Gerklės skausmą gali sukelti peršalimas, bakterinės arba virusinės infekcijos, alergijos. Dažnai be vaistų susidoroti su šiuo nemaloniu simptomu nepavyksta, tačiau kartais užtenka ir naminių priemonių, pavyzdžiui, kelis kartus per dieną gerklę skalauti.
Tai vienas efektyviausių ir greičiausiai suveikiančių savigydos būdų. Skalaujant ne tik sudrėkinama, nuraminama gleivinė, bet ir pašalinami gerklėje susikaupę mikrobai.
Skysčiai skalavimui dažniausiai ruošiami panaudojant druską, valgomąją sodą, actą, eterinius aliejus (eukaliptų, šalavijų, arbatmedžių ir kt.) ir daugelį kitų buityje kasdien naudojamų priemonių. Be to, tirpalų skalavimui galite tiek ruošti patys, tiek įsigyti jau pagamintų.
Skalavimas – veiksminga naminė priemonė, padedanti sumažinti gerklės skausmą. Laiku pradėjus skalauti gerklę, netgi gali neprireikti vartoti vaistų arba gali užtekti mažesnių jų dozių, taip pat mažėja rizika užkrečiamąją ligą perduoti namiškiams, kolegoms.
Taip pat pradėjus skalauti gerklę druskos tirpalu per 2 paras nuo viršutinių kvėpavimo takų infekcijos pradžios liga gali sutrumpėti maždaug dviem dienomis.
Skalavimas taip pat gali padėti atsikratyti ir kitų su gerklės skausmu susijusių simptomų, pavyzdžiui, galvos skausmo ar nuovargio.
Skalauti gerklę irgi reikia ne bet kaip, o laikantis tam tikrų rekomendacijų:
Kiek laiko po skalavimo reikėtų nevalgyti ir negerti? Po skalavimo luktelėkite iki 15–30 min.: tuo metu tirpaluose esančios medžiagos toliau veiks. Po to gerkite šiltus gėrimus ir valgykite minkštą, gleivinės nedirginantį maistą – sriubas, košes, jogurtus ir t. t.
Kaip dažnai reikėtų skalauti gerklę? Skalauti gerklę patariama bent 2–3 kartus per dieną, pagal poreikį procedūrą galima kartoti dažniau.
Kokios temperatūros turi būti tirpalas? Tirpalas turėtų būti drungnas arba šiltas (kūno temperatūros), tik ne per karštas, nes karštas vanduo gali neigiamai paveikti ir taip jautrią gerklės gleivinę.
Norite greitai atsikratyti įkyraus gerklės skausmo? Kelių laiko patikrintų tirpalų gerklei skalauti receptai.
Kuo naudingas? Druskos tirpalas puikiai slopina uždegimus ir mažina paburkimą, nuramina skaudančią gerklę. Be to, žinoma ir dar viena tokio tirpalo nauda: jis padeda suardyti storą gleivių sluoksnį, kuriame dauginasi infekciją sukėlę mikrobai.
Kaip ruošti? Į 1 stiklinę šilto vandens berkite pusę arbatinio šaukštelio druskos, maišykite, kol druska visiškai ištirps. Tiesa, skirtinguose šaltiniuose nurodomos skirtingos druskos proporcijos, pavyzdžiui, 1 šaukštelis 1 stiklinei vandens. Išbandykite, kuris variantas jums tinka labiausiai: tiesiog per sūrus tirpalas kai kuriuos žmones gali pykinti.
Kuo naudingas? Valgomoji soda turi antiseptinių savybių, ji padeda įveikti mikrobus, sumažina gerklės sudirgimą, uždegimą ir padeda kovoti su lengvomis infekcijomis.
Kaip ruošti? Į 1 stiklinę šilto vandens įberkite 1 arbatinį šaukštelį sodos, maišykite, kol ji visiškai ištirps. Skalaukite kuo ilgiau. Sodos tirpalą naudokite bent 3 kartus per dieną.
Kuo naudingas? Jodo tirpalas dezinfekuoja, padeda sumažinti stiprų skausmą, skatina gijimą: tai tradicinis liaudiškas vaistas.
Kaip ruošti? Sumaišykite 1 stiklinę vandens, 1 arbatinį šaukštelį sodos ir du lašus jodo.
Beje, dažnai ruošiamas ir sodos ar druskos tirpalas su jodu (įlašinami 1–2 jodo lašai): variacijos gali būti įvairios, tik svarbu atsargiai dozuoti jodą, tirpalo su juo nenuryti, nes dažniausiai jis naudojamas išoriškai.
Kuo naudinga? Skalaujant gerklę ramunėlių arbata, sumažėja skausmas, sudirgimas, ramunėlės turi antiseptinių ir raminamųjų savybių.
Kaip ruošti? 2 arbatinius šaukštelius ramunėlių žiedų užplikykite 1 stikline verdančio vandens. Arbatą uždenkite ir palaikykite bent 10 min. Nukoškite, leiskite atvėsti iki malonios temperatūros ir šia arbata kuo ilgiau skalaukite gerklę. Kaskart skalavimui ruoškite šviežią arbatą: pastovėjusi netiks. Ramunėlių arbata gerklę kasdien galima skalauti 3 kartus per dieną.
Kuo naudinga? Pipirmėtėse yra mentolio – dar vieno bakterijoms ir virusams nedraugiško junginio. Jis gali padėti sumažinti gerklės skausmą ir greičiau atsigauti po infekcijų. Skalavimui dar puikiai tinka ir liepžiedžių, čiobrelių, aviečių bei kitos arbatos.
Kaip ruošti? 1 valgomąjį šaukštą šviežių pipirmėčių lapelių užpilkite stikline verdančio vandens. Palaikykite 10 min., atvėsinkite iki malonios temperatūros ir naudokite arbatą gerklei skalauti. Beje, tinka ir pastovėjusi pipirmėčių arbata, galima pasiruošti jos daugiau.
Kuo naudingas? Obuolių actas vėlgi turi antiseptinių, mikrobus ir uždegimus įveikti padedančių junginių, kurie gali padėti sumažinti gerklės skausmą ir palengvinti kitus peršalimo simptomus.
Kaip ruošti? 4 valgomuosius šaukštus obuolių sidro acto sumaišykite su 1 puodeliu šilto vandens ir gautu tirpalu skalaukite gerklę. Labai svarbu po to gerai prasiskalauti burną vandeniu ir tik po 30 min. valytis dantis: taip išvengsite dantų emalio erozijos.
Gerklės skausmas dažniausiai praeina per 5–7 dienas. Jeigu jis užsitęsė ilgiau ir karščiuojate, patariama kreiptis į šeimos gydytoją.
Taip pat gydytoją nedelsdami vykti turėtumėte, jeigu greta itin nemalonaus gerklės skausmo patino limfmazgiai ar ant kūno atsirado bėrimų.
O skubiai į gydytoją kreiptis reikia pasunkėjus kvėpavimui arba jei dėl gerklės skausmo negalite nieko nuryti, sunku kalbėti arba negalite pasukti kaklo.
Lietuvoje iš tūkstančio gyventojų nuo gripo pasiskiepija vidutiniškai 30 asmenų, Latvijoje - 65, Estijoje – 52 asmenys. Tuo tarpu JAV tūkstančiui gyventojų tenka net 250 pasiskiepijusių, Europoje vidutiniškai – 177.
Kitas faktas
Komentarai