vis mažiau laiko gamintis maistą namuose, reguliariai ir subalansuotai maitintis, o tuo labiau įsiklausyti į savo organizmą, kokio maisto būtent šiuo metu jam reikia. To rezultatas – maistinių medžiagų badas, – perspėja mitybos specialistė Raminta Bogušienė.
Visi turi savų silpnybių maistui, bet kartais ima ir mirtinai užsigeidžia kažko labai specifiško. Kodėl?
Visuomenėje įsisiūbavo diskusija: ar sveikiau sviestas, ar margarinas? Norėtųsi atidžiau pažvelgti, kas yra kas, ir objektyviai įvertinti riebalų vartojimą.
Apie gydomąsias kepenų savybes žmonija žino nuo senų laikų: Egipte iš jų gamindavo labai daug patiekalų, o visiems gerai pažįstamas Avicena dar XI amžiuje savo garsiajame medicinos traktate nurodė duoti žmonėms, kurių regėjimas nusilpęs, ožkos kepenų sulčių, nors tais laikais apie vitaminą A niekas net nebuvo girdėjęs.
Vieni sultimis mėgaujasi nuolatos ir be jų neįsivaizduoja savo gyvenimo, kiti jas skanauja tik retomis progomis. Dietologė pataria, ką reikėtų žinoti apie jų vartojimą.
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja vaisių ir daržovių vartoti ne mažiau kaip penkis kartus per dieną ir vienam asmeniui per dieną jų suvartoti bent 400 gramų. Deja, daugumos Europos šalių, taip pat ir Lietuvos gyventojai daržovių ir vaisių suvartoja gerokai mažiau. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad tai – puikus vi...
Sveikatos apsaugos ministerija ir Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras atkreipia dėmesį, kad besidžiaugdami saulėtomis šiltomis dienomis, neturėtume pamiršti ir pavojų sveikatai, kuriuos kelia karštis ir saulė. Vienas iš jų kyla tuomet, kai organizmas netenka pernelyg daug vandens. Tad nors ir sakoma, jog šiluma kaulų nelaužo, primename,...
Italai, ispanai, graikai ir kitų Viduržemio regiono šalių gyventojai neįsivaizduoja savo kasdienės virtuvės be alyvuogių aliejaus, plačiai naudojamo tiek kulinarijoje, tiek konditerijoje. Šį produktą šiandien pamėgęs beveik visas pasaulis, todėl lietuviai – ne išimtis. Ypač tyras šalto spaudimo alyvuogių aliejus – produktas, už kurį ne vienas gu...
Pastaruoju metu vis dažniau kalbama apie druskos žalą, bet beveik nė vienas stalas neapsieina be šio nuo seno kasdien vartojamas maisto pagardo. Mitybos specialistai pabrėžia, kad jei jau vartojama druska, ji turi būti joduota. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir mitybos specialistai atskleidžia, kuo ši druska skiriasi nuo kitų ir kodėl rek...
Tie, kurie svajoja atsikratyti nereikalingų kilogramų, griebiasi pačių įvairiausių dietų. Ne visos jos subalansuotos ir saugios, ne visų jų lengva laikytis. Norite, kad svorį mesti būtų kaip galima paprasčiau? Tada į savo racioną būtinai įtraukite daugiau avižų ir avižinių dribsnių – taip ne tik sumažinsite apimtis, bet ir geriau jausitės!
Mangai – tai ovalios ar apvalios formos kaulavaisiai. Jų minkštimas geltonas arba oranžinis, sunokusios slyvos konsistencijos, kvapnus, su silpnu sakų prieskoniu, saldžiarūgštis. Vaisiaus viduje – stambus, tvirtai su minkštimu suaugęs kauliukas.
Pasaulio sveikatos organizacijos specialistai prognozuoja, kad 2030 m. dažniausiai pasitaikanti liga pasaulyje bus depresija: šis sutrikimas pralenks net širdies ir kraujagyslių sistemos ligas.