Nors įprasta manyti, kad viso grūdo duona – tai sveikas pasirinkimas, mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, kad taip būna ne visada. „Taip, valgyti viso grūdo duoną dažniausiai tikrai daug sveikiau. Tačiau norint organizmui atnešti didžiausią naudą, net ir visagrūdę duoną reikia mokėti pasirinkti tinkamai“, – sako V.Kurpienė ir dalijasi patar...
Šaltuoju metų laiku susimąstome, kaip maitintis, kad organizmas būtų atsparesnis šalčiui ir puolantiems virusams. Visi žino, kaip svarbu rinktis vertingą maistą, kuris neapsunkintų ir turėtų pakankamai naudingų medžiagų, pavyzdžiui, raugintos daržovės. Ekspertai pastebi, kad raugintos daržovės nebėra tik tradicinių lietuviškų valgių pasididžiavi...
Įsivaizduokite: valgote daugiau, tačiau nepriaugate svorio ir netgi padailinate kūno linijas. Skamba neįtikėtinai? Tačiau tai įmanoma. Specialistų teigimu, galima pamiršti alinančias dietas, maisto produktų ribojimą ir amžiną „jojo efektą“, o visa paslaptis – skaidulinių medžiagų, kurių gausu daržovėse, vaisiuose, kruopose ir ankštiniuose produk...
Sumuštiniai šiandien yra neatsiejama daugelio mitybos raciono dalis. Jie populiarūs visame pasaulyje. Lietuva – ne išimtis: apklausos rodo, kad 41 proc. lietuvių pusryčiams dažniausiai renkasi šį patiekalą. Tačiau pastaruoju metu sumuštiniai išgyvena tikrą revoliuciją – dėl besikeičiančių mitybos įpročių, tiek jų sudėtis, tiek formatai smarkiai ...
Maistas ne visada būna mūsų sąjungininkas. Vieni pakyla nuo stalo jausdami malonumą, o kiti – sunkumą ir papildomus kilogramus. Daug metų pacientus konsultuojanti gastroenterologė, dietologė doc. Aida Žvirblienė davė keletą svarbių patarimų norintiems sulieknėti. Pasak jos, vien keisti mitybos įpročius – nepakanka.
Apsinuodijimas maistu sukelia labai daug problemų. Kad išvengtumėte nemalonių pojūčių ir greičiau atgautumėte jėgas, turėtumėte pakoreguoti savo mitybą ir laikytis kelių taisyklių.
Mokslininkų teigimu, cholesterolio lygį galima sureguliuoti be vaistų – užtenka pakeisti mitybą ir dienos režimą. Sveikuoliai tai sako išbandę savo kailiu: jiems pavyko įrodyti, jog užtenka vos savaitės, kad cholesterolio kiekis kraujyje susinormalizuotų be jokių preparatų.
Net 89 proc. lietuvių žiemą trūksta vitamino D. Įdomu tai, kad jo kiekis kraujyje išlieka 3–4 savaites, todėl vasarą iš saulės gautos šio vitamino atsargos pradeda sekti jau antroje spalio pusėje. Dalis žmonių rudenį mėgavimąsi saule pratęsia šiltuosiuose kraštuose. Tiesa, yra ir kitų būdų palaikyti rekomenduojamą vitamino D kiekį kraujyje, tači...
Nors duona – neatsiejama sveikos mitybos raciono dalis, apie ją sklando gausybė mitų. Bemaž daugiausia diskusijų kelia duonos sudėtyje aptinkamos mielės: vis dar manoma, kad šios neva kenkia organizmui. Vis dėlto asmeninės trenerės, mitybos specialistės Rūtos Beišytės-Aminovos teigimu, toks įsitikinimas nėra pagrįstas.
Rudenį dienos trumpėja, saulė išlenda rečiau, todėl natūralu, kad labiau ima miegas ir kyla noras pasilepinti skanėstais. Taip prieš žiemą ir priaugama svorio. Vargu, ar jums tai patiks. Jeigu norite išvengti nereikalingų kilogramų, būtina atkreipti dėmesį į savo mitybą. Na, o jeigu nusprendėte laikytis dietos, siūlome susipažinti su populiariau...
Turbūt visiems tėvams žinoma – daugelis vaikų itin mėgsta nesveiką maistą. Praeiti pro greito maisto užkandines kas kartą tampa didele problema, įsiūlyti sveikesnį pietų variantą nei dešrainis ar keptos bulvytės – dažnas iššūkis. Kodėl vaikai taip mėgsta nesveiką maistą? Gydytoja dietologė Žana Antonova sako, kad tai – šių laikų bėda, o norint j...
Anykščiuose su draugais nuosavo restorano duris netrukus atversianti Justė Arlauskaitė - Jazzu pripažįsta, kad maistas jai yra vienas didžiausių malonumų gyvenime. Tačiau dėl jautraus skrandžio intensyvų gyvenimo ritmą tenka keisti.
Avižos – viena vertingiausių grūdinių kultūrų. Iš jų gaminami miltai, dribsniai, kruopos, patys įvairiausi patiekalai. Tad kuo gi naudingos avižos?
Rugsėjį į mokyklą grįžtantys vaikai beveik neišvengiamai dalimi dienos maisto turės pasirūpinti patys – ar tai būtų maisto pirkimas mokykloje, ar jo pasišildymas namuose. Ar tai sveika? Kaip gaminti patiekalus, kad jie išliktų maistingi ir kitą dieną? Į klausimus atsako sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.
Skambiu „slaptųjų žudikų“ epitetu apibūdinami cukrus ir druska, kurių perteklinis vartojimas gali lemti aibę sveikatos sutrikimų. Specialistai pažymi, kad „slaptieji žudikai“ neretai tyko ten, kur mažiausiai tikimės.
Viena dažniausiai pasitaikančių klaidų yra ta, kad žmonės, norėdami numesti svorio, pirmiausia visiškai eliminuoja riebalus iš savo valgiaraščio.
2018 m. rugsėjo 1-oji žymi ne tik naujų mokslo metų pradžią, bet ir įstatymo, kuriame išdėstyti sugriežtinti mokinių maitinimui keliami reikalavimai, įsigaliojimą. Visuomenė skilo į dvi stovyklas – vieni džiaugiasi, kad mokinių mityba taps sveika ir subalansuota, o kiti nerimauja, kad moksleiviai lėkštėje ras tik salotos lapą, o iš mokyklos grįš...
Visi mitybos specialistai sutinka, kad obuoliai – sveikas ir mūsų organizmui labai naudingas produktas. Tačiau kriaušės nuo šių vaisių juk taip pat neatsilieka – ne veltui senovėje kriaušės buvo aukojamos dievams.
Esate sveikas ir sugalvojote pasitikrinti sveikatą? Nežinote nuo ko pradėti? Specialistai rekomenduoja atlikti bent 3 tyrimus, kurie padės įvertinti jūsų imuninės sistemos veiklą.
Šiuolaikinis žmogus turi vis mažiau laiko gamintis maistą namuose, reguliariai ir subalansuotai maitintis, o tuo labiau įsiklausyti į savo organizmą, kokio maisto būtent šiuo metu jam reikia. To rezultatas – maistinių medžiagų badas, – perspėja mitybos specialistė Raminta Bogušienė.
Viename kvadratiniame pažasties odos centimetre gali būti iki 500 milijonų bakterijų