Kasmet vertingiausio maisto – supermaisto – sąrašus papildo vis nauji žmonių sveikatai palankūs augaliniai produktai. Vienas iš jų – sausmedžio uogos.
Šios uogos yra saldžiarūgščio skonio, pailgos formos ir tiek skoniu, tiek ir išvaizda kiek primena mėlynes, tačiau yra kur kas naudingesnės sveikatai net ir už pastarąsias.
Sausmedžio uogos puikiai tinka ne tik kaip užkandis: iš jų galima virti uogienes, dėti šių uogų į kokteilius, glotnučius bei desertus, spausti sultis, gaminti sirupus ir t. t.
Už kokias vertingąsias savybes sausmedžio uogas vis labiau pamėgsta ir lietuviai?
Sausmedis (lot. Lonicera caerulea) yra kilęs iš šaltesnių Europos (Rytų Sibiro), Azijos ir Šiaurės Amerikos regionų. Sausmedžio krūmas, kiek panašus į mėlynių ar bruknių, tačiau didesnis, užauga iki maždaug 1,2–1,8 m aukščio. Žiedai – smulkūs, gelsvos spalvos, piltuvėlio formos. Po žydėjimo per kelias dienas pailgos žalios uogos virsta violetinėmis. Krūmas ir pačios uogos yra gana atsparios šalčiui.
Sausmedis puikiai tinka auginti Lietuvoje ir pradeda gan sparčiai populiarėti. Augintojai ypač džiaugiasi ankstyvu uogų derėjimu - sausmedis uogas ima brandinti jau 2-3 metais po pasodinimo. Tai vienos pirmųjų šiltojo sezono uogų, kurias galima valgyti jau gegužės pabaigoje.
Lietuvoje populiariausios šios sausmedžio veislės: Amfora, Vostorg, Bakčarskaja, Duet, Honeybee. Rekomenduojama iškart sodinti 2-3 skirtingų veislių krūmus - dėl kryžminio apdulkinimo derlius bus itin geras.
Sausmedis mėgsta lengvą, derlingą, drėgną, bet neužmirkstančią dirvą (būtent todėl sausmedžiui netiks molinga, sunkiai drenuojama žemė).
Sausmedžiui reikėtų parinkti atviresnę, šviesią, saulėtą vietą, nes paunksmėje augantis augalas ne tik brandins mažiau uogų, bet ir jos bus smulkesnės, ne tokios saldžios, gali net būti kiek kartokos.
Sausmedį geriausia sodinti ankstyvą pavasarį arba rudenį, dar iki šalnų ir didelių šalčių, t.y. maždaug iki spalio vidurio. Tarp krūmų reikėtų išlaikyti apie 1 - 1,5 m atstumą, o jei sausmedžiai sodinami eilėmis, tuomet tarp eilių reikėtų palikti 2 m atstumą. Į sodinimui iškastas duobes vertėtų įpilti komposto ar perpuvusio mėšlo, o po sodinimo - palaistyti.
Sausmedžiams nereikia ypatingos priežiūros, tačiau jeigu uogų nokimo metu, t.y. gegužės menėsį, trūksta lietaus, vertėtų krūmelius palaistyti. Sausra mažina sausmedžio uogų kiekį ir dydį, jos subręsta ne tokios skanios.
Sausmedžio uogose gausu kalcio, fosforo, kalio, fenolio rūgšties ir geležies. Jose 2 kartus daugiau vitamino A ir 4 kartus daugiau vitamino C nei mėlynėse. Antocianinų – tam tikros rūšies antioksidantų – kiekiu sausmedžio uogos vėlgi gerokai lenkia mėlynes, šilkmedžių uogas, juoduosius serbentus ir gervuoges. Antocianinai yra mėlynos ir raudonos spalvos vaisiuose, uogose, kelių rūšių daržovėse aptinkami augalų pigmentai, turintys antioksidacinių, uždegimus slopinančių, neuroprotekcinių bei širdies ir kraujagyslių sistemą puoselėjančių savybių.
Tyrimais patvirtina sausmedžio uogų nauda:
100 g sausmedžio uogų yra apie 50 kcal. Pateikiame maisto medžiagų sausmedžio uogose išklotinę:
Maistingumo deklaracija | Kiekis 100 g |
Baltymai | 1,5 g |
Riebalai: Sotieji Nesotieji Polinesotieji |
0,02 g 0,06 g 0,12 g |
Angliavandeliai | 9,9 g |
Cukrus | 3 g |
Skaidulinės medžiagos | 6,2 g |
Vitaminai ir mineralinės medžiagos sausmedžio uogose:
Vitaminas/ mikroelementas | Kiekis 100 g |
Vitaminas C | 33 mg |
Vitaminas A | 55 TV arba ~ 16 mcg |
Vitaminas K | 19,3 mcg |
Vitaminas E | 1,1 mg |
Vitaminas B1 | 0,1 mg |
Vitaminas B2 | 0,02 mg |
Vitaminas B3 | 0,3 mg |
Vitaminas B5 | 0,2 mg |
Vitaminas B6 | 0,1 mg |
Vitaminas B9 (folio rūgštis) | 6 mcg |
Geležis | 0,6 mg |
Kalcis | 30 mg |
Kalis | 160 mg |
Magnis | 15 mg |
Fosforas | 18 mg |
Cinkas | 0,2 mg |
Sausmedžio uogos yra universaliai panaudojamos: jos tinka ne tik desertams, bet ir salotoms, padažams, gali praturtinti įvairių patiekalų skonį. Uogas galima valgyti šviežias bei termiškai apdorotas.
Sausmedžio uogos vartojamos ne tik siekiant sustiprinti sveikatą, papildyti kasdienį racioną vertingu produktu, bet ir plačiai vertinamos tradicinės bei šiuolaikinės medicinos šalininkų.
Tradicinės medicinos šalininkai sausmedžio uogas tikriausiai dėl didelių vitaminų C ir A kiekių vartojo peršalimui ir akių ligoms gydyti. Pastaruoju metu ir toliau tiriama galima sausmedžių uogų nauda, taip pat jų antioksidacinės savybės, galinčios daryti teigiamą įtaką lėtinių ligų prevencijai ir gydymui.
Šias uogas galima laikyti šaldytuve iki 1 sav., taip pat kaip ir daugelį kitų uogų, pastarąsias taip pat galima šaldyti – jos nepraras maistinių savybių.
Kaulai yra organizmo kraujo gamykla. Kas sekundę kaulų čiulpai pagamina 3 milijonus raudonųjų kraujo kūnelių
Kitas faktas
Komentarai