Vaistininkai: geriamus virškinimo fermentus keičia kombučia?

Vaistininkai: geriamus virškinimo fermentus keičia kombučia?
@ Shutterstock

Virškinimo fermentai – vieni dažniausiai vaistinėse perkamų preparatų. Jie populiarūs tiek persivalgymais būdingais šventiniais laikotarpiais, tiek ir įprastomis dienomis – juk sutrikusiu virškinimu žmonės skundžiasi ištisus metus. Vis dėlto virškinimui gerinti skirti vaistai toli gražu nėra nekalti, o vartojami su tam tikrais preparatais gali ir rimtai pakenkti. Pastaruoju metu ieškantys natūralių alternatyvų ypač susidomėjo arbatos grybu, vaistininkai rekomenduoja prieš jį vartojant tartis su specialistais ir vartoti atsakingai.

„Virškinimo fermentai yra gyvybiškai svarbūs žmogaus organizmui, nes tik sklandaus virškinimo dėka organizmas yra aprūpinamas maistinėmis medžiagomis ir vitaminais. Fermentų žmogui reikia tam, kad valgio metu išskiriami maiste esantys baltymai, riebalai ir angliavandeniai virstų paprastesnėmis, mažesnėmis, organizmo pasisavinamomis dalelėmis“, – sako vaistininkė Justina Vaitekėnaitė.

Pasak specialistės, paprastai kasa valgio metu išskiria pakankamą kiekį fermentų, kad valgomas maistas būtų suvirškintas. Tačiau problemų kyla tuomet, kai persivalgoma ir kasos pagamintų fermentų nepakanka. Tuomet jaučiami nemalonūs pojūčiai po valgio – ankstyvas pilnumo jausmas, sunkumas, pilvo skausmas, vidurių pūtimas. Šie ir kiti reiškiniai, ypač nemalonaus kvapo dujos, viduriavimas, tuštinimasis riebiomis išmatomis, po kiekvieno valgio rodo, kad valgomas maistas nėra gerai suvirškinamas ir pasisavinamas. Todėl ilgainiui pradeda mažėti kūno masė, pasireiškia vitaminų ir mineralų trūkumas, ypač geležies, vitamino B12, folio rūgšties, taip pat ir riebaluose tirpių vitaminų. Galimas net bendras organizmo išsekimas“, – pastebi vaistininkė.

Jaučiantiems bent kelis iš šių simptomų, J. Vaitekėnaitės teigimu, verta apsilankyti pas savo šeimos gydytoją, kad būtų paskirtas gydymas, kuris pagerintų savijautą ir gyvenimo kokybę.

„Dar vienas fermentų trūkumo požymis yra tam tikrų maisto produktų netoleravimas, pavyzdžiui, pieno produktų, kai trūksta fermento laktazės ir panašiai“, – prideda vaistininkė.

Vaistinių preparatų pavojai

Virškinimo fermentų vaistiniai preparatai, kaip ir bet kurie kiti, visų pirma, yra vaistai. „Gintarinės vaistinės“ atstovė primena, kad jokiais vaistais piktnaudžiauti nedera, juolab, kai jie veikia gyvybiškai svarbią virškinimo sistemą.

„Žmonės dažnai pamiršta, kad virškinimui gerinti skirti vaistai taip pat turi ir šalutinius poveikius. Griebtis jų kas kartą, kai sutrinka virškinimas, nereikėtų. Pirmiausia būtina išsiaiškinti sutrikusios virškinimo trakto veiklos priežastį – dažniausiai tai yra besaikis valgymas ar nesubalansuota mityba. O žinant, kad yra tokių preparatų, gali kilti tam tikra psichologinė priklausomybė: žmonės valgo ką nori ir kiek nori, nes žino, kad galės papildomai išgerti vaistų“, – pastebi vaistininkė.

Suderinamumas su kitais vaistais

Epizodiškai ar nuolat vartojant vaistinius virškinimo fermentus, reikia patikrinti jų suderinamumą. Nors gaminami iš natūralių medžiagų, jie suderinami ne su visais vaistiniais preparatais ir gali sukelti neigiamas reakcijas.

„Dažniausiai tokie preparatai gaminami iš kiaulės kasos miltelių – pankreatino, tad yra gana gerai suderinami su kitais vaistais. Nors, vartojant juos kartu su folio rūgštimi, jos dozę gali tekti padidinti, nes virškinimo fermentai gali mažinti jos pasisavinimą. Taip pat labai atidūs turi būti tie, kurie vartoja kraujo krešėjimą mažinantį vaistą varfariną ir maisto papildus, gerinančius virškinimą. Tokiems pacientams reikėtų įsitikinti, ar maisto papildų sudėtyje nėra tikrojo margainio, dėl galimos jo sąveikos su varfarinu. Šios sąveikos rezultatas gali būti pavojingas – stiprėjant varfarino poveikiui, mažėja kraujo krešumas ir didėja kraujavimo rizika“, – įspėja vaistininkė.

Alternatyva vaistams – arbatos grybas?

Tiems, kurie baiminasi šalutinių poveikių ar vartoja nesuderintus vaistus, galima rasti natūralių alternatyvų. Viena jų – arbatos grybas arba kombučia, kurio teigiamus poveikius sveikatai, pasak vaistininkės Justinos Vaitekėnaitės, žmonės žino jau seniai.

„Kombučios gėrimas nuo seno vartojamas cholesterolio kiekiui ir kraujospūdžiui mažinti, taip pat kaip antioksidantų šaltinis, kepenų, virškinimo sistemos veiklai gerinti ir daugeliui kitų negalavimų šalinti. Šiame gėrime gausu probiotikų, organinių rūgščių, vitaminų (B1, B6, B12, vitamino C), amino rūgščių, cukrų ir kitų medžiagų, kurios ir lemia tokį platų vartojimą“, – sako specialistė.

Tačiau vaistininkė įspėja, kad specialistai šį gėrimą vertina skeptiškai, nes iki šiol stinga mokslinių tyrimų, kurie pagrįstų kombučios veiksmingumą tam tikrų ligų gydymui.

„Į kombučios gėrimą reiktų žiūrėti atsargiai dar ir dėl to, kad jo kokybę ir saugumą gali nulemti eilė veiksnių, tokių kaip gėrime esančių mikroorganizmų kultūros sudėtis, gėrimo laikymo sąlygos, cheminė sudėtis ir kiti veiksniai. Taip pat šio gėrimo nerekomenduojama vartoti sergantiems cukriniu diabetu, nėščiosioms ir žindyvėms“, – perspėja vaistininkė.

Komentarai (2)

Aldona 2021-07-19 19:20
Floridoje ir kitose valstybese kambuca pardavinejama maisto parduotuvese ir visokiu skoniu,ar tikrai nera istirta
aruns 2020-05-18 11:49
keista kad dar nėra tyrimų nes dar seneliai naudojo šį arbatinį grybą