Statistika rodo, kad net 94 proc. tėvų nežino, kiek ir kodėl jų vaikai turėtų gauti esminių polinesočiųjų riebalų rūgščių. Tai gali nulemti rimtas sveikatos problemas ateityje, nes pastarųjų pasigaminti pats organizmas nesugeba.
„Riebalai sudaryti iš įvairių riebalų rūgščių, tačiau bene svarbiausios iš jų – polinesočiosios riebalų rūgštys – Omega-3 ir Omega-6. Organizmas nesugeba jų pasigaminti, todėl tėvai turi užtikrinti, kad reikalingas medžiagas vaikai gautų su maistu“, – aiškino gydytoja dietologė Lina Barauskienė.
Esminės riebalų rūgštys yra pagrindinė ląstelių ir smegenų vystymosi „statybinė medžiaga“, todėl ji labai svarbi vaiko fizinei ir psichinei sveikatai, imunitetui. Neabejojama jų teigiama įtaka širdies ir akių sveikatai.
Būtent dėl šių priežasčių 1–3 metų amžiaus mažylis per dieną turi suvartoti net iki 3 kartų daugiau, Omega-3 riebalų rūgščių, nei suaugęs, iki 700 mg. Deja, absoliuti dauguma tėvų mūsų šalyje šios informacijos tiesiog nežino.
„Nėra pagrindo nerimauti, jei rekomenduojamos paros normos mažylis nesuvartoja kasdien – tiesiog užtikrinkite, kad bendras mažo vaiko vystymuisi būtinas riebalų rūgščių kiekis į mitybą būtų įtrauktas per porą dienų ar savaitę“, – ramino specialistė.
Žuvis – būtina mažylio valgiaraščio dalis
Anot L. Barauskienės, pakankamas kiekis Omega-6 dažniausiai gaunamas su kasdieniu maistu – mėsa, žuvimi, augaliniais aliejais ir sviestu. Tačiau Omega-3 tėveliai turėtų skirti papildomą dėmesį.
„Siekiant, kad mažylis augtų sveikas ir tinkamai vystytųsi, būtina vartoti kuo įvairesnius augalinės ir gyvūninės kilmės produktus, o į mažo vaiko valgiaraštį bent du kartus per savaitę reikia įtraukti riebios jūrinės žuvies. To tikrai užteks tam, kad aprūpintumėte vaiko organizmą reikalingomis riebalų rūgštimis“, – pabrėžė dietologė.
Pašnekovė rekomenduoja pirmenybę teikti riebioms šaltųjų vandenų žuvims. Pavyzdžiui, lašišai, skumbrei, upėtakiui. Vertingos ir vietinės gėlųjų vandenų žuvys – karpiai, ešeriai.
Tiesa, reikėtų nepamiršti, kad nelaisvėje auginamų žuvų sudėtyje yra mažiau Omega-3 riebalų rūgščių nei gyvenančių laisvėje.
Arbatinis šaukštelis linų sėmenų aliejaus – visa riebalų rūgščių paros norma
Jei vaikui žuvies įsiūlyti sunku, specialistė rekomenduoja į jo kasdienį racioną įtraukti augalinės kilmės Omega-3 šaltinius. Vis dėlto svarbu žinoti, kad organizmas iš jų naudingąsias medžiagas įsisavina sunkiau.
„Vertingi augalinės kilmės Omega-3 šaltiniai – įvairūs riešutai, sėklos ir jų aliejai, avokadai, sojos pupelės, tofu.
Daugiausia augalinių omega 3 riebalų rūgščių yra linų sėmenų aliejuje ir šviežiai sumaltose sėmenyse – vos vienas arbatinis aliejaus šaukštelis patenkina visą mažylio vertingųjų riebalų rūgščių paros normą. Daug Omega-3 yra ir graikiniuose riešutuose – beveik visą dienos normą gausite suvalgę saują graikinių riešutų ar išgėrę arbatinį šaukštelį graikinių riešutų aliejaus“, – žiniomis dalijosi L. Barauskienė.
Taip pat vertingas ir rapsų aliejus, kviečiai, sojos pupelių produktai. 1–3 metų vaikų mityboje esminių riebalų rūgščių šaltiniams priskiriamas ir pieno mišinys.
Naudingi patarimai, kaip į kasdienį valgiaraštį įtraukti Omega-3
Komentarai