Britų mokslininkai padarė išvadą: pomidorų valgymas padeda išsaugoti odos stangrumą ir užkerta kelią žalingų saulės spindulių poveikiui. Išsiaiškinta, kad pomidoruose esantis likopenas neleidžia vysti odai, o tai – ypač aktualu saulėtomis dienomis. Likopenas yra natūralus antioksidantas, dėl kurio šios skanios daržovės ir atrodo raudonos. Pomidorų pastoje ir sultyse likopeno yra dar daugiau.
Tyrime dalyvavo 40 moterų nuo 21 iki 47 metų amžiaus. Jos buvo padalintos į dvi grupes: viena kasdien su maistu suvartodavo po 55 gramus pomidorų pastos ir 10 gramų alyvuogių aliejaus, kita – tik 10 gramų alyvuogių aliejaus. Prieš eksperimentą ir po jo moterų oda buvo veikiama UV spinduliais.
Atlikus bandymus, paaiškėjo, kad pomidorų pasta 33 % sumažino nudegimų saulėje riziką ir padidino prokalogeno, atsakingo už odos elastingumą, lygį. Būtent dėl jo trūkumo oda sudrimba ir atsiranda raukšlių.
Specialistai rekomenduoja naudoti maistui natūralią pomidorų pastą. Kad išsaugotumėte vasarą savo odos elastingumą ir grožį, reikėtų šio produkto suvartoti po 5 šauktus per dieną.
JAV specialistai teigia, kad gripas gali kelti daug didesnį pavojų negu raupai ar juodligė – jie nustatė, kad esama ryšio tarp gripo ir mirtinų infarkto atvejų, ir tvirtina, jog su gripu susijusių mirčių esama keturis kartus daugiau, negu iki šiol teigta.
Kitas faktas
Komentarai