Salmoneliozė yra ūminė infekcinė liga, kurią sukelia Salmonella genties bakterijos. Dažniausiai ji pažeidžia virškinimo sistemą, ypač plonąją žarną, ir sukelia uždegiminį atsaką organizme.
Infekcija vystosi patekus bakterijoms į žmogaus organizmą, kur jos dauginasi žarnyne ir gali, retais atvejais, patekti į kraujotaką ar kitus organus.
Salmoneliozė būna įvairių formų – nuo lengvo virškinimo sutrikimo iki sunkesnių sisteminių pažeidimų.
Liga dažniausiai pasireiškia staiga ir gali paveikti tiek pavienius asmenis, tiek sukelti protrūkius bendruomenėse ar maisto tiekimo grandinėje.
Salmoneliozė dažniausiai praeina be pasekmių, tačiau kai kuriais atvejais gali sukelti rimtų komplikacijų.
Viena dažniausių yra dehidratacija, atsirandanti dėl gausaus viduriavimo ir vėmimo – tai ypač pavojinga kūdikiams, senyvo amžiaus žmonėms ar asmenims su silpna imunine sistema.
Jei Salmonella bakterijos patenka į kraujotaką, gali išsivystyti bakteremija arba sepsis – sisteminė infekcija, galinti pažeisti vidaus organus, pvz., kepenis, širdį ar sąnarius.
Kai kuriais atvejais bakterijos gali sukelti reaktyvųjį artritą, kuris pasireiškia sąnarių uždegimu praėjus kelioms savaitėms po infekcijos.
Kitos retos, bet sunkios komplikacijos – širdies vidinio dangalo uždegimas (endokarditas), kaulų čiulpų ar kaulų infekcija (osteomielitas), ypač žmonėms, turintiems lėtinių ligų ar nusilpusią imuninę sistemą.
Be to, kai kurie asmenys gali tapti bakterijų nešiotojais – jie neturi simptomų, bet ilgą laiką išskiria Salmonella ir gali užkrėsti kitus.
Salmoneliozės galima išvengti laikantis tinkamų higienos, maisto ruošimo ir saugojimo taisyklių.
Pirmiausia svarbu gerai termiškai apdoroti maistą, ypač paukštieną, kiaušinius, mėsą ir nepasterizuotus pieno produktus – bakterijos žūva tik esant aukštai temperatūrai.
Reguliarus rankų plovimas – prieš valgį, po tualeto ir po kontakto su žalia mėsa ar gyvūnais – padeda išvengti užkrato patekimo į burną.
Taip pat svarbu atskirti žalią ir jau paruoštą maistą – nenaudoti tų pačių pjaustymo lentelių ar peilių.
Laikykite maistą tinkamoje temperatūroje – šaldytuve (žemiau 5 °C) arba kaitinkite virš 60 °C, kad išvengtumėte bakterijų dauginimosi.
Venkite nepasterizuoto pieno ir žalių kiaušinių, ypač ruošiant desertus ar majonezus namuose.
Taip pat būtina užtikrinti geriamojo vandens kokybę, ypač keliaujant į regionus, kur sanitarinės sąlygos prastesnės.
Svarbi ir gyvūnų priežiūra – ypač roplių ar paukščių, kurie gali būti Salmonella nešiotojai; būtina plauti rankas po kontakto.
Viename kvadratiniame pažasties odos centimetre gali būti iki 500 milijonų bakterijų
Kitas faktas