Kava – tai vienas populiariausių gėrimų. Pasaulyje kasdien suvartojama daugiau nei 5 milijardai puodelių. Daugelis žmonių neįsivaizduoja ryto be kavos. Tačiau ar ją vartoti sveika? Daugybė mokslinių tyrimų atskleidė tiek neigiamus, tiek teigiamus kavos vartojimo aspektus.
	
	Kavos trūkumai:
	- 
		Kofeinas sukelia priklausomybę.
- 
		Kava didina kraujospūdį.
- 
		Kavoje esantys cheminiai komponentai suerzina skrandį, didina jo sulčių rūgštingumą ir gali sukelti virškinimo sutrikimus.
- 
		Kava (net ir be kofeino) turi didelius kraujo krešėjimą įtakojančio vitamino K kiekius – tai žalinga žmonėms su padidėjusia širdies ligų rizika.
- 
		Kava pablogina miego kokybę.
- 
		Kava gali sukelti cukraus kiekio kraujyje kontrolės problemas.
- 
		Kavos suaktyvina žarnyno peristaltiką, sumažėja maistinių medžiagų perdavimo greičiai ir įsisavinimas.
- 
		Kava trukdo pagrindinių mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis, cinkas, geležis, kalis ir B grupės vitaminai, įsisavinimui.
- 
		Kava skatina dantų ėduonies vystymąsi.
- 
		Kava skatina šlapimo išsiskyrimą ir sukelia įvairių mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis, cinkas, geležis, kalis ir B grupės vitaminai, pašalinimą.
- 
		Kofeinas gali pabloginti osteoporozės būklę dėl kalcio pašalinimo iš kaulų.
- 
		Kofeinas gali padidinti akispūdį glaukoma sergantiems žmonėms.
- 
		Kava gali sukelti naujagimių apsigimimus.
- 
		Kava yra viena labiausiai pesticidais purškiamų kultūrų.
- 
		Kava apsunkina kasdien ją geriančių žmonių stresinę būklę.
	
	Kavos privalumai:
	- 
		Egzistuoja mokslinių tyrimų, paneigiančių dižiąją dalį viršuje išvardintų kavos trūkumų.
- 
		Dauguma kavos neigiamą poveikį įrodančių tyrimų neeliminavo fakto, kad tirti asmenys ne tik gėre kavą, bet ir rūkė.
- 
		Kava didina intelektualinį aktyvumą esant nuovargiui ar nuoboduliui.
- 
		Kava didina sportuojančių riebalų apykaitą, išlaikant tą patį glikogeno ir gliukozės kiekį, išlaiko smegenų aktyvumą bei slopiną alkį.
- 
		Kava slopina cholesterolio kristalizaciją ir mažina tulžies akmenų susiformavimo riziką.
- 
		Kava pasižymi kepenų cirozės riziką mažinančiu poveikiu.
- 
		Kavai būdingas gaubtinės žarnos riziką mažinančios savybės.
- 
		Kavai būdinga antioksidacinis poveikis, o tai sumažina Parkinsono ligos pasireiškimo tikimybę.
- 
		Kavoje esantis teofilinas gali apsaugoti nuo astmos.
- 
		Kava turi keturis kartus daugiau antioksidantų nei žalioji arbata, pasižymi puikiomis antidepresinėmis savybėmis, skaitina protinę veiklą ir gerina atmintį.
- 
		Kofeinas išplečia smegenų arterijas ir gali padėti kovojant su migrena (visgi nereikia pamiršti, kad tas pats kofeinas kai kuriais atvejais gali ją ir sukelti).
- 
		Veikdama kaip diuretikas kava mažina inkstų akmenų susidarymo tikimybę.
- 
		Dėl savo diuretinio poveikio kava taip pat mažina šlapimo pūslės vėžio tikimybę.
- 
		Kavai kai kuriais atvejais priskiriamos antialerginės savybės.
	
                    
                    
                    
                        
                    
                 
                                    
Komentarai (1)