Vaistinėse galima įsigyti nemažai priemonių, padedančių kovoti su gerklės skausmu ir kosuliu. Natūralių priemonių yra dar daugiau. Kaip sau padėti, jei peršti ar skauda gerklę ir kamuoja kosulys? Siūlome išbandyti net 50 natūralių receptų!
- Šalavijų arbata. 1 šaukštą džiovintų ir susmulkintų šalavijo lapelių užpilkite 1 stikline verdančio vandens, palikite 30 min. atvėsti, nukoškite, įmaišykite 1 arbatinį šaukštelį medaus. Gerti reikėtų šiltą, 3 kartus per dieną po 1/3 stiklinės.
- Česnakai ir medus. Keletą skiltelių česnako sumaišykite su medumi ir palaikykite tamsioje vietoje. Gerkite po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną, užsigerdami šiltu arba karštu pienu.
- Ropių sirupas. Supjaustyti 4 vidutinio dydžio ropes kubeliais, sudėti į puodą ir užpilti 5 šaukštais cukraus. Kepti orkaitėje 2 val. Skystį nupilti į butelį. Gerti po 2 arbatinius šaukštelius 3 – 4 kartus per dieną, prieš valgį ir prieš miegą.
- Įtrinimai medumi. Nakčiai krūtinę ir nugarą ištepkite medumi. Ant viršaus uždėkite vaškuoto popieriaus, vatos ir apriškite, arba apsivilkite vilnonį rūbą.
- Gysločio sultys. Stiprų kosulį malšina gysločio sultys, geriamos po 1 valgomą šaukštą kas 3 kartus per dieną, 15 min. prieš valgį.
- Beržų lapų nuoviras. 1 valgomas šaukštas beržų lapų užpilama 1 stikline verdančio vandens. Pusvalandį palaikoma verdančio vandens vonelėje ir vartojama po 1 valgomą šaukštą 4 kartus per dieną prieš valgį.
- Šeivamedžių antpilas. 1 šaukštą džiovintų šeivamedžio žiedelių užpilkite 2 stiklinėmis vandens, užvirinkite. Palaikykite 1 val., nukoškite, įmaišykite 1–2 arbatinius šaukštelius medaus, gerkite prieš miegą.
- Bulvių kompresai. Išvirkite su lupenomis 4–6 bulves, iš karto supjaustykite skiltelėmis. Ant sergančiojo krūtinės arba nugaros patieskite rankšluostį, ant jo sudėkite bulves. Laikykite, kol jos atvės. Procedūrą atlikite prieš miegą.
- Pėdų įtrinimai ir šildymas. Kojų šildymas taip pat padeda gydyti kosulį. Truputį pašildykite ricinos aliejaus ir juo tepkite kojas. Užsimaukite medvilnines kojines, ant jų – vilnones. Taip pat šiltu ricinos aliejumi su keliais lašeliais eterinio pušų aliejaus galima tepti sergančiojo krūtinę.
- Skalavimas druskos tirpalu. Ištirpinkite pusę arbatinio šaukštelio druskos stiklinėje šilto vandens ir skalaukite gerklę kelis kartus per dieną.
- Skalavimas obuolių actu. Lygiomis dalimis sumaišykite obuolių actą ir šiltą virintą vandenį, reguliariai skalaukite gerklę.
- Linų sėmenų nuoviras. 2 šaukštus linų sėmenų užpilkite 0,5 stiklinės verdančio vandens. Pavirkite ant silpnos ugnies 3–5 minutes, palaukite 10 min., gerai išplakite, perkoškite ir vartokite po 1 šaukštą 3–4 kartus per dieną, 15–20 min. prieš valgį.
- Razinų ir svogūnų sulčių antpilas. 50 g razinų užpilkite stikline verdančio vandens, po pusvalandžio perkoškite. Į gautą antpilą įpilami 3 valgomieji šaukštai svogūnų sulčių ir išgeriama nedideliais gurkšneliais.
- Aliejus ant liežuvio. Jei kosulys stiprus, ryte ir prieš miegą užlašinkite ant liežuvio šaknies 3–5 lašus gryno aliejaus.
- Pėdų įtrinimai česnaku. Sutrinkite keletą česnako skiltelių. Prieš miegą košele ištepkite padus ir apsiaukite vilnones kojines.
- Liepžiedžių arbata. 20 gramų liepų žiedų užpilkite stikline verdančio vandens, perkoškite ir gerkite 2–3 kartus per dieną.
- Šalpusnio arbata. 15 gramų šalpusnio lapų užpilkite stikline verdančio vandens, perkoškite ir gerkite po 1 šaukštą kas 2–3 valandas.
- Migdolai su cukrumi. Kamuojant įkyriam kosuliui, sergant pleuritu, patartina kasdien valgyti migdolus su cukrumi.
- Obuolių lapų arbata. 1 šaukštą susmulkintų obelų lapų užpilkite stikline verdančio vandens. Atvėsinkite, perkoškite ir gerkite po trečdalį stiklinės kelis kartus per dieną.
- Obuolių nuoviras. Keletą prinokusių naminių obuolių supjaustykite ir užpilkite 1 litru vandens. Pavirkite ant silpnos ugnies 10–15 minučių, gerkite po 1 stiklinę 4 kartus per dieną.
- Obuoliai, svogūnai ir medus. Supjaustykite po lygiai obuolius ir svogūnus, įmaišykite į juos medaus. Vartokite po 1 šaukštą per dieną.
- Juodieji ridikai ir medus. Ridikuose išskobkite skylutę, įdėkite į vidų medaus ir palaukite, kol atsiras skysčio. Gerkite jį po šaukštą 3 kartus per dieną.
- Jonažolės ir propolis. 1 valgomas šaukštas jonažolės žolės sumaišoma su trupučiu propolio ir užpilama 1 stikline verdančio vandens. Po 20 min. perkošti ir nuspausti. Skalauti gerklę 2–3 kartus per dieną.
- Krūtinės įtrinimai terpentinu. Nakčiai įtrinkite krūtinę mišiniu iš 1 valgomo šaukšto terpentino ir 2 valgomų šaukštų ricinos aliejaus. Paskui šiltai užsiklokite. Galima tokiu mišiniu trinti ir 3 kartus per dieną.
- Nugaros įtrinimai taukais ir terpentinu. Kiaulės taukus sumaišykite su terpentinu (kiaulės taukų turi būti daugiau, nei terpentino) ir prieš miegą įtrinkite nugarą, šonus.
- Džiovintų kriaušių nuoviras. 1 stiklinę susmulkintų džiovintų kriaušių užpilkite 2 stiklinėmis vandens. Pavirkite, kol suminkštės vaisiai. Palaukite 4 valandas, perkoškite ir vartoti po pusę stiklinės 4 kartus per dieną, likus pusvalandžiui prieš valgį.
- Anyžių arbata. Užpilkite 1–2 arbatinius šaukštelius anyžių sėklų 250 ml karšto vandens, palikite 5–10 min., nuspauskite ir gerkite šiltą.
- Kmynų nuoviras. 1 šaukštą kmynų užpilkite stikline verdančio vandens. Pusvalandį pavirkite ant silpnos ugnies, atvėsinkite ir perkoškite. Gerkite po 1–2 šaukštus 3–4 kartus per dieną, likus iki valgio 15–20 min.
- Putino uogos ir medus. Putino uogas sumaišykite su medumi, pakaitinkite ir vartokite keletą kartų per dieną.
- Ropės sultys su medumi. Sutarkuokite 1 ropę ir išspauskite sultis. 1 stiklinė – 100 gr. medaus. Vartokite po 2 šaukštus 3–4 kartus per dieną, maždaug 15–20 min. po valgio.
- Skalavimas su jodu. 1 stiklinę karšto vandens sumaišykite su 3 lašais jodo. Keletų kartų per dieną skalaukite gerklę.
- Aguonos su pienu. 3 šaukštelius aguonų sutrinkite ir užpilkite stikline karšto pieno. Palaikykite, nukoškite ir lėtai, mažais gurkšneliais išgerkite. Padeda, jei kosulys neduoda užmigti.
- Sviestas, medus ir garstyčios. Sumaišykite 50 g sviesto, 50 g medaus ir 1 šaukštelį sausų garstyčių. Išmaišykite ir vartokite po 1 šaukštelį prieš valgį. Po 1-2 dienų kosulys nebekankins.
- Imbiero arbata. Tik kosuliui prasidėjus, padės imbieras. Iš tarkuotos imbiero šaknies (1 šaukštas), citrinos ir medaus paruoškite arbatą. Ją gerkite kas 1-1,5 valandos. Sloga praeis po 1-2 stiklinių, o kosulys – po 5-6. Dar patartina sukramtyti česnako skiltelių.
- Česnakų ir svogūnų nuoviras. Česnako galvutę ir 10 smulkiai supjaustytų svogūnų virkite piene, kol suminkštės. Įmaišykite šaukštelį mėtų sulčių arba arbatos (1 šaukštas mėtų užpilamas stikline verdančio vandens) ir šaukštą medaus. Vartokite kas valandą po 1 šaukštą.
- Morkų sultys su medumi. Lygiomis dalimis sumaišykite morkų sultis ir medų. Mišinį vartokite šiltą, po 1 šaukštą 5-6 kartus per dieną (vaikams galima duoti po šaukštelį).
- Šalavijų antpilas. Užpilkite šaukštą šalavijų stikline pieno ir užvirinkite. Atvėsinkite ir užvirinkite dar kartą. Gerkite karštą prieš miegą, šiltai apsiklokite.
- Morkų sultys su pienu. Šviežiai spaustas morkų sultis sumaišykite lygiomis dalimis su šiltu pienu. Gerkite 5-6 kartus per dieną.
- Aviečių lapų arbata. Užpilkite šaukštelį džiovintų aviečių lapų 250 ml karšto vandens, palaikykite 5–10 min., nuspauskite ir įpilkite medaus.
- Ramunėlių antpilas. 1 valgomąjį šaukštą vaistinės ramunėlės žiedų užpilkite 1 stikline verdančio vandens. Palaikykite 1 valandą termose, perkoškite ir gerkite kas valandą po 1 valgomąjį šaukštą šilto antpilo.
- Burokėlių sirupas. 2 nevirtus burokėlius nulupkite, smulkiai sutarkuokite, įpilkite pusę stiklinės vandens ir 15 min. virkite ant mažos ugnies. Ataušusią masę išspauskite per marlę. Gerkite po šaukštą kelis kartus per dieną.
- Bananų kisielius. Labai prinokusį bananą sutrinkite šakute ir užplikykite verdančiu vandeniu. Šį tirštą, kisielių primenantį gėrimą geriausia išgerti prieš miegą.
- Citrina ir medus. Supjaustykite citriną, užpilkite medumi ir palikite šiltoje vietoje, kol išsiskirs sultys. Vartokite po 1 arbatinį šaukštelį likus pusvalandžiui iki valgio arba praėjus 1 valandai po valgio, 6–8 kartus per dieną.
- Svogūnų sultys. Nulupkite didelį svogūną ir susmulkinkite, užberkite cukraus, palikite šiltoje vietoje, kol išsiskirs sultys. Vartokite sultis po 1 arbatinį šaukštelį likus pusvalandžiui iki valgio arba praėjus 1 valandai po valgio, 6–8 kartus per dieną.
- Ridikų sultys ir pienas. Lygiomis dalimis sumaišykite ridiko sultis su pienu, vartokite po 1 šaukštą kas 2 valandas.
- Debesylų nuoviras. 1 šaukštą susmulkintų džiovintų debesylų užpilkite 1 stikline vandens, užvirinkite, sumažinkite temperatūrą ir pavirkite dar 15 min. Nukaiskite ir palikite pastovėti apie 3 valandas. Nukoškite, gerkite po ketvirtadalį stiklinės 4 kartus per dieną likus pusvalandžiui iki valgio.
- Pušų pumpurų antpilas. 1 šaukštą džiovintų pušų pumpurų užpilkite į termosą stikline verdančio vandens. Po valandos nukoškite, gerkite po 2 gurkšnelius, kai tik užsinorite kosėti.
- Gysločių lapų arbata. 1 šaukštą susmulkintų džiovintų gysločių lapų užpilkite į termosą 1,5 stiklinės verdančio vandens. Po 2 valandų nukoškite, gerkite po ketvirtadalį stiklinės 4 kartus per dieną likus pusvalandžiui iki valgio.
- Raktažolių arbata. Nusipirkite vaistinėje raktažolių šaknų, 2 arbatinius šaukštelius jų užpilkite puoduku verdančio vandens, 8 minutes palaikykite, nukoškite ir gerkite nesaldytą po puoduką 3 kartus per dieną.
- Čiobrelių arbata. Užpilkite 1–2 arbatinius šaukštelius džiovintų čiobrelių 250 ml karšto vandens, palaikykite 5–10 min., nukoškite ir gerkite šiltą.
Komentarai