Kodėl verta rinktis ghi sviestą?

Kodėl verta rinktis ghi sviestą?
Naminis ghi (ghee) sviestas indelyje, Rimma Bondarenko | Shutterstock

Ghi (ghee) sviestas labai mėgiamas ir vertinamas Indijoje, kur jis dar vadinamas skystu auksu. Tačiau ir mūsų senoliai panašiu metodu ruošdavo lydyto sviesto atsargas. Iškaitintas ir išvalytas sviestas praktiškai negenda. Valant išdega baltymai, nugaruoja vanduo ir lieka tik riebalai.

 

Kas yra ghi sviestas?

 

Ghi sviestas - tai išlydytas, iškaitintas sviestas, išvalytas nuo pieno baltymų (laktozės ir kazeino) ir vandens. Tai reiškia, kad ghi sviestas yra beveik gryni gyvūninės kilmės riebalai. 

 

Kokia yra ghi sviesto maistinė vertė?

 

Ghi (ghee) sviesto maistinė vertė (apytiksliai 100 g produkto):

Energinė vertė 900 kcal
Riebalai 99,8 g
- iš jų sotieji riebalai 60 - 65 g
- mononesotieji riebalai 25 - 30 g
- polinesotieji riebalai 2 - 5 g
Baltymai (taip pat ir kazeinas) 0 g
Angliavandeniai (taip pat ir laktozė) 0 g 
Vitaminai Riebaluose tirpūs vitaminai: A, D, E, K

 

Kokie yra ghi sviesto pranašumai?

 

Ghi sviestas nuo senų senovės gaminamas, visų pirma, dėl to, kad jis labai ilgai negenda - net ir laikomas kambario temperatūroje šis sviestas išlieka nesugedęs iki pusmečio, o vėsioje ir tamsioje vietoje (pavyzdžiui, sandėliuke) jį galima laikyti iki metų, šaldytuve ghi sviestą galima laikyti 1,5 - 2 metus, o užšaldžius - dar ilgiau. 

 

Ghi sviestas turi labai aukštą smilkimo temperatūrą (kartais ji dar vadinama dūmų tašku ar arba degimo tašku) - tai temperatūra, kurioje riebalai ima skilti į glicerolį ir riebalų rūgštis ir kurioje ima susidaryti melsvi dūmai. Smilkimo tašką pasiekusių riebalų skonis ir maistingumas reiškmingai sumažėja, išsiskiria kenksmingi junginiai, susidaro laisvieji radikalai. 

Ghi sviesto smilkimo taškas yra net 240 - 250 °C (palyginimui - paprasto sviesto smilkimo taškas yra 150 °C, alyvuogių aliejaus - iki 240 °C, rapsų - iki 240 °C, saulėgražų - iki 230 °C), tad jis itin tinka kepimui, gruzdinimui. 

 

Ghi sviestą vertina ir kitiems pieno produktams alergiški žmonės, nes jame nėra nei pieno baltymo kazeino, nei pieno cukraus laktozės - dviejų medžiagų, kurios lemia pieno produktų netoleravimą ir kai kuriems žmonėms sukelia įvairias nemalonias reakcijas, pavyzdžiui, pilvo pūtimą, pilvo skausmą, viduriavimą ir kt. 

 

Ghi sviestas taip pat pasižymi ir maloniu, „riešutišku“ skoniu bei aromatu, jame yra riebaluose tirpių vitaminų A, D, E, K.

 

Kokie yra ghi sviesto trūkumai?

 

Svarbu suprasti, kad ghi sviestas, nors ir naudingas bei sveikos mitybos specialistų vertinamas, turi trūkumų. Tai itin kaloringas produktas, kuriame yra daug sočiųjų riebalų. Perteklinis ghi sviesto naudojimas gali prisidėti prie svorio augimo, jis didina „blogojo“ cholesterolio (LDL) kiekį kraujyje. Augaliniai aliejai šiuo požiūriu yra geresnis pasirinkimas, nes juose yra daugiau nesočiųjų, vadinamųjų „gerųjų“ riebalų (jų itin daug alyvuogių, avokadų, linų sėmenų ir kt. augaliniuose aliejuose), o taip pat ir sveikatai naudingų omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių (pastarųjų daugiausiai yra saulėgrąžų, linų sėmenų aliejuose). 

 

Kaip naudojamas ghi sviestas?

 

Ghi sviestą galima naudoti taip pat, kaip ir bet kuriuos riebalus (pavyzdžiui, dėti į košę, tepti ant duonos ir gaminti sumuštinius), tačiau dėl aukštos smilkimo temperatūros jis itin tinka maistui kepti ir gruzdinti aukštoje temperatūroje. 

 

Kaip pasigaminti ghi sviesto namuose?
 

Ghi sviesto nesudėtinga pasigaminti namuose - tereikia kokybišką sviestą kaitinti puode iki kol pieno baltymai ir cukrus iškris nuosėdomis bei atsiskirs auksinės spalvos sviestas ghi. Lydytą sviestą vėliau reikia perkošti ir laikyti švariame, sandariame indelyje. 

 

Plačiau apie ghi sviesto gamybą skaitykite: Išvalytas, lydytas sviestas ghi (ghee)

Komentarai

Ar žinote, kad...

Liežuvis turi apie 9000 skonio receptorių. Skonis geriausiai skiriamas esant 24 laipsniams Celsijaus

Kitas faktas