Angliavandeniai mūsų organizme verčiami į gliukozę (cukrų) – vieną esminių energijos šaltinių. Laikinas gliukozės kiekio padidėjimas yra visiškai normalus, tačiau nuolatiniai staigūs cukraus šuoliai ir kritimai gali daryti neigiamą įtaką mūsų sveikatai ir savijautai: didėja atsparumas insulinui, antrojo tipo cukrinio diabeto, širdies ir kraujagyslių bei kitų ligų rizika.
Tad norint išvengti gliukozės kiekio svyravimų, svarbu valgyti dažnai ir nedidelėmis porcijomis, riboti angliavandenius bei, bene svarbiausia, – rinktis mažą glikeminį indeksą turinčius produktus. Kas tai yra, ką šis indeksas parodo, kokius produktus rinktis ir ką svarbu žinoti?
Glikeminis indeksas yra matas, naudojamas nustatyti, kiek ir kaip ilgam tam tikras maisto produktas gali paveikti cukraus kiekį kraujyje. Glikeminiam indeksui įtakos turi įvairūs veiksniai, pavyzdžiui, maistinė sudėtis, prinokimas / brandumas, gamybos būdas, apdorojimo laikas, produkte esanti cukraus rūšis ir t. t.
Atsižvelgus į glikeminį indeksą galima geriau kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, o tai ypač svarbu sveikatos problemų turintiems (pavyzdžiui, cukriniu diabetu sergantiems) žmonėms. Pasidomėjimas produkto glikeminiu indeksu gali ne tik padėti geriau suprasti, ką dedate į lėkštę, bet ir paspartinti svorio metimą, sumažinti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje.
Maisto produktai klasifikuojami į kelias kategorijas:
Visi produktai vertinami skalėje nuo 0 iki 100. Kuo mažesnis konkretaus produkto glikeminis indeksas, tuo mažiau jis gali paveikti cukraus kiekį kraujyje.
Maisto produktų glikeminis indeksas: žemas, vidutinis, aukštas, VectorMine | Shutterstock
Tiesa, svarbu turėti omenyje, kad glikeminis indeksas tik iš dalies parodo maisto produkto poveikį cukraus kiekiui kraujyje, todėl būtina atkeipti dėmesį ir į glikeminį krūvį, rodantį, kiek angliavandenių yra 1 maisto porcijoje (ir atitinkamai kiek angliavandeniai veikia insuliną).
Glikeminis krūvis gali būti:
Pavyzdys: Arbūzo glikeminis indeksas yra aukštas – 75, tačiau kadangi angliavandenių kiekis 1 šio vaisiaus porcijoje yra mažas, atitinkamai žemas ir glikeminis krūvis – vos 5. O, pavyzdžiui, prinokusių bananų glikeminis indeksas yra labai aukštas – 72, o krūvis taip pat yra didelis.
Taigi, renkantis maisto produktus, svarbu atsižvelgti ne tik į glikeminį indeksą, bet ir į krūvį.
Aukštą glikeminį indeksą turinčius produktus vartoti saikingai itin svarbu, jei:
Šios dietos pagrindinis principas – produktus, kurių glikeminis indeksas yra aukštas, keisti maistu, kuris šiuo atžvilgiu sveikatai yra ženkliai palankesnis.
Tokios mitybos privalumai:
Maisto produktai, kuriuose mažai angliavandenių, bet gausu baltymų, riebalų ar skaidulų, dažniausiai turės žemą glikeminį indeksą.
Idealiu atveju, kai tik įmanoma, stenkitės įprastus maisto produktus pakeisti mažesnį glikeminį indeksą turinčiais produktais. Žemą arba nulinį glikeminį indeksą turi šie produktai:
Dažniausiai aukštą glikeminį indeksą turi greičiau virškinami produktai, kuriuose gausu rafinuotų angliavandenių ir cukraus.
Maisto produktams, sudėtyje neturintiems angliavandenių – mėsai, žuviai, paukštienai, riešutams, sėkloms, prieskoniams, žolelėms ir kt. – šis indeksas nepriskiriamas.
Sparčiai cukraus kiekį kraujyje didinantys, aukštą glikeminį indeksą turintys produktai:
Verta įsidėmėti ir dažniausiai valgomo maisto glikeminį indeksą. Produktus, kurių glikeminis indeksas yra aukštas, reikėtų valgyti ir rečiau, ir kuo saikingiau. Svarbu žinoti ir tai, kad angliavandenių neturinčių produktų glikeminis indeksas yra 0, pavyzdžiui, mėsos, paukštienos, žuvies ir jūrų gėrybių, aliejų, sėklų, riešutų ir kt.
Vaisiai | Daržovės | Grūdai | Ankštiniai | Pieno produktai ir jų alternatyvos | Saldikliai |
Braškės: 40 | Nekrakmolingos daržovės (salotos, špinatai, brokoliai, žiediniai kopūstai, agurkai, pomidorai, paprika, kopūstai, cukinijos, grybai, ridikėliai, svogūnai): < 30 | Miežiai: 28 | Sojų pupelės: 16 | Grietinė: 15-25 | Fruktozė: 23 |
Obuoliai: 44 | Morkos (žalios): 20-30 | Avižiniai dribsniai: 57 | Avinžirniai: 33 | Liesas pienas: 37 | Klevų sirupas: 54 |
Apelsinai: 45 | Morkos (virtos): 45-60 | Kuskusas: 70 | Lęšiai: 37 | Nenugriebtas pienas: 41 | Kokosų cukrus: 54 |
Bananai: ~50–72 (priklausomai nuo prinokimo) | Saldžiosios bulvės: 45-75 | Spraginti kukurūzai: 70 | Fermentuoti pieno produktai (jogurtas, kefyras): 25-35 | Medus: 59 | |
Mėlynės: 53 | Kukurūzai (virti): 50-60 | Baltieji ryžiai: 70 | Varškė: 30 | Rudasis cukrus: 64 | |
Datulės: 55 | Pastarnokai: 50-60 | Viso grūdo duona: 73 | Nesaldinti riešutų gėrimai (migdolų, anakardžių, lazdynų): 0-5 | Baltasis cukrus: 91 | |
Mangai: 60 | Burokėliai (virti, kepti): 60-65 | Rudieji ryžiai: 79 |
Nesaldintas kokosų gėrimas: 10-20 |
||
Ananasai: 66 | Moliūgas (virtas, keptas): 65-75 | Balta duona: 81 | Nesaldintas sojų gėrimas: 20-30 | ||
Arbūzai: 75 | Bulvės (virtos): 70-90 | Nesaldinti grūdų gėrimai (avižų, ryžių): 50-90 |
Alkio jausmas atsiranda praradus 1% organizmo vandens. Netekus organizmui daugiau kaip 5% vandens, žmogus praranda sąmonę, o daugiau 10% - mirti
Kitas faktas
Komentarai