Viduriavimas – tai virškinamojo trakto veiklos sutrikimas, kai žarnynas per greitai stumia turinį į išorę, todėl vanduo ir maistinės medžiagos nespėja tinkamai įsisavinti. Dėl šios priežasties išmatos tampa vandeningos, minkštos arba skystos, o tuštinimosi dažnis padidėja.
Ši būklė gali pasireikšti staiga (ūmus viduriavimas) arba trukti ilgiau nei kelias savaites (lėtinis viduriavimas).
Viduriavimas gali paveikti bet kokio amžiaus žmones, ir nors dažniausiai praeina savaime, kai kuriais atvejais gali sukelti dehidrataciją ar kitus rimtesnius sveikatos sutrikimus, ypač vaikams ir senjorams.
Tai nėra liga, o simptomas, rodantis, kad organizme vyksta tam tikras procesas – infekcinis, uždegiminis ar susijęs su virškinimo sistemos disbalansu.
Viduriavimas yra gynybinė organizmo reakcija, padedanti greičiau pašalinti tai, kas jį dirgina ar kelia grėsmę. Vis dėlto svarbu atpažinti, kada jis tampa pavojingas ir reikalauja gydymo ar išsamesnio ištyrimo.
Viduriavimas gali atsirasti dėl įvairių priežasčių, kurios pažeidžia žarnyno veiklą arba sutrikdo vandens ir maistinių medžiagų įsisavinimą:
Viduriavimas gali būti tiek trumpalaikis (ūmus), tiek užsitęsęs (lėtinis), o jo kilmė svarbi gydymui ir sveikimo eigai.
Svarbu: jei viduriavimas tęsiasi ilgiau nei 2–3 dienas, pasireiškia karščiavimas, kraujas išmatose ar stiprūs pilvo skausmai – būtina kreiptis į gydytoją. Vaikams ir vyresniems žmonėms pavojus dehidratuoti atsiranda daug greičiau, todėl atidžiai stebėkite bendrą būklę.
Kad būtų išvengta šių komplikacijų, labai svarbu laiku reaguoti į viduriavimą – ypač vaikams ir vyresniems žmonėms – ir pasirūpinti pakankamu skysčių bei maistinių medžiagų atkūrimu.
Pirmiausia – asmeninė higiena. Labai svarbu plauti rankas su muilu, ypač prieš valgant, po tualeto, grįžus iš viešų vietų ar kontaktavus su gyvūnais. Tokiu būdu sumažinama rizika patekti bakterijoms ar virusams į virškinamąjį traktą.
Antra – saugus maisto ir vandens vartojimas. Reikia vartoti tik gerai termiškai apdorotą maistą, vengti žalių ar nepakankamai iškeptų produktų (ypač mėsos, kiaušinių, žuvies). Taip pat svarbu gerti tik švarų, patikimą vandenį – keliaujant į šalis, kur sanitarinės sąlygos prastesnės, rekomenduojama vartoti tik buteliuose fasuotą vandenį ar virintą.
Probiotikų vartojimas – tai dar vienas būdas stiprinti žarnyno mikroflorą, ypač jei naudojami antibiotikai ar dažnai patiriamas stresas. Jie padeda išlaikyti natūralią žarnyno mikrobinę pusiausvyrą.
Svarbu ir stebėti savo reakciją į maistą – jeigu pastebite, kad tam tikri produktai (pvz., pieno produktai, glitimas ar dirbtiniai saldikliai) sukelia nepageidaujamų virškinimo reakcijų, verta juos apriboti ar pasitarti su gydytoju dėl galimų netoleravimų.
Keliaujant būtina laikytis vadinamosios keliautojo profilaktikos – vengti ledo gėrimuose, žalio vandens, plauti vaisius bei daržoves su švariu vandeniu arba nulupti žievę.
Stiprus imunitetas taip pat padeda organizmui atlaikyti infekcijas, tad subalansuota mityba, poilsis ir streso valdymas – svarbūs prevenciniai veiksniai.
Laikantis šių principų, galima gerokai sumažinti viduriavimo riziką ir išvengti nemalonių sveikatos sutrikimų tiek kasdienybėje, tiek kelionių metu.
Vienas britų žurnalas yra paskelbęs atlikto eksperimento duomenis, kurio metu nustatyta, kad moteris, gyvenusi 50 metų santuokoje su knarkiančiu vyru, praranda 4-erius metus miego.
Kitas faktas