Žmogaus organizmui būtinų mineralų sąraše po kalcio antrą poziciją užima fosforas. Jis užtikrina medžiagų apykaitą, padeda funkcionuoti ląstelėms, skatina audinių regeneraciją (atsinaujinimą), palaiko raumenų, širdies ir nervų sistemos veiklą. Tai kaulų, dantų, DNR ir RNR, taip pat riebalų, baltymų ir cukrų statybinė medžiaga. Be to, fosforas da...
Vitaminas K padeda gaminti baltymus, reikalingus kraujo krešėjimui ir kaulų statybai. Su vitaminu K glaudžiai susijęs protrombinas, tiesiogiai skatinantis kraujo krešėjimą. Taip pat šis vitaminas reikalingas sveikam kauliniam audiniui išsaugoti.
Ne visos su maistu gaunamos kalorijos yra naudingos. Įvairūs maisto produktai organizme įsisavinami skirtingai. Maistas gali labai nevienodai paveikti jaučiamą alkį, hormonus ir vėliau sudegintų kalorijų skaičių.
Daugelis puikiai žino, kad sveikatai palankiausias gėrimas yra tyras vanduo. Vis dėlto, pasirodo, kad svarbus ne tik suvartojamų skysčių kiekis, bet ir temperatūra.
Su amžiumi mūsų organizmas patiria natūralius pokyčius – lėtėja medžiagų apykaita, silpnėja raumenys, keičiasi skonio pojūtis, mažėja apetitas. Todėl vyresniame amžiuje tinkama mityba tampa dar svarbesnė sveikatai ir gyvenimo kokybei.
Vartodami mažiau cukraus, pajusite teigiamą poveikį sveikatai: efektyviau susidorosite su virškinimo problemomis, sumažės nerimas ir stresas, nuovargis, sąnarių bei galvos skausmai (migrena). Tyrimų duomenimis, daugelis žmonių bando sumažinti cukraus suvartojimą, tačiau tai nėra lengva, ypač jei išsivysčiusi priklausomybė. Tad ką galime padaryti...
Protarpinis badavimas – tai mitybos principas, kai valgoma laikantis reguliaraus grafiko, o tam tikrą laiką badaujama. Tyrimai rodo, kad protarpinis badavimas yra būdas kontroliuoti svorį ir užkirsti kelią ligoms. Tad kaip šio mitybos principo laikytis saugiai ir ką reikėtų žinoti?
Balkšvųjų gysločių sėklų luobelės – tai itin naudingų maistinių skaidulų rūšis. Gyslotis, kaip ir kitos skaidulos, per plonąjį žarnyną praeina beveik nesuskaidytas, organizmas jo neabsorbuoja: sėklų luobelės sugeria vandenį ir virsta klampiu junginiu.
Norite gyventi ilgiau, laimingiau, sveikiau? Specialistai pataria – rinkitės įvairių rūšių riešutus kaip užkandį, ir turėsite ne tik sveiką širdį, aštrų protą, bet ir džiaugsitės lieknomis kūno linijomis.
Kraujo savybė – krešėjimas, mus apsaugo susižeidus, kad nenukraujuotume. Visgi pasitaiko atvejų, kuomet žmogaus kraujas yra per tirštas ir jame gali susidaryti pavojingi gyvybei krešuliai. Laimei, prevenciškai, kad išvengtume kraujo krešulių, visuomet galime vartoti natūralius maisto produktus, kurie skystina kraują.
Vitaminas E – riebaluose tirpus vitaminas, kurio aktyviausia forma yra (alfa-)tokoferolis. Tai vienas pagrindinių antioksidantų, svarbus geram regėjimui, kraujotakai, odai, smegenims, įvairių ligų prevencijai. Trūkstant vitamino E, gali išsivystyti periferinės nervų sistemos liga (neuropatija) bei retinopatija – akies tinklainės pažeidimas. Ką s...
Natris yra vienas pagrindinių mineralų bei mūsų organizmo elektrolitų. Jis padeda sureguliuoti vandens kiekį organizme, yra atsakingas už nervų ir raumenų veiklą bei normalų kraujospūdį.
Sausmedžio uogos yra saldžiarūgščio skonio, pailgos formos ir tiek skoniu, tiek ir išvaizda kiek primena mėlynes, tačiau yra kur kas naudingesnės sveikatai net ir už pastarąsias. Sausmedžio uogos puikiai tinka ne tik kaip užkandis: iš jų galima virti uogienes, dėti šių uogų į kokteilius, glotnučius bei desertus, spausti sultis, gaminti sirupus i...
Kalis – visiems organizmo audiniams būtinas mineralas. Jis dėl gebėjimo aktyvinti įvairias ląstelių ir nervų funkcijas priskiriamas elektrolitams. Pagrindinis kalio vaidmuo – palaikyti normalų skysčių kiekį ląstelėse, o, pavyzdžiui, natris palaiko skysčių kiekį už ląstelių ribų.
Magnis – vienas svarbiausių mikroelementų, padedantis išsaugoti tvirtus, stiprius kaulus, užtikrinantis stabilų širdies ritmą ir normalų kraujospūdį. Jis taip pat kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje, prisideda prie baltymų ir DNR sintezės.
Sveikiems vyrams per dieną vidutiniškai reikėtų gauti apie 3,7 l skysčių, o moterims – 2,7 l. Tai gali reikšti, kad per dieną visiškai užteks išgerti 4–6 stiklines vandens, priklausomai nuo to, kiek kitų skysčių (arbatos, vaisių sulčių, pačių vaisių ir daržovių ir kt.) vartojote.
Kalcis – mineralas, svarbus sveikiems kaulams ir dantims. Jis padeda tinkamai funkcionuoti širdžiai, raumenims bei nervams.
Visi puikiai žinome, kad norėdami numesti svorio, turime ne tik sportuoti, bet ir riboti suvartojamų kalorijų skaičių. Tačiau kaip žinoti, kokia suvartojamų kalorijų norma yra tinkama ir padės pasiekti savo tikslą?
Alkio jausmas atsiranda praradus 1% organizmo vandens. Netekus organizmui daugiau kaip 5% vandens, žmogus praranda sąmonę, o daugiau 10% - mirti