Kakavos sviestas – tai natūralus produktas, išgaunamas iš kakavos pupelių. Nors jis dažnai siejamas su šokolado gamyba, šis kvapnus ir turtingas sviestas turi daug vertingų savybių, dėl kurių jis tapo nepakeičiama grožio puoselėjimo ir kūno sveikatinimo priemone visame pasaulyje.
Kakavos sviestas – tai blyškios gelsvos spalvos gryniausi valgomi augalinės kilmės riebalai, gaunami iš kakavos pupelių. Kakvos sviestas pasižymi subtiliu šokolado kvapu ir tirpsta kūno temperatūroje (apie 34–38 °C).
Kakavos sviestas gaunamas kakavos pupeles skrudinant, malant ir presuojant, kad atsiskirtų kakavos sviestas ir sausasis kakavos likutis iš kurio vėliau gaminami mums puikiai pažįstami kakavos milteliai.
Kakavos sviestas nėra paprasčiausi riebalai - jame yra kur kas daugiau žmogaus sveikatos ir grožio puoselėjimui itin naudingų medžiagų.
Kakavos svieste yra:
Kakavos sviestas yra labai universalus produktas – jis naudojamas, visų pirma, maistui, o taip pat kosmetikai ir net vaistams gaminti.
Kakavos sviestas yra pagrindinis šokolado ingredientas, suteikiantis šokoladui švelnią tekstūrą ir tirpumą burnoje. Kakavos sviestas kepiniuose gali pakeisti kitus riebalus, jį galima naudoti vietoje sviesto ar aliejaus. Su juo ruošiami subtilaus skonio konditeriniai glajai, kremai.
Kosmetikoje kakavos sviestas vertinamas kaip priemonė, kuri giliai drėkina, maitina ir minkština odą. Bene labiausiai vertinama kakavos sviesto savybė, kad jis apsaugo nuo ryškaus randinio audinio susidarymo arba padeda užgydyti randus, strijas; suteikia odai sveiko elastingumo. Jis dažnai sudaro „žieminių“ kremų ir lūpų balzamų pagrindą, nes puikiai saugo nuo atšiaurių oro sąlygų, šalčio, sniego, vėjo.
Priemonės su kakavos sviestu puikiai tinka plaukams, ypač pažeistiems, išsausėjusiems, lūžinėjantiems - kakavos sviestas maitina sausus plaukus ir galvos odą.
Farmacijoje kakavos sviestas yra naudojamas kaip žvakučių ir tepalų pagrindas – kakavos sviestas yra kietas kambario temperatūroje, bet tirpsta kūno šilumoje.
Kakavos sviestą odos, lūpų ir plaukų priežiūrai bei apsaugai galite naudoti labai paprastai: tiesiog ištirpdykite delne truputį kakavos sviesto ir įtrinkite juo odą. Kakavos sviestas ypač pravers odos ir lūpų apsaugai žiemą, o vasarą juo patariama tepti išsausėjusias ir pažeidžiamas vietas, pavyzdžiui, alkūnes, rankas, pėdas ir kulnus.
O jei norite ypatingai pasilepinti ir skirti savo odai ir plaukams daugiau dėmesio, rekomenduojame išbandyti šiuos paprastus grožio receptus su kakavos sviestu.
Paimkite dvi lygias dalis kakavos sviesto ir medaus (jeigu esate alergiški medui, jį galima pakeisti alyvuogių aliejumi) bei maišydami ištipinkite garų vonelėje.
Šiuo mišiniu prieš naktį įtrinkite rankų ir pėdų odą, užsimaukite pirštines ir kojines, o ryte džiaukitės šilko švelnumo oda.
Sugrubusi pėdų oda vėl taps švelni, jeigu palepinsite jas sodos vonelėmis (3 litrams vandens – 2 šaukštai sodos), gerai nutrinsite pemza, sausai nušluostysite rankšluosčiu ir įtrinsite kakavos sviestu.
1 šaukštą kakavos sviesto, 1 šauštą bičių vaško ir 1 šaukštelį kokosų aliejaus maišydami ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Jeigu norite, galite įmaišyti lašelį vanilės ekstrakto. Supilkite į mažą indelį (pavyzdžiui, kelioninį indelį kremui) ir palikite, kad sustingtų.
2 šaukštus kakavos sviesto sumaišykite su 1 šaukštu kokosų aliejaus ir ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Įmaišykite 1 šaukštelį migdolų arba jojobos aliejaus ir lašelį rožių eterinio aliejaus. Supilkite į indelį, atvėsinkite ir naudokite pagal poreikį, geriausia vakare. Patartina laikyti šaldytuve.
Garų vonelėje pašildykite kakavos sviestą, tada jame suvilgykite keliskart sulenktos marlės skiautę, dėkite ją ant veido, o ant viršaus – dar ir frotinį rankšluostį. Po 10 minučių veidą nuprauskite vandeniu ir patrinkite ledo gabalėliu (geriau, jei tai bus sušaldytas petražolių nuoviras: 2 šaukštai smulkintų petražolių stiklinei verdančio vandens).
Senstančiai, sausai, probleminei veido odai atgaivinti išbandykite tokį receptą: 2 šaukštus smulkintų petražolių užpilkite šaukšteliu tirpyto kakavos sviesto, šia mase lėtais masažuojamaisiais judesiais įtrinkite odą, o po pusvalandžio nuplaukite drungnu vandeniu.
200 g kakavos sviesto, 100 g kokosų sviesto ir 100 g taukmedžio sviesto sviesto maišydami ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Įlašinkite apie 10 lašų patinkančio eterinio aliejaus. Atvėsinkite šaldytuve, o masei pradėjus stingti ją perplakite plaktuvu, kad būtų purios konsistencijos. Laikykite sandariame indelyje ir naudokite pagal poreikį, itin tinka naudoti išsimaudžius karštame duše.
1 šaukštą ištirpinto kakavos sviesto sumaišykite su 1 šaukštu alyvuogių arba ricinos aliejaus. Papildomai galima įmaišyti 1 kiaušinio trynį. Kaukę užtepkite ant sausų arba vos drėgnų plaukų, gausiau aptepkite plaukų galiukus, užsidėkite dušo kepuraitę arba maišelį, apsukite galvą rankšluosčiu ir laikykite kaukę 30 - 60 min.
Užpilkite stikline verdančio vandens 2 šaukštus rozmarinų, palikite valandai nusistovėti. Tada nukoškite ir įpilkite 3 šaukštus garų vonelėje ištirpinto kakavos sviesto. Gerai išmaišykite. Įtrinkite šiuo serumu plaukus 1,5 – 2 valandos iki plovimo, apsukite polietileno plėvele ir rankšluosčiu. Po procedūros plaukus plaukite įprastai.
Darykitės tokią kaukę dukart per savaitę, ir plaukai taps tankūs, elastingi, stiprūs.
Sergant plaučių uždegimu, gripu, bronchitu, patariama gerti šiltą pieną su kakavos sviestu (pusė šaukštelio sviesto pusei stiklinės pieno). Jis padės atsikosėti ir nuramins kosulį.
Jei užkietėję viduriai, kas vakarą prieš miegą suvalgykite po šaukštelį kakavos sviesto.
Jeigu susirgote bronchitu, delnuose ištirpdę truputį sviesto, pasimasažuokite krūtinę. Taip paskatinsite kraujo pritekėjimą į plaučius ir iškart geriau pasijusite.
Sumaišykite smulkintą bičių pikį su tirpdytu kakavos sviestu santykiu 1:10. Atvėsinkite nuolat maišydami. Susirgus angina, valgykite šią košelę po pusę šaukšto tris kartus per dieną praėjus valandai po valgio.
Jeigu jaučiate danties skausmą, pridėkite prie danties gabaliuką svogūno. Skausmas turėtų atlėgti.
Kitas faktas
Komentarai (4)