Kraujas – nepermatomas raudonas skystis, kurį sudaro dvi dalys: blyškiai geltona plazma ir kraujo forminiai elementai (eritrocitai, leukocitai ir trombocitai). Jis gyvybiškai svarbus, nes perneša deguonį ir anglies dvideginį, dalyvauja organizmo vandens ir druskos apykaitos procese, palaiko pastovią vidinę organizmo aplinką, atlieka apsauginę, termoreguliacinę funkciją. Net ir nedideli jo kokybės pokyčiai (sutirštėjimas, padidėjęs rūgštingumas ir cholesterolio kiekis) lemia tai, kad pablogėja pernešimas, o tai savo ruožtu sutrikdo organų ir audinių aprūpinimą reikalingomis medžiagomis.
Net ir nedideli kraujo sudėties ir būsenos nukrypimai nuo normų gali sukelti didelių sveikatos negalavimų ar netgi mirtį, todėl reikia būti budriems. „Kai organizme sumažėja hemoglobino, žmogus tampa vangus, jį dažniau ima miegas, jis greičiau pavargsta. Kartais vien pažiūrėjus į žmogų matosi, kad jis labai išbalęs, taip pat žmogus tokiu atveju dažnai skundžiasi galūnių tirpimu. Visa tai rodo, kad organizmui reikia pagalbos“, - sako rūpestinga „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Jolita Skinderskienė.
Silpno kraujo požymiai – blyški oda, silpnumas, mieguistumas, galvos skausmai (dažniausiai priekinės dalies), galvos svaigimas, šąlančios rankos ir kojos, sutrikęs širdies ritmas, skausmas krūtinėje – gali suklaidinti ir būti palaikyti paprasčiausiu nuovargiu ar streso pasekmėmis. Vis dėlto, jei tokia būsena vargina kurį laiką, reikia imtis priemonių. Pirmoji pagalba – maistinių medžiagų turtingi maisto produktai ir maisto papildai. Maistinės medžiagos, stiprinančios kraują, yra geležis, B grupės vitaminai, baltymai, kompleksiniai angliavandeniai.
Kad sutirštėjo kraujas, net ir neatlikus tyrimų galima nuspėti iš kai kurių požymių: pablogėja atmintis, jaučiamas mieguistumas ir nuovargis. Kokybės pokyčius lemia daug veiksnių:
Liežuvis turi apie 9000 skonio receptorių. Skonis geriausiai skiriamas esant 24 laipsniams Celsijaus
Kitas faktas
Komentarai