Kam galima panaudoti avokadų kauliukus?

Kam galima panaudoti avokadų kauliukus?
Perpjautas avokadas ir avokado kauliukas, barmalini | Shutterstock.com

Ką darote su avokado kauliuku, kai suvalgote vaisių? Greičiausiai tiesiog išmetate. Kai kas juos sodina, tikėdamiesi užsiauginti egzotišką medelį. Tačiau ar žinojote, kad šie kauliukai pasižymi antioksidaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu, gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio lygį ir pasitarnauja grožio puoselėjimui?

 

Dėl šių savybių avokadų kauliukai gali būti naudojami tiek išoriškai (kosmetinėms reikmėms), tiek ir kaip maisto papildas. Tereikia juos tinkamai apdoroti ir paruošti naudojimui.

 

Kokių naudingų medžiagų yra avokadų kauliukuose?

 

Avokado kauliukas, nors ir retai vartojamas, iš tikrųjų turi nemažai biologiškai aktyvių medžiagų:

  • Polifenoliai – stiprūs antioksidantai, padedantys mažinti oksidacinį stresą.
  • Flavonoidai – turi priešuždegiminį poveikį, gali apsaugoti širdies ir kraujagyslių sistemą.
  • Taninai – pasižymi antibakterinėmis ir sutraukiančiomis savybėmis (dažniau naudojamas išoriniam panaudojimui).
  • Saponinai – gali turėti cholesterolį mažinantį poveikį.
  • Karotinoidai – antioksidantai, palaikantys odos ir akių sveikatą.
  • Proantocianidinai – veikia kaip stiprūs antioksidantai, padeda apsaugoti kraujagysles.
  • Maistinės skaidulos – turi didelį kiekį netirpių ir tirpių skaidulų, kurios gerina virškinimą, palaiko žarnyno mikrobiotos balansą.
  • Riebalų rūgštys – nors jų mažiau nei minkštime, tačiau randama oleino rūgšties (gerųjų riebalų).
  • Mineralai ir vitaminai – kalcis, magnis, fosforas, kalis, nedideliais kiekiais yra vitamino C ir kai kurių B grupės vitaminų.

 

Kaip paruošti avokado kauliukus vartojimui?

 

Prieš naudojimą kauliukus reikia nulupti (t. y. pašalinti rudą plėvelę) ir išdžiovinti.

 

Kad kauliukus džiovinti ir naudoti būtų paprasčiau bei greičiau, juos galima sutarkuoti ir padžiovinti neaukštoje temperatūroje orkaitėje apie valandą, arba „užkepti“ sveikus (apie dvi valandas), o tada nulupti ir sumalti.


 
Šviežių, nesudžiovintų kauliukų vartoti maistui nerekomenduojama!

 

Avokadų kauliukai išoriniam naudojimui

 

Dėl antibakterinių savybių avokadų kauliukai puikiai tiks išbertos odos, riebių plaukų ir pleiskanojančios galvos odos priežiūrai. Naudojami kosmetiniais tikslais, jie pagerins odos tonusą, spalvą ir bendrą odos bei plaukų būklę.

 

Grožio receptai su avokadų kauliukais:

  • Šveitiklis. Sumaišykite tarkuotą kauliuką su malta kava, įmaišykite jūros druskos ir užtepkite ant drėgnos odos masažuojamaisiais judesiais. Jūsų oda dėl kauliukuose esančių dažomųjų medžiagų atrodys lengvai įdegusi.
  • Sausinamoji priemonė nuo spuogų. Sumaišykite šiltą vandenį ir sumaltą kauliuką, kad išeitų pastos konsistencijos masė. Kad poveikis būtų geresnis, galite įlašinti arbatmedžio aliejaus. Gautą masę reikia tepti tik ant spuogo, uždegimo apimtos vietos ir laikyti 4-6 minutes.
  • Veido kaukė. Sumaišykite susmulkintą kauliuką su kosmetiniu moliu, atskieskite vandeniu, kad išeitų košelė, ir ištepkite odą (srities apie akis nelieskite). Po 15 minučių nuplaukite ir pasitepkite drėkinamuoju kremu.
  • Kondicionierius plaukams. Į litrą vandens suberkite tarkuotą kauliuką (galima ir su žievele) ir kaitinkite ant nestiprios ugnies pusvalandį. Perkoškite ir perskalaukite plaukus po plovimo. Šis konicionierius gali šiek tiek patamsinti plaukus, tad labiau tiks tamsiaplaukėms.

 

Avokadų kauliukai, kaip maisto papildas

 

Susmulkintus avokadų kauliukus galima berti į salotas, vaisių kokteilius ir kitus pačius įvairiausius patiekalus: sriubas, košes ir pan.

 

Teigiama, kad avokadų kauliukų, kaip maisto papildo vartojimas gali būti naudingas turintiems antsvorio ir kraujospūdžio problemų, sergantiems ateroskleroze, taip pat peršalus, esant virškinimo sutrikimams.

 

Tačiau svarbu pabrėžti, kad avokadų kauliukų vartojimas nėra plačiai ištirtas, todėl juos reikėtų naudoti atsargiai ir saikingai.

 

Kas negali vartoti avokadų kauliukų?

 

Išoriškai naudojami avokadų kauliukai yra saugūs absoliučiai daugumai žmonių, tačiau išbandant bet kokias naujas grožio priemones, visuomet vertėtų atlikti odos testą nedideliame plote, kad išvengtumėte alerginės reakcijos.

 

Jeigu avokadų kauliukus ketinate vartoti kaip maisto papildą, vertėtų pasitarti su savo gydytoju ir nepamiršti saiko - manoma, kad didelės avokaduose esančių veikliųjų medžiagų dozės gali sukelti įvairių nemalonių šalutinių poveikių.  Avokadų kauliukai gali lemti pilvo skausmą ir pūtimą, vidurių užkietėjimą ar net žarnyno nepraeinamumą, jei vartojami itin dideliais kiekiais arba jei skrandis virškinimo sistema yra jautri.

 

Avokadų kauliukų nereikėtų vartoti vaikams ir nėštumo bei žindymo laikotarpiu. Avokadų kauliukai netiks inkstų ar kepenų ligomis sergantiems žmonėms, nes kai kurios veikliosios medžiagos (pvz., taninai, alkaloidai) didelėmis dozėmis gali apsunkinti kepenų ir inkstų veiklą. Antioksidantai ir taninai taip pat gali keisti vaistų pasisavinimą arba silpninti jų poveikį (pvz., kraują skystinančių, antihipertenzinių, kai kurių antibiotikų).

Komentarai (1)

Birute 2021-04-10 13:24
Aciu uz receptus.
Bandysiu.
Panašūs straipsniai
Panašūs straipsniai

Ar žinote, kad...

Alkio jausmas atsiranda praradus 1% organizmo vandens. Netekus organizmui daugiau kaip 5% vandens, žmogus praranda sąmonę, o daugiau 10% - mirti

Kitas faktas