Trichineliozė yra parazitinė liga, kurią sukelia smulkūs apvalieji kirminai – trichinelės (Trichinella genties).
Užsikrėtus jų lervos patenka į žmogaus organizmą, pirmiausia žarnyne subręsta, o vėliau krauju migruoja į raumenų audinius, kur įsikuria ir sukelia uždegiminę reakciją.
Trichineliozė priklauso prie zoonozių – ligų, kurios perduodamos iš gyvūnų žmonėms.
Liga dažniausiai pasireiškia kaip sisteminis organizmo pažeidimas, nes parazitai paveikia ne tik žarnyną, bet ir raumenis bei kitus audinius.
Tai viena iš rečiau pasitaikančių, bet pavojingų parazitinių infekcijų.
Negydoma ar sunki trichineliozė gali sukelti rimtų sisteminių komplikacijų.
Viena dažniausių – stiprus raumenų uždegimas (miozitas), kuris sukelia ilgalaikį skausmą, silpnumą ir net judėjimo sutrikimus.
Kai lervos migruoja į kitus organus, gali pasireikšti širdies pažeidimas (miokarditas), sukeliantis širdies ritmo sutrikimus ar net širdies nepakankamumą.
Kartu galimas ir plaučių pažeidimas (pneumonitas), kuris pasireiškia dusuliu, kosuliu ir kvėpavimo sunkumais.
Reta, bet pavojinga komplikacija – centrinės nervų sistemos pažeidimas, kai lervos pasiekia smegenis ar nugaros smegenis, sukeldamos meningoencefalitą, traukulius ar net komą.
Dėl stiprios imuninės reakcijos gali išsivystyti alerginės reakcijos, tokios kaip odos bėrimai, tinimas ar anafilaksija, ypač kai lervos žūsta audiniuose.
Be to, užsitęsusi ar sunki infekcija gali sukelti išsekimą, svorio kritimą ir ilgalaikį organizmo silpnumą.
Trichineliozės galima išvengti taikant kelias svarbias apsaugos priemones.
Pirmiausia būtina vartoti tik tinkamai termiškai apdorotą mėsą, ypač kiaulieną ir laukinių gyvūnų (pvz., šernieną) mėsą – ją reikėtų gerai iškepti ar išvirti, nes šiluma sunaikina trichinelių lervas.
Ne mažiau svarbu – tirti mėsą dėl trichinelių, ypač jei ji gaunama iš naminių skerdimų ar medžioklės.
Medžiotojai privalo pristatyti mėsą į veterinarijos laboratoriją ir tik po neigiamo tyrimo rezultato ją vartoti.
Reikia vengti sūdymo, vytinimo ar rūkymo kaip vienintelio paruošimo būdo, nes šios technologijos ne visada sunaikina lervas.
Taip pat būtina laikytis švaros mėsos ruošimo metu, kad neužterštumėte įrankių ar paviršių.
Galiausiai, viešinimas ir švietimas apie trichineliozės pavojų padeda užkirsti kelią infekcijai, ypač kaimo vietovėse ir tarp medžiotojų bendruomenių.
40-50 % žmogaus kūno šilumos gali būti išvėdinta per galvą (be kepurės), nes galvoje yra labai daug kraujagyslių
Kitas faktas