Naujos lieknėjimo metodikos dygsta kaip grybai po lietaus, bet universalių nėra – kiekvienas turi rasti savo „receptą“.
Jeigu sportas ir dietos neduoda jokių rezultatų, verta susimąstyti: ar viską darote gerai?
Viduržemio jūros regionui priklausanti Italijos virtuvė jau įsitvirtino Lietuvoje. Picoje ir makaronuose didelės žalos nemato ir dietologai, patariantys perimti gerąsias italų maisto derinimo bei gardinimo tradicijas, bet ne įprotį ypač gausiai valgyti vakare.
Parduotuvių lentynose vis daugiau įvairiausių sojos produktų, o ir sveikai besimaitinantys dažnai išdidžiai pareiškia įprastus maisto produktus iškeitę į soją. Toks maistas yra itin išgirtas: sveikas, turintis mažai riebalų, padedantis išvengti širdies ligų ir praturtintas kitomis gerosiomis savybėmis. Vis dėlto dažnai pasiduodama aplinkinių įti...
Gydytojai sudarė šio sezono superproduktų sąrašą. Kas į jį patenka? Kaip visas šias rudens dovanas geriausia paruošti, kad jos duotų kuo daugiau naudos sveikatai?
Tai, ką esame linkę laikome kaprizu „iš gero gyvenimo“, iš tikrųjų gali būti rimtas įspėjimas apie sveikatos būklę. Dietologai išskiria apie tuziną populiarių produktų ir patiekalų, kurie, kai jų įsigeidžiame, gali įspėti apie svarbius mūsų organizmo pokyčius.
Pasaulyje neslopsta vegetarinės ir veganinės mitybos populiarumas, o dėl siūlomų mėsiškų patiekalų alternatyvų taip maitintis tampa vis paprasčiau. Tačiau ką reikėtų žinoti atsisakant gyvūninės kilmės produktų, kad išliktume sveiki?
Mitybos specialistai ir medikai mums nuolat primena, kad per dieną reikia išgerti mažiausiai 1,5-2 litrus vandens. Toks skysčių kiekis esą yra pakankamas normaliam organizmo funkcionavimui.
Dažnas mano, kad maisto papildų vartojimas neefektyvus, nebūtinas, o nauda – ne visada pagrįsta. Rūpestinga „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Rūta Armonienė siūlo klausyti savo organizmo ir medikamentus rinktis pagal kūno mums siunčiamus signalus.
Pasiūloje esant tokiai gausybei produktų, dažnas maisto papildus renkasi remdamasis draugų ar artimųjų rekomendacijomis, įsiminusia reklama.
Biuras ir kompiuteris – tai įprasta daugumos šiuolaikinių žmonių darbo aplinka. Net jei esate kūrybinės specialybės atstovas, greičiausiai vis tiek didžiąją dalį laiko praleidžiate prie kompiuterio. Dar daugiau, kompiuteris tapo pagrindiniu ne tik darbo, bet ir pramogų įrankiu, todėl dalis žmonių prie jo praleidžia kone ištisą dieną.
Kai pradedame laikytis kokios nors liekninamosios dietos, visada mintyse turime užsibrėžę ir kokį nors tikslinį svorį, kurį pasiekus visas mūsų gyvenimas turėtų kardinaliai pasikeisti. Tada kiekvieną mielą dieną lipame ant svarstyklių ir, užgniaužę kvapą, stebime besiblaškančią rodyklę su baime ir viltimi sužinoti, kiek kilogramų mus dar skiria ...
Beveik visų mitybos piramidžių pagrindą sudaro kokios nors kruopos... Bet ar visos jos tokios sveikos, kaip esame pratę manyti?
Vyresniame amžiuje dažnas nusprendžia, kad pagaliau gali sau leisti atsipalaiduoti ir pradėti valgyti tai, kas patinka. Juk gyvenimas toks trumpas – kada dar juo pasimėgausime?
Aš Rusnė Gužauskaitė, man 18 metų, esu būsimoji abiturientė. Neseniai praėjęs mano 18-as gimtadienis toli gražu nebuvo tas tipinis vakarėlis sodyboje su svaigalais, rytiniais galvos skausmais ir pradingusia atmintimi. Jį atšvenčiau jaunimo stovykloje „Laisvės kodas“, kartu su maždaug 90-čia sveikos gyvensenos kryptimi žvelgiančių nuostabių žmoni...
Kruopos ir iš jų gaminamos košės yra ne tik skanus, naudingas, bet ir lengvai virškinamas maisto produktas. Ne veltui maisto piramidėje grūdiniai produktai apatine, pačia svarbiausia mitybos pakopa dalinasi su daržovėmis ir vaisiais. Jų rekomenduojama valgyti po kelis kartus per dieną.
Smegenys sudaro tik 2% visos kūno masės, tačiau šio organo apetitas yra dešimt kartų didesnis nei visų kitų. Jos sunaudoja net 20% per dieną visų gaunamų kalorijų! Jei norite užtikrinti nepriekaištingą jų veiklą, turite daugiau dėmesio skirti tam, ką valgote. Kokių produktų reikėtų įtraukti į savo valgiaraštį?
Statistika rodo, kad antsvorio turintys 25–30 metų žmonės miršta 12 kartų dažniau nei tie, kurie jo neturi, 45–50 metų moterys su antsvoriu rizikuoja susirgti ateroskleroze, o vyrams ši liga diagnozuojama dar jaunesniame amžiuje. Ir tai tik kelios liūdnos pasekmės, kurios gresia laiku nesusirūpinus savo augančiu svoriu.
Tikriausiai ne kartą pirkote parduotuvėje džiovintus vaisius: obuolius, datules, bananus... Tai – ne tik skanus, bet ir sveikas bei naudingas užkandis, kurio atsargų nesunku pasiruošti patiems. Patiks tiek suaugusiesiems, tiek vaikučiams!
Dar ne taip seniai žmoniją persekiojo tik dvi mitybos anomalijos: nepakankama neturtėlių mityba ir nuolatinis turtingųjų persivalgymas. Tačiau mūsų laikais atsirado egzotiškesnis kraštutinumas – taisyklingos mitybos aistra ir noras per ją pasiekti fizinę bei dvasinę tobulybę.
Liežuvis turi apie 9000 skonio receptorių. Skonis geriausiai skiriamas esant 24 laipsniams Celsijaus