TOP5 daržovės stipriam imunitetui

TOP5 daržovės stipriam imunitetui
Brokoliai itin naudingi imunitetui, Olga Dubravina | Shutterstock

Maistas, kurį valgome, turi labai didelę įtaką imuninės sistemos veiklai. Daržovės yra puikus vitaminų, mineralų ir antioksidantų šaltinis - jos gali padėti sumažinti oksidacinę žalą ląstelėse ir išlaikyti stiprią imuninę sistemą. Norint gauti optimalią naudą, nereikia suvalgyti didelio kiekio: kuo įvairesnes daržoves valgome, tuo labiau praturtiname organizmą būtinomis medžiagomis.

 

Šias TOP5 daržoves, kurios laikomos vienos naudingiausių imuninės sistemos stiprinimui, būtina įtraukti į kasdienį meniu.

 

1. Paprikos. Ši daržovė yra ne tik yra geras skaidulų ir antioksidantų šaltinis, bet ir turi daug vitamino C. Vienoje vidutinio dydžio paprikoje yra apie 190 mg, vitamino C, o tai yra daugiau nei tris kartus už rekomenduojamą paros normą.

 

Vitaminas C padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą, apsaugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

 

Aktyviai sportuojantys žmonės turėtų suvartoti didesnį kiekio šio vitamino, tad paprikos - nuostabus pasirinkimas tiek mažiau fiziškai aktyviems asmenims, tiek sportininkams.

 

2. Česnakai yra ypač stiprus antioksidantas, nes jame yra didelis kiekis alicino. Pakanka suvalgyti tik po vieną česnako skiltelę kasdien, kad sustiprintumėte imuninę sistemą.

 

Mokslininkai pabrėžia, kad daugiausiai naudos sveikatai suteikia sieros junginiai, susidarantys susmulkinant, sutraiškant ar sukramtant česnako skiltelę, tačiau jie išlieka aktyvūs labai trumpai, todėl norint sustiprinti sveikatą česnaką reikėtų valgyti iškart po susmulkinimo ir termiškai neapdorojus.

 

Plačiau skaitykite: 8 česnako teikiamos naudos sveikatai

 

3. Morkos. Morkos - viena iš naudingiausių daržovių, kuri stiprina imuninę sistemą ir teikia įvairiapusę naudą sveikatai. Morkose daug beta karoteno, kurį organizmas paverčia vitaminu A, svarbiu imuninių ląstelių veiklai ir gleivinių apsaugai nuo infekcijų.

 

Jose esantys antioksidantai, pavyzdžiui, karotenoidai, liuteinas ir zeaksantinas, padeda mažinti uždegimus ir apsaugoti ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Morkose netrūksta ir skaidulų, kurios palaiko sveiką žarnyno mikrobiomą, o jis yra glaudžiai susijęs su stipriu imunitetu.

 

4. Tamsiai žalios spalvos lapinės daržovės. Į savo mitybą įtraukite špinatus, lapinius kopūstus, burokėlių lapus, gražgarstes. Jose gausu vitaminų A, C, E ir K, taip pat folio rūgšties, geležies, cinko ir antioksidantų, kurie padeda organizmui kovoti su uždegimais ir apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso.

 

Dėl didelio skaidulų kiekio jos teigiamai veikia žarnyno mikrobiomą, o sveikas žarnynas yra vienas svarbiausių stipraus imuniteto pagrindų.

 

5. Brokoliai. Brokoliuose yra daug vitamino C, kurio kiekis saujoje brokolių gali siekti net visą rekomenduojamą paros normą. Be to, brokoliuose gausu vitamino A, E, K, folio rūgšties, geležies ir cinko, palaikančių imuninės sistemos pusiausvyrą ir gerina ląstelių veiklą. Juose esantys antioksidantai ir sieros junginiai, ypač sulforafanas, padeda mažinti uždegimus ir stiprina organizmo gebėjimą kovoti su ligų sukėlėjais.

 

Norint išsaugoti kuo daugiau naudingųjų medžiagų, geriausia brokolius vartoti garintus, lengvai apvirtus arba žalius salotose.

Komentarai

Ar žinote, kad...

Tyrimais nustatyta, miego metu knarkia net 40 proc. suaugusiųjų. Įvairios statistikos pateikia skirtingus duomenis, tačiau viena – neginčijama, knarkiančių vyrų yra du ar net tris kartus daugiau nei moterų.

Kitas faktas