Burokėliai ne tik skani, bet ir sveikatai itin palanki daržovė. Juose gausu nuo laisvųjų radikalų poveikio saugančių antioksidantų, virškinimą gerinančių skaidulų, sklandų širdies darbą užtikrinančio kalio ir magnio bei daug kitų naudingų medžiagų.
Kuo naudingi burokėliai?
Burokėlių naudingosios savybės:
- Burokėliuose gausu antioksidantų (betalainų, vitamino C). Jie padeda kovoti su oksidaciniu stresu.
- Burokėliuose daug skaidulų. Skaidulos užtikrina gerą virškinimą ir padeda esant vidurių užkietėjimui.
- Burokėliuose yra natūralių nitratų. Jie organizme paverčiami azoto oksidu, kuris plečia kraujagysles, mažina kraujospūdį ir gerina kraujotaką.
- Burokėliuose yra folio rūgšties (vitamino B9). Šis vitaminas svarbus ląstelių augimui ir dalijimuisi, kraujodarai bei vaisiaus nervų sistemos vystymuisi. Folio rūgštis yra itin svarbi nėštumo metu.
- Burokėliuose yra geležies, vario ir vitamino C. Geležis ir varis yra svarbūs mikroelementai, kurie užtikrina normalius kraujodaros procesus, palaiko normalų hemoglobino lygį, padeda išvengti mažakraujystės. Vitaminas C padeda efektyviau pasisavinti geležį, o taip pat yra itin svarbus imuninės sistemos veiklai bei kitiems organizmo procesams.
- Burokėliuose yra kalio ir magnio. Šie mikroelementai svarbūs raumenų ir širdies veiklai, kaulų ir dantų sveikatai bei nervų sistemai. Jie padeda reguliuoti kraujospūdį ir palaiko skysčių pusiausvyrą organizme, mažina nuovargį bei stresą.
- Burokėliai gali pagerinti fizinį pajėgumą. Dėl nitratų poveikio sportininkai dažnai vartoja burokėlių sultis.
- Burokėliai stiprina imunitetą. Burokėliuose esantis vitaminų ir mineralų kompleksas padeda organizmui kovoti su infekcijomis.
Kaip geriausia valgyti burokėlius?
Daugiausiai vitaminų ir antioksidantų yra išsaugoma žaliuose burokėliuose. Burokėlius galima paprasčiausiai sutarkuoti ar plonai supjaustyti ir tinka patiekti su druska, pipirais, kitais prieskoniais, trupučiu citrinos sulčių ir alyvuogių aliejaus.
Tačiau jei skrandis jautrus verčiau valgyti virtus ir orkaitėje keptus burokėlius, jie lengviau virškinami ir turi švelnesnį poveikį skrandžiui bei žarnynui. Termiškai apdorojant burokėlius kai kurių vitaminų (ypač vitamino C) sumažėja, tačiau juose vis tiek išlieka daug naudingų mikroelementų.
Cukraus suvartojimą ribojantiems žmonėms vertėtų paragauti raugintų burokėlių - burokėliuose yra daug cukraus, tačiau rauginimo metu dalį cukraus „suvalgo“ fermentacijos procese dalyvaujantys mikroorganizmai. Be to raugintuose burokėliuose esančios maistinės medžiagos geriau įsisavinamos, jie virškinami lengviau nei žali.
Svarbu žinoti, kad burokėlių sultys yra labai koncentruota maistinių medžiagų forma ir jas reikėtų gerti nedideliais kiekiais, atsargiai. Burokėlių sultys kartais gali sukelti galvos svaigimą ar kraujospūdžio kritimą (dėl stipraus kraujagyslių išsiplėtimo).
Kam burokėlius valgyti reikėtų atsargiai?
Burokėliai yra puiki daržovė, tačiau kai kuriems žmonėms juos reikėtų valgyti atsargiai (ir ypač atsargiai, tik pasitarus su gydytoju gerti burokėlių sultis).
Burokėlius reikėtų valgyti saikingai, jei:
- Sergate inkstų akmenlige. Burokėliuose yra oksalatų, kurie gali skatinti kalcio oksalato akmenų susidarymą.
- Sergate hipotenzija, t.y. jūsų kraujo spaudimas žemas. Burokėliuose esantys nitratai gali dar labiau sumažinti kraujospūdį ir lemti silpnumą, galvos svaigimą.
- Jūsų skrandis jautrus, turite kitų skrandžio ar virškinimo sistemos problemų. Kai kuriais atvejais burokėliai gali lemti pilvo pūtimą, viduriavimą, rėmens graužimą.
- Sergate diabetu. Burokėliuose yra daug cukraus, tad suvalgius didesnį jų kiekį gali pakilti cukraus kiekis kraujyje.
Komentarai (1)