Kokie maisto produktai skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą?

Kokie maisto produktai skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą?
Daug geležies turintys maisto produktai, Tatjana Baibakova | Shutterstock

Jeigu nuolat be jokios aiškios priežasties jaučiatės pavargę ir nusilpę – jums gali būti anemija, dar kitaip žinoma kaip mažakraujystė. Raudonųjų kraujo kūnelių gamybą galima paskatinti, į savo mitybos racioną įtraukus daugiau maisto produktų, turinčių geležies, vario, vitamino A, B grupės vitaminų.

 

Maisto produktai, padedantys įveikti mažakraujystę

 

Kraujodaros procesams, anemijos gydymui ir prevencija yra svarbios šios 5 maisto medžiagos:

 

  • Geležis. Vartojant maisto produktus, kuriuose yra geležies, gali pagerėti raudonųjų kraujo kūnelių gamyba. Daugiausiai geležies yra:
    • raudonoje mėsoje, pavyzdžiui, jautienoje;
    • gyvūnų organų mėsoje, pavyzdžiui, inkstuose ir kepenyse;
    • tamsiose, lapinėse daržovėse, tokiose kaip: špinatai ir lapiniai kopūstai;
    • džiovintose vaisiuose: slyvose ir razinose;
    • ankštinėse daržovėse;
    • kiaušinių tryniuose.

 

  • Folio rūgštis (vitaminas B9). Maisto produktai, kuriuose yra daug vitamino B9, yra šie:
    • duona ir makaronai (duonoje ir makaronuose esantys miltai dažnai praturtinami folio rūgštimi);
    • grūdai;
    • tamsios, lapinės, žalios daržovės, tokios kaip: špinatai ir lapiniai kopūstai;
    • pupelės;
    • lęšiai;
    • žirniai;
    • avinžirniai;
    • riešutai ir saulėgrąžos.

 

  • Vitaminas B12. Maisto produktai, kuriuose yra šio vitamino:
    • raudona mėsa, pavyzdžiui, jautiena;
    • žuvis;
    • pieno produktai, tokie kaip: pienas ir sūris;
    • kiaušiniai.

 

  • Varis. Varis gali padėti efektyviau įsisavinti geležį, kuri yra būtina kraujodaros procesams. Maistas, kuriame yra daug vario:
    • naminių paukščių mėsa: vištiena, antiena;
    • vėžiagyviai;
    • kepenys;
    • pupelės;
    • vyšnios;
    • riešutai.

 

  • Vitaminas A. Retinolis, dar kitaip žinomas kaip vitaminas A, taip pat palaiko raudonųjų kraujo kūnelių gamybą. Maisto produktai, kuriuose gausu vitamino A, yra šie:
    • tamsios, lapinės žalios daržovės, tokios kaip: špinatai ir lapiniai kopūstai;
    • saldžiosios bulvės;
    • moliūgas;
    • morkos;
    • raudonos paprikos;
    • vaisiai, tokie kaip: arbūzas, greipfrutas ir melionas.

Komentarai

Ar žinote, kad...

Pasaulio sveikatos organizacijos specialistai prognozuoja, kad 2030 m. dažniausiai pasitaikanti liga pasaulyje bus depresija: šis sutrikimas pralenks net širdies ir kraujagyslių sistemos ligas.

Kitas faktas