Naujausi tyrimai: šios tabletės net 92 proc. padidina depresijos riziką

Naujausi tyrimai: šios tabletės net 92 proc. padidina depresijos riziką

Po daugelį metų trukusių diskusijų apie tai, ar kontraceptinės tabletės gali neigiamai paveikti psichikos sveikatą, naujausi tyrimai atskleidžia šokiruojančią tiesą.

 

Naudoja daugelis dailiosios lyties atstovių

 

Kontraceptinės tabletės jau daugelį metų išlieka viena populiariausių kontraceptinių priemonių. Vis dėlto, šių vaistų naudojimas neapsieina be padarinių.

 

Nors daugelis moterų nusprendžia nutraukti tablečių vartojimą dėl jų poveikio nuotaikai ir psichikos sveikatai, tyrimų rezultatai nebuvo vienareikšmiai, be to, net ir ginekologai neturėjo vieningos nuomonės ar tikrai šios mažos piliulės gali sukelti psichikos negalavimus.

 

Naujausi tyrimai šokiravo net visko mačiusius mokslininkus. Pasirodo, kad kontraceptinės tabletės per pirmuosius dvejus vartojimo metus depresijos riziką padidina net 92 proc.

 

Didžiausias iki šiol atliktas tyrimas

 

Kembridžo universiteto mokslininkai inicijavo tyrimą, kuriame dalyvavo daugiau, kaip ketvirtis milijono Jungtinės Karalystės moterų. Tiriamųjų savijauta buvo tiriama nuo pat gimimo iki menopauzės pradžios.

 

Mokslininkų komanda rinko duomenis apie moterų kontraceptinių tablečių vartojimą, laiką, kada joms pirmą kartą buvo diagnozuota depresija ir kada jos pirmą kartą pajuto depresijos simptomus.

 

Tyrimo rezultatai atskleidė, kad moterims, kurios pradėjo vartoti kontraceptines tabletes būdamos suaugusios, depresijos simptomų rizika išaugo 92 proc. Vis dėlto, dar blogiau, kad toms, kurios kontraceptines priemones pradėjo vartoti būdamos paauglėmis, ši rizika buvo net 130 proc.

 

Nors suaugusioms moterims, kurios po dvejų metų ir toliau vartojo kontraceptines tabletes, depresijos rizika sumažėjo, paauglėms, net ir nustojus vartoti kontraceptines tabletes, rizika išliko.

 

Svarbu informuoti pacientes

 

Tyrimą atlikę mokslininkai teigia, kad kontraceptinės tabletės turi daug privalumų – padeda išvengti neplanuoto nėštumo ir mažina kiaušidžių bei gimdos vėžio riziką, tačiau šio naujo tyrimo tikslas – suteikti moterims daugiau informacijos apie galimus šalutinius poveikius bei paskatinti priimti tinkamiausią sprendimą ieškant būdų apsisaugoti nuo nėštumo.

 

Tyrimo išvadose teigiama, kad labai svarbu, jog sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai informuotų pacientes apie galimą depresijos riziką, susijusią su kontraceptinių tablečių vartojimu.

Komentarai