Pastarnokai – morkų, salierų, krapų ir petražolių giminaičiai. Pastarnokai natūraliai auga Europoje ir Azijoje bei buvo itin plačiai vartojami maistui iki kol šiuos kraštus pasiekė iš Amerikos atplukdytos bulvės. Pastarnokų šaknys nuo senų senovės buvo vartojami maistui kaip garnyras, taip pat ir kaip saldiklis, o jų jauni lapai naudojami salotoms ar patiekalų gardinimui.
Pastarnokai yra daugiamečiai žoliniai augalai, kurie priklauso salierinių (lot. Apiaceae) šeimos pastarnokų (lot. Pastinaca) genčiai.
Lietuvoje auga paprastasis pastarnokas (lot. Pastinaca sativa). Pastarnokas auga pakelėse, pagrioviuose, pievose, mėgsta priemolio dirvožemį, kuriame yra daug azoto. Tai iki 1 m aukščio išsistiebiantis augalas, turintis tvirtą, briaunotą stiebą ir plunksniškus lapus. Liepos - rugsėjo mėnesiais pastarnokas žydi skėčio formos žiedais, sudarytais iš 5-20 nevienodo ilgio stipinų.
Pastarnokai labiausiai vertinami dėl balkšvai gelsvų šaknų, kurių pailga, viršūnėje platesnė forma primena morkas.
Pastarnokus galite atskirti patrynę jų lapus - turėtų pasklisti ir ant rankų likti morkų kvapas.
Pastarnokuose yra mažai kalorijų, tačiau juose daug skaidulinių medžiagų, tad tai puikus pasirinkimas, jei dažnai „stringa“ virškinimas, kamuoja vidurių užkietėjimas. Juose yra antioksidantų ir nemažai vitaminų (ypač C, K, B grupės) bei mineralų - kalio, fosforo, magnio, taip pat, nors ir kiek mažiau, kalcio, geležies, vario, mangano ir cinko.
100 g pastarnokų yra:
| Makroelementai | Vitaminai | Mineralai |
| ~ 75 kcal | Vitaminas C: 17 mg | Kalcis: 40 mg |
| Vanduo: 80 g | Vitaminas K: 22,5 µg | Geležis: 0,6 mg |
| Angliavandeniai: 18 g (Iš jų cukrų: 5 g) | Folatai (vitaminas B9): ~ 67–87 µg | Magnis: 30 mg |
| Baltymai: 2 g | Tiaminas (vitaminas B1): ~ 0,09–0,2 mg | Fosforas: 70 mg |
| Riebalai: 0,3 g | Niacinas (vitaminas B3): ~ 0,7 mg | Kalis: ~ 400 mg |
| Maistinės skaidulos: 5 g | Pantoteno rūgštis (vitaminas B5): ~ 0,6 mg | Natris: ~ 10 mg |
| Piridoksinas (vitaminas B6): 0,1 mg | Varis: ~ 0,12 mg | |
| Vitaminas E: apie 1 mg | Manganas: ~ 0,5 mg | |
| Cinkas: ~ 0,3–0,6 mg | ||
| Selenas: ~ 1,8–2 µg |
Šiandien kulinarijoje pastarnokai vartojami dažniau kaip prieskoniai nei kaip daržovės, nors besilaikantiems dietos jie gali puikiausiai pakeisti kaloringas bulves. Įdomu: mažiausi pastarnokai – patys saldžiausi, o stambesni pasižymi švelnesniu skoniu ir aromatingumu.
Populiariausi pastarnokų panaudojimo būdai:
Svarbu žinoti, kad pastarnokų lapuose ir žievėje yra furanokumarinų – jie gali padidinti odos jautrumą UV spinduliams. Valgomos šaknys įprastai yra saugios, tačiau dirbant su žaliu augalu lauke reikėtų būti atsargiems - pastarnokus verčiau rauti, jų lapus pjauti ar žemę aplink augalą ravėti apniukusią dieną arba darbuotis su pirštinėmis.
Pasaulio sveikatos organizacijos specialistai prognozuoja, kad 2030 m. dažniausiai pasitaikanti liga pasaulyje bus depresija: šis sutrikimas pralenks net širdies ir kraujagyslių sistemos ligas.
Kitas faktas
Komentarai (2)