Vitaminas E – riebaluose tirpus vitaminas, kurio aktyviausia forma yra (alfa-)tokoferolis.
Tai vienas pagrindinių antioksidantų, svarbus geram regėjimui, kraujotakai, odai, smegenims, įvairių ligų prevencijai. Antioksidantai apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų, susidarančių rūkant, veikiant jonizuojančiajai spinduliuotei ir kitiems neigiamiems veiksniams. Laisvieji radikalai gali sukelti širdies ligas, vėžį, kitus susirgimus. Trūkstant vitamino E, gali išsivystyti periferinės nervų sistemos liga (neuropatija) bei retinopatija – akies tinklainės pažeidimas. Ką svarbu žinoti apie tokoferolį?
Vitamino E svarba žmonių organizmui
Vitiminas E atliekia daug svarbių funkcijų:
- Antioksidacinis poveikis. Vitaminas E visų pirma veikia kaip antioksidantas, padedantis apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, neleisdamas jiems pažeisti ląstelių membranų, DNR bei baltymų.
- Palaiko gerą regėjimą. Tyrimais įrodyta, kad šis vitaminas gali pristabdyti geltonosios dėmės degeneracijos progresavimą. Taip pat yra duomenų, kad tokoferolis gali apsaugoti nuo kataraktos.
- Stiprina imuninę sistemą. Šis vitaminas skatina baltųjų kraujo kūnelių, kurie yra svarbūs kovojant su infekcijomis, veiklą. Vitaminu E gausius produktus ypač reikėtų vyresnio amžiaus žmonėms, kurių imuninė sistema silpnėja natūraliai.
- Širdies arterijose neleidžia formuotis krešuliams. Arteriniai krešuliai gali sukelti stiprų skausmą, širdies smūgį, insultą ar paralyžių.
- Palengvina osteoartrito simptomus. Osteoartritas – tai lėtinė liga, sukelianti sąnarių skausmą ir sąstingį. Kol kas negausių tyrimų duomenys rodo, kad vitaminas E padeda palengvinti ligos simptomus ir mažina oksidacinį stresą.
- Padeda valdyti diabetą. Vitaminas E atitolina cukrinio diabeto pradžią, o jau sergantiems žmonėms palengvina simptomus.
- Stabdo Alzheimerio ligos progresavimą. Yra tyrimų, kuriuose nustatyta, jog didelės vitamino E dozės gali sulėtinti lengvos ar vidutinio sunkumo Alzheimerio ligos progresavimą.
- Padeda kontroliuoti kepenų ligas. Tyrimai rodo, kad vitaminas E gali palengvinti medžiagų apykaitos sutrikimų nulemtos kepenų steatozės (suriebėjimo) simptomus.
Vitamino E rekomenduojama paros norma (RPN)
Rekomenduojama vitamino E paros norma, skiraisi, priklausomai nuo amžiaus ir kitų aplinkybių:
- 0–6 mėn. kūdikiams – 4 mg;
- 7–12 mėn. kūdikiams – 5 mg;
- 1–3 m. vaikams – 6 mg;
- 4–8 m. vaikams – 7 mg;
- 9–13 m. vaikams – 11 mg;
- 14+ m. – 15 mg (atitinkamai 22 tarptautiniai vienetai, TV);
- Nėščioms moterims – 15 mg;
- Žindančioms moterims – 19 mg (28 TV).
Vitamino E šaltiniai maiste
Daugiausia tokoferolio aptinkama augaliniuose aliejuose, riešutuose, sėklose, vaisiuose ir daržovėse, t. y.
- Kviečių gemalų aliejuje;
- Saulėgrąžų, dygminų ir sojų pupelių aliejuje;
- Saulėgrąžų sėklose;
- Migdoluose;
- Žemės riešutuose ir jų svieste;
- Burokėlių lapuose, lapiniuose kopūstuose ir špinatuose;
- Moliūguose;
- Paprikose (raudonosiose);
- Smidruose;
- Avokaduose;
- Manguose.
Vitamino E trūkumas organizme
Vitamino E yra įvairiuose maisto produktuose ir papilduose, tad jo trūkumas pasireiškia retai.
Kam dažniausiai trūksta vitamino E?
Vitamino E trūkumas gali išsivystyti žmonėms, kurių virškinimas yra sutrikęs arba organizmas netinkamai pasisavina riebalus (pavyzdžiui, sergant pankreatitu, cistine fibroze ar celiakija). Taip pat šio vitamino gali trūkti neišnešiotiems naujagimiams.
Vitamino E trūkumo požymiai
Vitamino E trūkumas dažniausiai pasireiškia šiais simptomais:
- Retinopatija - akių tinklainės pažeidimas, lemiantis regėjimo sutrikimus;
- Periferinė neuropatija - periferinių nervų, dažniausiai rankų ar kojų, pažeidimas, sukeliantis silpnumą ar skausmą;
- Ataksija - neurologinis sutrikimas, paveikiantis judesių koordinaciją ir pusiausvyrą;
- Nusilpęs imunitetas - dažnai pasikartojančios, „limpančios“ ligos.
Vitamino E perdozavimas
Apie maisto produktuose esantį vitamino E toksišką poveikį duomenų nėra. Daugelis žmonių, vartojančių vitamino E papildus arba multivitaminus, su jais gauna 400–1000 TV.
Vartojant didesnes nei 1000 mg vitamino E dozes, o kartu – ir kraują skystinančius vaistus, didėja intensyvaus kraujavimo rizika. Būtent dėl to ir nustatyta 1000 mg (1465 TV) vitamino E riba per parą.
Vitamino E šalutinis poveikis perdozavus
Ekspertų nuomone, per burną vartojamas ar ant odos tepamas vitaminas E dažniausiai yra saugus. Tačiau vartojant vitamino E papildus kartais galima sulaukti šių šalutinių poveikių:
- Skrandžio veiklos sutrikimai;
- Suskystėjusios išmatos;
- Pilvo spazmai;
- Nuovargis;
- Silpnumas;
- Galvos skausmas;
- Susilpnėjęs (neryškus) regėjimas;
- Odos bėrimai.
Atsargumo priemonės vartojant vitamino E papildus
Daugelis žmonių pakankamai vitamino E gauna iš maisto produktų, ypač jei mityba yra subalansuota, todėl gydytojai retai kada rekomenduoja vartoti papildus. Tiesa, kaip minėta, būtent šis vitaminas gali neleisti progresuoti Alzheimerio ir kitoms ligoms, tad jo gali būti skiriama prevencijai.
Vitamino E tyrimas
Vitamino E tyrimą rekomenduojama atlikti jaučiant ilgalaikį nuovargį, suprastėjus odos būklei, pasireiškus nervų ar imuninės sistemos sutrikimams, ilgesnį laiką negalint pastoti. Tyrimas taip pat naudingas kepenų, kasos ar tulžies pūslės ligomis, sutrikdančiomis riebalų įsisavinimą, sergantiems žmonėms, organizmą nualinus dietomis arba vartojant mažai riebalų.
Vitamino E kiekis organizme nustatomas iš veninio kraujo serumo. Prieš tyrimą rekomenduojama bent 12 val. nevalgyti, o likus kelioms dienoms iki tyrimo patariama nevartoti maisto papildų, kurių sudėtyje yra šio vitamino.
Komentarai