Krono liga – tai lėtinė, progresuojanti uždegiminė žarnyno liga, priklausanti uždegiminių žarnyno ligų (UŽL) grupei. Jai būdingas segmentinis žarnyno pažeidimas, kai uždegimas gali apimti bet kurią virškinamojo trakto dalį – nuo burnos iki išangės, tačiau dažniausiai pažeidžiamos galinės plonosios žarnos ir storosios žarnos sritys.
Krono liga paveikia visus žarnyno sienelės sluoksnius, dėl to gali formuotis randai, susiaurėjimai, fistulės ar abscesai.
Liga dažnai pasižymi bangine eiga – paūmėjimo ir remisijos periodais, o jos progresavimas priklauso nuo individualios organizmo reakcijos.
Dėl savo sisteminio pobūdžio Krono liga gali paveikti ne tik žarnyną, bet ir kitus organus ar sistemas.
Krono liga atsiranda dėl sudėtingos imuninės, genetinės ir aplinkos veiksnių sąveikos, kuri sukelia nenormalų imuninį atsaką prieš žarnyno mikroflorą ir gleivinę. Tiksli ligos priežastis nėra iki galo žinoma, tačiau pagrindiniai veiksniai, susiję su jos atsiradimu, yra šie:
Krono liga nėra užkrečiama, o jos atsiradimą dažniausiai lemia ne vienas konkretus veiksnys, bet jų visuma, sukelianti nenormalų žarnyno imuninį atsaką.
Diagnozė patvirtinama remiantis kelių tyrimų rezultatais, ypač kolonoskopijos ir biopsijos duomenimis.
Krono liga gydoma individualiai, atsižvelgiant į ligos sunkumą, lokalizaciją ir komplikacijas, nes tai lėtinė, bangomis pasireiškianti liga. Gydymo tikslas – sumažinti uždegimą, pasiekti ir palaikyti remisiją bei užkirsti kelią paūmėjimams ir komplikacijoms. Štai pagrindiniai gydymo principai:
Svarbu pabrėžti, kad Krono liga nėra išgydoma visiškai, tačiau tinkamai gydant galima pasiekti ilgalaikę remisiją ir gerokai pagerinti gyvenimo kokybę.
Krono liga gali sukelti įvairias vietines ir sistemines komplikacijas, ypač jei uždegimas nėra tinkamai kontroliuojamas. Kadangi ši liga pažeidžia visus žarnyno sienelės sluoksnius, dažnai formuojasi fistulės – nenormalūs kanalai tarp žarnyno ir kitų organų ar odos, ypač tiesiosios žarnos srityje. Taip pat gali išsivystyti abscesai – pūlių sankaupos, sukeliančios skausmą, karščiavimą ir infekcijos riziką.
Dar viena dažna komplikacija – žarnyno stenozės arba susiaurėjimai, atsirandantys dėl lėtinio uždegimo ir randėjimo, kurie gali sukelti žarnyno nepraeinamumą, pasireiškiantį stipriu pilvo skausmu, vėmimu ir pūtimu. Ilgainiui Krono liga gali pažeisti ir žarnyno gleivinę tiek, kad padidėja žarnyno vėžio rizika, ypač jei liga trunka daugelį metų.
Be žarnyno pažeidimų, Krono liga gali sukelti nežarnynines komplikacijas, tokias kaip odos, akių, sąnarių ar kepenų uždegimai, taip pat osteoporozę, inkstų akmenligę ir mažakraujystę dėl prasto maisto medžiagų pasisavinimo ar kraujavimo. Vaikams liga gali lemti augimo sulėtėjimą ar brendimo sutrikimus.
Nors komplikacijos gali būti rimtos, jų galima išvengti arba sumažinti riziką taikant laiku pradėtą ir nuoseklų gydymą, taip pat reguliariai stebint ligos eigą.
Krono ligos visiškai išvengti šiuo metu neįmanoma, nes tiksli jos priežastis nežinoma, o didelę reikšmę turi genetiniai ir imuniniai veiksniai. Tačiau galima sumažinti riziką susirgti ar bent jau atitolinti ligos pradžią, ypač jei yra paveldimas polinkis. Pirmiausia svarbu stiprinti žarnyno sveikatą – palaikyti subalansuotą mitybą, turtingą skaidulomis, probiotikais, vitaminais ir vengti itin perdirbto, riebaus ar uždegimą skatinančio maisto.
Rūkymas yra vienas svarbiausių žinomų rizikos veiksnių, todėl jo atsisakymas ženkliai sumažina Krono ligos riziką ir pagerina jau sergančiųjų būklę. Taip pat svarbu riboti nereikalingą antibiotikų vartojimą, ypač vaikystėje, nes jie gali sutrikdyti natūralią žarnyno mikrobiotą.
Lėtinis stresas gali išprovokuoti ar pasunkinti autoimuninius procesus, todėl naudinga išmokti valdyti įtampą – pasitelkiant fizinį aktyvumą, poilsio režimą, kvėpavimo ar atsipalaidavimo technikas.
Be to, svarbu laiku gydyti žarnyno infekcijas, stiprinti imunitetą, vengti žarnyną dirginančių medžiagų (pvz., alkoholio, nesteroidinių vaistų nuo uždegimo) ir stebėti virškinimo sistemą, ypač jei šeimoje yra Krono liga sergančių asmenų.
Nors visiška prevencija neįmanoma, sveikas gyvenimo būdas, rūpinimasis virškinimo traktu ir rizikos veiksnių mažinimas gali padėti sumažinti ligos tikimybę arba sušvelninti jos eigą.
Alkio jausmas atsiranda praradus 1% organizmo vandens. Netekus organizmui daugiau kaip 5% vandens, žmogus praranda sąmonę, o daugiau 10% - mirti
Kitas faktas