Amosovo pasta yra sveikatai naudingas riešutų, džiovintų vaisių, citrinų ir medaus mišinys.
Kas yra Amosovo pasta?
Pasakojama, kad pastą iš riešutų ir džiovintų vaisių pagamino Nikolajus Amosovas - garsus chirurgas, sukūręs ir operacijos metu pirmasis Sovietų Sąjungoje panaudojęs dirbtinį širdies vožtuvą, o taip pat mokslininkas, rašytojas ir sveikos gyvensenos propaguotojas.
Nikolajus Amosovas tyrinėjo sveikatos, senėjimo, streso ir organizmo savireguliacijos procesus. Jis populiarino ir savo vardo sveikatos sistemą, kurią sudarė kelios paprastos taisyklės: kasdienė mankšta, subalansuota mityba ir daug augalinio maisto, emocinės savikontrolės lavinimas ir pakankamas poilsis bei sąmoningas savo kūno siunčiamų ženklų stebėjimas.
Gydytojas, kuris ir pats dėmesingai rūpinosi savo mityba, užsibrėžė sukurti maisto papildą, padėsiantį jo po širdies operacijų sveikstantiems pacientams greičiau atgauti jėgas, atsistatyti ir grįžti į aktyvų gyvenimą. Nikolajaus Amosovo teigimu, pagal jo receptą paruoštą mišinį gaunantys pacientai pasveikdavo ir sustiprėdavo sparčiau.
Ar Amosovo pasta tikrai veiksminga?
Nikolajus Amosovas teigė, kad jo pasta yra skirta širdies bei imuninės sistemos stiprinimui. Ji pacientams padeda:
- Atgauti jėgas po ligų ir operacijų;
- Pagerinti kraujotaką;
- Sumažinti cholesterolio kiekį;
- Papildyti organizmą būtinais vitaminais, mineralais bei antioksidantais.
Amosovo pastai gaminti naudojami ingredientai pasižymi labai dideliu maistingumu, tad tai tikrai gali būti geras mitybos papildymas, ypač susirgus, sveikstant po ligos ar norint pastiprinti imunitetą.

Ingredientai Amosovo pastos gaminimui, Alyona Popik | Shutterstock
Amosovo pasta: 3 receptai
Paruoštą Amosovo pastą reikėtų laikyti švariame stiklainyje, šaldytuve ir vartoti po 1-2 arbatinius šaukštelius 2 kartus per dieną (ryte ir vakare).
Tradicinė Amosovo pasta
Tradicinei Amosovo pastai pagaminti Jums reikės:
- 200 g džiovintų abrikosų;
- 200 g razinų;
- 200 g džiovintų slyvų;
- 200 g graikinių riešutų;
- 1 citrina (su žievele);
- 200 g medaus.
Amosovo pastos gaminimas:
- Visus džiovintus vaisius perplaukite ir trumpai pamirkykite šiltame vandenyje (apie 10-15 min).
- Riešutus taip pat nuplaukite.
- Viską nusausinkite (galite paskleisti ant švaraus virtuvinio rankšluosčio ir palikti nudžiūti).
- Citriną labai gerai nušveiskite, galima patrinti su soda, nes ji bus naudojama su visa žievele, tad svarbu pašalinti vašką ir kt. medžiagas, kuriomis apipurškiami vaisiai. Citriną perpjaukite į kelias dalis ir iškrapštykite sėklytes.
- Vaisius, riešutus ir citriną permalkite mėsamale, sutrinkite maisto smulkintuvu arba viską labai smulkiai sukapokite peiliu.
- Gautą košelę labai gerai sumaišykite su medumi, sudėkite į stiklainį ir laikykite šaldytuve.
Amosovo pasta su imbieru imunitetui
Amosovo pastai su imbieru Jums reikės:
- 150 g džiovintų abrikosų;
- 150 g datulių;
- 100 g džiovintų slyvų;
- 100 g graikinių riešutų;
- 1 apelsino (nulupto);
- 0,5 citrinos su žievele;
- 1 šaukštelio tarkuoto šviežio imbiero;
- 150 g medaus.
Amosovo pastos su imbieru gaminimas:
- Džiovintus vaisius perplaukite ir 10-15 min. pamirkykite šiltame vandenyje.
- Riešutus taip pat nuplaukite.
- Viską nusausinkite (galite paskleisti ant švaraus virtuvinio rankšluosčio ir palikti nudžiūti).
- Citrinos žievelę labai gerai nuplaukite, nušveiskite (galima su soda). Iš citrinusinių vaisių iškrapšykite sėklytes
- Viską (išskyrus medų ir imbierą) susmulkinkite trintuvu ar permalkite mėsmale. Taip pat galima ir labai smulkiai sukapoti peiliu.
- Įmaišykite medų ir imbierą, gerai išmaišykite, sudėkite į stiklainį ir laikykite šaldytuve.
Energijos suteikianti Amosovo pasta
Energijos suteikiančiai Amosovo pastai Jums reikės:
- 150 g džiovintų abrikosų;
- 150 g razinų;
- 150 g datulių;
- 50 g migdolų;
- 50 g graikinių riešutų;
- 1 šaukšto nesaldintos, „tikros“ kakavos miltelių;
- 1 šaukštelio maltų linų sėmenų;
- 200 g medaus.
Energijos suteikiančios Amosovo pastos gaminimas:
- Džiovintus vaisius perplaukite ir 10-15 min. pamirkykite šiltame vandenyje.
- Riešutus nuplaukite.
- Visą paskleiskite ant virtuvinio rankšluosčio, kad apdžiūtų.
- Viską sumalkite arba sutrinkite iki vientisos pastos.
- Įmaišykite kakavą, linų sėmenis ir medų.
- Sudėkite į stiklainį, laikykite šaldytuve.
- Šį mišinuką galite vartoti ne tik ryte ir vakare, bet ir prieš treniruotę ar tuo metu, kuomet juntate, kad trūksta energijos.
Komentarai