Kasos uždegimas, dar vadinamas pankreatitu, yra rimta virškinimo sistemos liga, kuri reikalauja ypatingo dėmesio ne tik gydymui, bet ir mitybai. Netinkamas maistas gali dar labiau dirginti kasą, pabloginti savijautą ir sulėtinti gijimo procesą. Todėl subalansuota, švelni ir kasą tausojanti mityba yra būtina siekiant sumažinti uždegimą, kontroliuoti simptomus ir padėti organizmui sveikti.
Kasa – tai nedidelis (20 centimetrų ilgio ir 3-4 centimetrų pločio), tačiau labai svarbus organas, be kurio žmogus negali gyventi. Kasa atlieka dvi funkcijas: gamina ir į kraują išskiria hormonus (pirmiausia insuliną, kuris mažina cukraus kiekį kraujyje) bei gamina ir į plonąją žarną išskiria kasos sultis, kuriose yra fermentų, skaidančių baltymus, riebalus, krakmolą.
Kasos uždegimas, dar vadinamas pankreatitu, yra liga, kai uždegiminis procesas pažeidžia kasą. Ši būklė gali būti ūminė (atsirasti staiga ir būti laikina) arba lėtinė (trukti ilgą laiką, progresuoti ir ilgainiui pažeisti kasos struktūrą).
Dažniausios pankreatito priežastys yra piktnaudžiavimas alkoholiu, tulžies akmenys ir tam tikri vaistai, traumos, infekcijos ar genetiniai veiksniai.
Ūminis pankreatitas – dažniausiai atsiranda staiga ir pasireiškia stipriu pilvo skausmu, pykinimu, vėmimu, karščiavimu. Gali praeiti per kelias dienas, tačiau kartais sukelia rimtų komplikacijų.
Lėtinis pankreatitas – ilgalaikis uždegimas, dažnai susijęs su nuolatiniu kasos pažeidimu, randėjimu ir sutrikusia funkcija. Būdingas nuolatinis arba pasikartojantis pilvo skausmas, svorio kritimas, virškinimo sutrikimai.
Susirgus ūminiu kasos uždegimu dažniausiai tenka gydytis ligoninėje, tad paciento būklei pritaikytą meniu sudaro mitybos specialistai.
Įprastai pirmąsias 24–72 valandas rekomenduojama visiškai nevalgyti (badauti). Leidžiama tik saikingai atsigerti vandens, nesaldintos arbatos ar negazuoto mineralinio vandens. Ligonio gyvybiniai procesai ūmiu ligos laikotarpiu palaikomi intraveninėmis infuzijomis, t.y. lašinamos lašelinės.
Kai uždegimas pradeda slūgti ir ligonio būklė gerėja, mityba palaipsniui atkuriama. Pradžioje įvedami skysti ir lengvai virškinami maisto produktai: daržovių sultinys, skysta manų ar avižų košė, virta vandenyje. Vėliau pereinama prie trintų daržovių sriubių, virtos liesos vištienos ar kalakutienos, liesos varškės. Visas maistas turi būti šiltas, be prieskonių, nesūdytas arba vos sūdytas, be riebalų.
Lėtinis pankreatitas – tai ilgalaikis kasos uždegimas, dėl kurio palaipsniui blogėja kasos funkcija: sutrinka tiek fermentų, reikalingų virškinimui, tiek hormonų, ypač insulino, gamyba. Mityba tampa vienu iš pagrindinių gydymo ramsčių – ji padeda sumažinti simptomus, lėtinti ligos progresavimą ir išvengti paūmėjimų.
Pagrindiniai mitybos principai sergant lėtiniu pankreatitu:
Maisto produktai, kuriuos rekomenduojama vartoti, sergant lėtiniu pankreatitu:
Maisto produktai, kurių negalima vartoti arba reikia stipriai riboti, sergant lėtiniu pankreatitu:
Tyrimais nustatyta, miego metu knarkia net 40 proc. suaugusiųjų. Įvairios statistikos pateikia skirtingus duomenis, tačiau viena – neginčijama, knarkiančių vyrų yra du ar net tris kartus daugiau nei moterų.
Kitas faktas
Komentarai (62)