Ką darote su avokado kauliuku, kai suvalgote vaisių? Greičiausiai tiesiog išmetate. Kai kas juos sodina, tikėdamiesi užsiauginti egzotišką medelį. Tačiau ar žinojote, kad šie kauliukai pasižymi antioksidaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu, gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio lygį ir pasitarnauja grožio puoselėjimui?
Dėl šių savybių avokadų kauliukai gali būti naudojami tiek išoriškai (kosmetinėms reikmėms), tiek ir kaip maisto papildas. Tereikia juos tinkamai apdoroti ir paruošti naudojimui.
Avokado kauliukas, nors ir retai vartojamas, iš tikrųjų turi nemažai biologiškai aktyvių medžiagų:
Prieš naudojimą kauliukus reikia nulupti (t. y. pašalinti rudą plėvelę) ir išdžiovinti.
Kad kauliukus džiovinti ir naudoti būtų paprasčiau bei greičiau, juos galima sutarkuoti ir padžiovinti neaukštoje temperatūroje orkaitėje apie valandą, arba „užkepti“ sveikus (apie dvi valandas), o tada nulupti ir sumalti.
Šviežių, nesudžiovintų kauliukų vartoti maistui nerekomenduojama!
Dėl antibakterinių savybių avokadų kauliukai puikiai tiks išbertos odos, riebių plaukų ir pleiskanojančios galvos odos priežiūrai. Naudojami kosmetiniais tikslais, jie pagerins odos tonusą, spalvą ir bendrą odos bei plaukų būklę.
Grožio receptai su avokadų kauliukais:
Susmulkintus avokadų kauliukus galima berti į salotas, vaisių kokteilius ir kitus pačius įvairiausius patiekalus: sriubas, košes ir pan.
Teigiama, kad avokadų kauliukų, kaip maisto papildo vartojimas gali būti naudingas turintiems antsvorio ir kraujospūdžio problemų, sergantiems ateroskleroze, taip pat peršalus, esant virškinimo sutrikimams.
Tačiau svarbu pabrėžti, kad avokadų kauliukų vartojimas nėra plačiai ištirtas, todėl juos reikėtų naudoti atsargiai ir saikingai.
Išoriškai naudojami avokadų kauliukai yra saugūs absoliučiai daugumai žmonių, tačiau išbandant bet kokias naujas grožio priemones, visuomet vertėtų atlikti odos testą nedideliame plote, kad išvengtumėte alerginės reakcijos.
Jeigu avokadų kauliukus ketinate vartoti kaip maisto papildą, vertėtų pasitarti su savo gydytoju ir nepamiršti saiko - manoma, kad didelės avokaduose esančių veikliųjų medžiagų dozės gali sukelti įvairių nemalonių šalutinių poveikių. Avokadų kauliukai gali lemti pilvo skausmą ir pūtimą, vidurių užkietėjimą ar net žarnyno nepraeinamumą, jei vartojami itin dideliais kiekiais arba jei skrandis virškinimo sistema yra jautri.
Avokadų kauliukų nereikėtų vartoti vaikams ir nėštumo bei žindymo laikotarpiu. Avokadų kauliukai netiks inkstų ar kepenų ligomis sergantiems žmonėms, nes kai kurios veikliosios medžiagos (pvz., taninai, alkaloidai) didelėmis dozėmis gali apsunkinti kepenų ir inkstų veiklą. Antioksidantai ir taninai taip pat gali keisti vaistų pasisavinimą arba silpninti jų poveikį (pvz., kraują skystinančių, antihipertenzinių, kai kurių antibiotikų).
Alkio jausmas atsiranda praradus 1% organizmo vandens. Netekus organizmui daugiau kaip 5% vandens, žmogus praranda sąmonę, o daugiau 10% - mirti
Kitas faktas
Komentarai (1)
Bandysiu.