Populiarumo nestokojanti sveikesnės mitybos tendencija kardinaliai keičia daugelio vartotojų požiūrį net ir į tokius kasdienius maisto produktus kaip duona. Galbūt kaip tik tai ir lėmė, jog seni ir užmiršti receptai šiandien atgyja iš naujo, o kartu atrandama ir dar nežinotų faktų.
Atšilus orams, sodininkams prasideda pats darbymetis. Tačiau reikia nepamiršti, kad malonumą kapstytis darže ir stebėti augantį derlių, gali apkartinti nugaros skausmai. Ilgas buvimas pasilenkus, netaisyklingas sunkių daiktų kėlimas, intensyvus fizinis darbas kitą dieną gali prirakinti ir prie lovos. Vaistininkas Marius Lukštaraupis sako, kad pe...
Kineziterapeutai Daniel Lima ir Eglė Kačinskaitė pataria, kaip nepervargti visą dieną sėdint prie vairo, ir siūlo keletą naudingų ir paprastų pratimų, kurie pravers bet kur – tiek ilgai sėdint darbe, tiek ir ilgose kelionėse.
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad rytais valgantys košes mažiau užkandžiauja kaloringais užkandžiais ir dažniau renkasi sveikesnes alternatyvas, todėl lengviau išlaiko sveiką svorį ir juos rečiau vargina antsvoris, nutukimas. O ką daryti, jei ta pati avižų ar kitų įprastų kruopų košė jau pabodo, o ryte nėra laiko naujiems eksperimentams virtuvėje?
Pavasarį tradiciškai padaugėja pradedančių bėgioti, minti dviratį, parkus užplūsta riedutininkai bei kiti aktyvaus sporto mėgėjai. Jei kai kuriems užtenka tik prisiminti turėtus įgūdžius ir atgauti formą, tai kiti pasiryžta savo gyvenimo būdą koreguoti iš esmės ir dažnai neapskaičiuoja savo jėgų – draudikų statistika rodo, kad šiuo metų laiku iš...
Balandis tradiciškai laikomas švaros mėnesiu – tai puikus metas iškuopti per žiemą susikaupusius nešvarumus, išnaikinti nepageidaujamus gyvius ir artėjančią vasarą pasitikti ne tik švariuose namuose, bet ir geresne savijauta. Kad motyvacijos čiupti šluotą būtų daugiau, vaistininkė Vaida Poškaitienė dalinasi, kokių negalavimų pavasarinė namų ruoš...
2018-ųjų Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) mitybos ataskaitos duomenys šiurpina: su mityba susijusių ligų rodikliai vieni prasčiausių per visą istoriją. Ne išimtis ir Lietuva – širdies ir kraujagyslių ligos vis dar dažniausia ankstyvos mirties priežastis, o dėl šių ligų atsiradimui įtaką darančio anstvorio kenčia daugiau nei pusė šalies sua...
Persivalgymas – nuolatinis švenčių palydovas, kadangi daugumai didžiosios metų šventės labiausiai siejasi su vaišėmis nukrautu stalu ir valgymu ištisą dieną. Ne išimtis ir Velykos. Kaip pažymi mitybos ekspertė Indrė Trusovė, prieš sėsdami prie šventinio vaišių stalo turėtume nepamiršti apie persivalgymo pasekmes: skrandžio skausmus, silpnumą ir ...
Jau įprasta, kad balandį parduotuves užplūsta šviežias lietuviškų pomidorų derlius. Tiesa, kasmet tikslus jo pasirodymo laikas priklauso nuo gamtinių sąlygų, tačiau šis pavasaris jau džiugina pirkėjus ką tik nuskintais vietos augintojų pomidorais. Būtent švieži, gerai sunokę pomidorai yra patys vertingiausi dėl juose esančių maistingųjų medžiagų...
Daugelis lietuvių neįsivaizduoja savo šventinio stalo be majonezu pagardintų patiekalų. Vis tik mitybos specialistai šiuo produktu siūlo nepiktnaudžiauti, o renkantis – atidžiau atkreipti dėmesį į jo sudedamąsias dalis.
Pusryčiai – svarbiausias dienos maistas, kuriuo, perfrazavus garsiąją kinų patarlę, nereikėtų dalintis nei su draugu, nei su priešu. Pasak mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, tinkamai parinkti pusryčių patiekalai gali ne tik suteikti vertingos energijos dienai, bet ir padėti pagerinti savijautą. Kaip pavyzdį V. Kurpienė pateikia avižas – eksp...
„Jei negali judinti kojų ar rankų, judink bent jau blakstienas – bet nepasiduok“, – sako plaukikas Edvardas Blaškevičius. Jis puikiai supranta, ką reiškia būti įkalintam gipse ir nežinoti, ar dar kada galėsi vaikščioti.
„Pamenu, kai dar prieš 4–5 metus grupinėse treniruotėse pamatyti vaikiną buvo išties retas vaizdas. Merginos lankė lėtesnio tempo treniruotes ir retai salę palikdavo sukaitusiais, raudonais veidais. Evoliucionavo įvaizdis – žmonės laisvėja, jiems mažiau rūpi įvaizdis“, – džiaugiasi grupinių treniruočių treneris Mantas Garlauskas. Tiesa, dabar iš...
Parduotuvių lentynose savo apvaliomis formomis ir ryškia spalva pirkėjų akis jau masina šviežio derliaus ridikėliai. Ankstyvasis pavasaris šioms daržovėms yra pats pikas, todėl nepraleiskite progos pasinaudoti jų nauda. Ridikėliai – nuo seno pažįstama, lietuvių mėgstama, pilna vitaminų ir skoninių savybių daržovė, kuri lengvai pasiduoda įvairiem...
Daugiau nei pusė rūkančiųjų (59%) norėtų mesti rūkyti, rodo reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa. Tačiau dažniausiai žmonės įvardija, jog jiems tai padaryti trukdo susiformavę įpročiai, valios trūkumas, patiriamas stresas ar kitų įtaka, atskleidžia „Acetium Lozenge“ užsakymu „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa. „Šios priklausomybės ne ką le...
Mėsa ir jos gaminiai visada kėlė daugybę diskusijų. Tiesa, mitybos specialistų teigimu, visiškai išbraukti jos iš savo valgiaraščio nederėtų. Tačiau dažnam vartotojui kyla natūralus klausimas: kokią gi mėsą – raudoną ar baltą – rinktis, kuri iš jų vertingesnė ir kaip dažnai derėtų mėsingus patiekalus įtraukti į savo kasdienį meniu?
Retomis ligomis serga beveik 36 mln. Europos gyventojų. Nors jos pasižymi nedideliu sergančiųjų skaičiumi, tačiau Lietuvoje jų gydymo situacija yra pakankamai gera – inovatyvus gydymas kartais gali būti prieinamas net tais atvejais, kai liga diagnozuojama vos vienam pacientui šalyje.
Laikas – nenugalima jėga, tačiau stebėti ją gali būti labai įdomu. Fotografė Josephine Sittenfeld 2000-aisiais fotografavo savo draugus ir bendrakursius. Šios nuotraukos daug metų dulkėjo spintoje, kol fotografei nekilo mintis jas atkurti – po 17 metų tie patys žmonės beveik tomis pačiomis aplinkybėmis atrodo jau kitaip...
Sėdimą darbą dirbantys žmonės puikiai žino nemalonų pojūtį dienos pabaigoje – nugara kaip surakinta, skauda raumenis, sunku pasukti kaklą. Gydytojams vis garsiau kalbant, kad sėdimas darbas yra šiuolaikinių žmonių epidemija, tai iliustruoja ir sveikatos draudimo sumos, vis dažniau išleidžiamos stuburo ir sprando, venų ligų, kraujotakos sutrikimų...
Jeigu ima smarkiai plakti širdis, pasigaminkite citrinos sulčių ir medaus koncentratą ir išgerkite vienu ypu.