Tikriausiai jus, kaip ir absoliučią daugumą, reguliariai kamuoja amžinas klausimas: ką valgyti šiandien? Gal neštis į darbą savo gamintą maistą? Gal ieškoti netoliese esančių kavinių? O gal tiesiog pasitenkinti lengvu užkandžiavimu? Mitybos specialistų teigimu, į pietų pertrauką darbe derėtų žvelgti atsakingai ir šį dienos ritualą paversti lygia...
Gana plačiai paplitusi nuomonė, kad negalima valgyti po 18:00. Dietologai nesutinka – jų teigimu, vakarieniauti galima net ir vėliau (svarbiausia, kad atsirinktumėte tinkamus produktus – taip galėsite pagražinti ir išsaugoti figūrą, nepriaugsite nereikalingo svorio).
Ar žinojote, kad šiuo metu Europoje išmetama maždaug 88 mln. tonų maisto per metus? Prie to prisideda ir lietuviai – kiekvienas iš mūsų kasmet išmeta apie 60 kg nesuvalgyto maisto. Vasarą išmetamo maisto kiekiai išauga dar labiau, tai didžiulė žala ne tik planetai, jos resursams, bet ir kiekvienam vartotojui – tai gali ženkliai kirsti per kišenę...
Pakalbėkime apie tai, kokie produktai rūgština, kokie – šarmina organizmą, ir kaip tai veikia mūsų sveikatą.
Vienas iš pagrindinių veiksnių, neleidžiančių augti nereikalingiems kilogramams ir padedančių greitai atsikratyti antsvorio – greita medžiagų apykaita (metabolizmas). Vienus tuo apdovanojo pati gamta, kiti gi turi pasistengti patys. Medžiagų apykaitą pagreitinti galima ne tik sportuojant – ją greitina ir kai kurie maisto produktai.
Šiltuoju metų laiku ant stalo atsiranda daug įvairiausių daržo gėrybių: kiekvienas turi iš ko pasirinkti – ir pagal spalvą, ir pagal skonį, ir pagal naudingąsias savybes. Tačiau viena daržovė jau daug metų neužleidžia lyderių pozicijų. Anot mitybos specialistų, trumpavaisiai agurkai – tiesiog idealus pasirinkimas.
Šių metų laiku karaliaujančias uogas ir kitas daržo gėrybes sočiai valgome šviežias, tačiau, kai jų atsargų pripildome ir ateičiai, į pagalbą pasitelkiame kepinius. Juk šviežiomis uogomis, vaisiais ar daržovėmis galima įdaryti blynus, kepti pyragus, dėti ant picos ar integruoti į kitus patiekalus. Tiesa, neatsiejamas kepinių komponentas – miltai...
Dažnas iš mūsų valgymui neskiria tiek dėmesio, kiek reikėtų. Skubūs pietūs ar vakarienė priešais kompiuterį ar televizoriaus ekraną, greitas užkandis bėgant į susitikimą – tokius kasdienius mitybos įpročius neretai lydi pilvo pūtimas, sunkumas, persivalgymo jausmas, o ateityje tai gali sukelti ir rimtų sveikatos sutrikimų. Vaistininkė ir profesi...
Poilsis gamtoje šiltuoju metų laiku jau sunkiai įsivaizduojamas be lietuvių pamėgto griliaus. Ant grotelių keptas maistas – ir skanus, ir sotus. Vaistininkas Marius Lukštaraupis sako, kad kartais pasimėgauti kepsniais ant grotelių nėra nieko bloga, tačiau svarbu žinoti, kaip tinkamai maistą paruošti ir kepti, kad nesusidarytų kenksmingos toksinė...
Kartą paragavę saliero, jo skonio jau niekada nepamiršite. Itin patrauklios išvaizdos ir pretenzingo skonio salieras drąsiai gali didžiuotis ir naudingųjų maistinių medžiagų šaltinio titulu. Ši daržovė puikiai papildo įvairių patiekalų spalvinę paletę ir skonines savybes, todėl jos populiarumas neblėsta.
Populiarumo nestokojanti sveikesnės mitybos tendencija kardinaliai keičia daugelio vartotojų požiūrį net ir į tokius kasdienius maisto produktus kaip duona. Galbūt kaip tik tai ir lėmė, jog seni ir užmiršti receptai šiandien atgyja iš naujo, o kartu atrandama ir dar nežinotų faktų.
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad rytais valgantys košes mažiau užkandžiauja kaloringais užkandžiais ir dažniau renkasi sveikesnes alternatyvas, todėl lengviau išlaiko sveiką svorį ir juos rečiau vargina antsvoris, nutukimas. O ką daryti, jei ta pati avižų ar kitų įprastų kruopų košė jau pabodo, o ryte nėra laiko naujiems eksperimentams virtuvėje?
2018-ųjų Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) mitybos ataskaitos duomenys šiurpina: su mityba susijusių ligų rodikliai vieni prasčiausių per visą istoriją. Ne išimtis ir Lietuva – širdies ir kraujagyslių ligos vis dar dažniausia ankstyvos mirties priežastis, o dėl šių ligų atsiradimui įtaką darančio anstvorio kenčia daugiau nei pusė šalies sua...
Persivalgymas – nuolatinis švenčių palydovas, kadangi daugumai didžiosios metų šventės labiausiai siejasi su vaišėmis nukrautu stalu ir valgymu ištisą dieną. Ne išimtis ir Velykos. Kaip pažymi mitybos ekspertė Indrė Trusovė, prieš sėsdami prie šventinio vaišių stalo turėtume nepamiršti apie persivalgymo pasekmes: skrandžio skausmus, silpnumą ir ...
Jau įprasta, kad balandį parduotuves užplūsta šviežias lietuviškų pomidorų derlius. Tiesa, kasmet tikslus jo pasirodymo laikas priklauso nuo gamtinių sąlygų, tačiau šis pavasaris jau džiugina pirkėjus ką tik nuskintais vietos augintojų pomidorais. Būtent švieži, gerai sunokę pomidorai yra patys vertingiausi dėl juose esančių maistingųjų medžiagų...
Daugelis lietuvių neįsivaizduoja savo šventinio stalo be majonezu pagardintų patiekalų. Vis tik mitybos specialistai šiuo produktu siūlo nepiktnaudžiauti, o renkantis – atidžiau atkreipti dėmesį į jo sudedamąsias dalis.
Pusryčiai – svarbiausias dienos maistas, kuriuo, perfrazavus garsiąją kinų patarlę, nereikėtų dalintis nei su draugu, nei su priešu. Pasak mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, tinkamai parinkti pusryčių patiekalai gali ne tik suteikti vertingos energijos dienai, bet ir padėti pagerinti savijautą. Kaip pavyzdį V. Kurpienė pateikia avižas – eksp...
Parduotuvių lentynose savo apvaliomis formomis ir ryškia spalva pirkėjų akis jau masina šviežio derliaus ridikėliai. Ankstyvasis pavasaris šioms daržovėms yra pats pikas, todėl nepraleiskite progos pasinaudoti jų nauda. Ridikėliai – nuo seno pažįstama, lietuvių mėgstama, pilna vitaminų ir skoninių savybių daržovė, kuri lengvai pasiduoda įvairiem...
Mėsa ir jos gaminiai visada kėlė daugybę diskusijų. Tiesa, mitybos specialistų teigimu, visiškai išbraukti jos iš savo valgiaraščio nederėtų. Tačiau dažnam vartotojui kyla natūralus klausimas: kokią gi mėsą – raudoną ar baltą – rinktis, kuri iš jų vertingesnė ir kaip dažnai derėtų mėsingus patiekalus įtraukti į savo kasdienį meniu?
Norint, kad treniruotė būtų išties rezultatyvi, jai reikia ruoštis iš anksto – ne tik nusimatyti treniruotės planą, bet ir pavalgyti, kad sportuojant nepritrūktų jėgų, sako sveikos gyvensenos šalininkė, populiaraus tinklaraščio „Su Ingrida“ autorė Ingrida Martinkėnaitė. Tad ko užkąsti prieš sportą, kad treniruotė praeitų sklandžiai?
Lietuvoje kasmet užregistruojama per 100.000 sezoninio gripo atvejų.