Ši grikių duonelė paruošiama labai paprastai ir jai tereikės tik neskrudintų grikių, vandens ir trupučio druskos. Ši grikių duona neturi glitimo, ji gražiai pakyla dėl natūralios fermentacijos, nors pridėtinės mielės ar kepimo milteliai nėra naudojami.
Grikius perplaukite ir gausiai užpilkite vandeniu, mirkykite 6-8 val. Nupilkite vandenį, mirkytų grikių papildomai neperplaukite.
Išmirkytus grikius sudėkite į maisto smulkintuvą, užpilkite nauju, švariu vandeniu (apie 350-400 ml) ir labai gerai sutrinkite. Masė turėtų būti tiršta, priminti grietinės konsistenciją.
Masę sudėkite į dubenį ar stiklainį, pridenkite švariu rankšluosčiu ir šiltesnėje namų vietoje palikite bent 12 val. (bet galima laikyti iki paros, kuo ilgiau laikysite, tuo išraiškingesnio, rūgštesnio skonio bus duona). Per tą laiką masėje atsiras burbuliukų, ji pakils, tai labai geras ženklas, rodantis, kad fermentacja įvyko.
Į fermentuotą grikių masę įmaišykite druskos. Jei norite, galite įmaišyti sėklų.
Pailgą kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą, duonos paviršių, jei norite, pabarstykite sėklomis.
Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 60-75 min.
Duoną visiškai atvėsinkite prieš pjaustydami.
Komentarai