Vitaminas A, dar žinomas ir kaip retinolis, atlieka keletą svarbių funkcijų. Pirmoji iš jų – padeda tinkamai veikti imuninei sistemai ir apsaugo organizmą nuo ligų bei infekcijų. Taip pat jis užtikrina gerą regėjimą ir padeda matyti prieblandoje. Vitaminas A labai svarbus ir odai: jis ją pamaitina iš vidaus, skatina ląstelių regeneraciją, suaktyvina jose vykstančius procesus, todėl visai neatsitiktinai jo dedama ir į kosmetiką. Ką reikėtų žinoti apie šio vitamino vartojimą ir kam nereikėtų jo perdozuoti?
Įvairiuose maisto produktuose randamas tiek vitaminas A (retinolis), tiek ir beta karotenas (provitaminas A). Vitaminas A yra aktyvi forma, o beta karotenas organizme pagal poreikį yra paverčiamas vitaminu A.
Vitaminas A yra randamas gyvūninės kilmės produktuose, o beta karotenas - augalinės.
Svarbu žinoti, kad beta karoteno perdozuoti neįmanoma, todėl šiuo atžvilgiu tai organizmui palankesnė medžiaga (ypač jeigu nėra didelės vitamino A stokos).
Daugiausia vitamino A ir beta karoteno turi šie maisto produktai:
Bendras vitamino A kiekis maisto produkte paprastai išreiškiamas retinolio ekvivalentu mikrogramais (µg).
Vitamino A RPN vaikams:
Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad 9–13 metų vaikams maksimali leistina paros norma yra 1700 µg vitamino A.
Vitamino A RPN suaugusiems 18–64 m. žmonėms:
Vitamino A RPN 65+ m. žmonėms:
Šio vitamino Europos šalių gyventojams pritrūksta retai, tačiau tokių atvejų gali pasitaikyti. Organizmui pasisavinti vitaminą A trukdo tam tikros žarnyno bei virškinimo sutrikimus nulemiančios ligos, pavyzdžiui, celiakija, Krono liga, taip pat kepenų cirozė, alkoholizmas bei cistinė fibrozė. Į rizikos grupę patenka vaikai ir suaugusieji, kurų mityba dėl nepritekliaus yra labai skurdi.
Nedidelį retinolio trūkumą išduoda šie simptomai:
Didesnio vitamino A trūkumo simptomai:
Svarbu žinoti, kad vitaminas A yra tirpus riebaluose, o tai reiškia, kad iš karto nepanaudotos jo atsargos yra kaupiamos riebaliniame audinyje arba kepenyse. Vadinasi, jo gauti kasdien mums nebūtina, o jei organizmas jo sukaupia per daug, retinolis netgi gali tapti toksiškas.
Per didelis vitamino A kiekis gali trukdyti veikti vitaminui D, bloginti kalcio pasisavinimą, lemti kaulų retėjimą ir gali padidinti osteoporozės (kaulų retėjimo) riziką. Tiesa, tokios pasekmės gresia daug metų bene kasdien suvartojant po 1500–3000 µg (1,5–3 mg) ir daugiau retinolio. Tačiau vitamino A labai svarbu neperdozuoti vyresnio amžiaus moterims, kurioms osteoporozės rizika jau ir taip padidėjusi.
Taip pat vitamino A negalima perdozuoti nėščiosioms, nes jo perteklius didina vaisiaus apsigimimų riziką. Besilaukiančioms moterims geriausia nevartoti jokių maisto papildų, kurių sudėtyje būtų grynojo vitamino A (retinolio) - būtent todėl nėščiosioms gali netikti „paprasti“ maisto papildai ir vitaminų kompleksai, tad joms reikėtų rinktis specializuotus maisto papildus nėščiosioms.
Vitamino A perdozavimo požymiai:
Vitamino A įeina į daugelio kompleksinių multivitaminų sudėtį. Jo gausu ir kituose maisto papilduose, pavyzdžiui, iš menkių kepenų išgautuose žuvų taukuose. Jei vartojate maisto papildus, į kurių sudėtį įeina ir vitamino A, svarbu, kad RPN, skaičiuojant su maistu ir papildais, neviršytų 1,5 mg.
Kitaip tariant, jei mėgstate kepenėles ir jų valgote bent kartą per savaitę, tuomet nevartokite papildų, kurių sudėtyje yra vitamino A, ir atvirkščiai: jei vartojate papildus su šiuo vitaminu, kurį laiką iš raciono išbraukite visus produktus su kepenėlėmis.
Tyrimais nustatyta, miego metu knarkia net 40 proc. suaugusiųjų. Įvairios statistikos pateikia skirtingus duomenis, tačiau viena – neginčijama, knarkiančių vyrų yra du ar net tris kartus daugiau nei moterų.
Kitas faktas
Komentarai (3)