Datulės – skanios ir sveikos: gerina virškinimą, sureguliuoja kraujospūdį

Datulės – skanios ir sveikos: gerina virškinimą, sureguliuoja kraujospūdį
@ Shutterstock

Jau net prieš tūkstančius metų, kuomet atrastos datulės, buvo neabejojama jų teikiama nauda ir gydomosiomis savybėmis. Manoma, kad datulės kilo iš dabartinės Irako teritorijos, taip pat yra šaltinių, rodančių, jog Senovės Egipte buvo gaminamas datulių vynas.

 

Dėl prekybos datulės galiausiai nukeliavo į pietvakarių Aziją, Ispaniją, šiaurinę Afriką, o vėliau buvo nuvežtos ir į Meksiką, bei Kaliforniją. Šiandien ji tebėra vienas iš svarbiausių Vidurio Rytų virtuvės ingredientų. Nors visame pasaulyje yra mažiausiai 30 datulių rūšių, jos dažniausiai skirstomos į tris plačias rūšis – minkštą, pusiau sausą ir sausą, o jų diferencijavimas atliekamas atsižvelgiant į gliukozės, sacharozės ir fruktozės kiekį.

 

Datulės yra ne tik skanios, bet ir naudingos:

 

  1. Jose gausu antioksidantų. Visose datulėse, šviežiose arba džiovintose, yra įvairių rūšių antioksidantų. Šviežiose datulėse yra antocianidinų ir karotenoidų, o džiovintose datulėse yra polifenolių – kaip ir žaliojoje arbatoje. Antocianidai ir karotenoidai stiprina kraujagysles, gerina naktinį regėjimą, polifenoliai kovoja su infekcijomis, vėžiu, stiprina imuninę sistemą.
     

  2. Padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Diabeto ligų tyrinėtojai įrodė, kad datulės daro mažą glikemijos poveikį. Tai reiškia, kad datulių valgymas atskirai arba su maistu gali padėti 2 tipo diabetu sergantiems žmonėms suvaldyti cukraus ir riebalų kiekį kraujyje. Rekomenduojama suvalgyti 6-8 datules.
     

  3. Gali padėti sumažinti kraujospūdį. Suvalgius įprastą datulių porciją (6-8 datules), žmogus gauna apie 80 miligramų magnio, būtino mineralo, kuris padeda išsiplėsti kraujagyslėms. Tyrimai rodo, kad 370 miligramų magnio gali reikšmingai sumažinti kraujo spaudimą, tačiau išgėrus, pavyzdžiui, papildus, kuriuose yra tokia didelė dozė vienu metu, dažnai viduriuojama. Datulės yra vienas žmogui patogiausių ir veiksmingiausių produktų, kuriuos galima vartoti, siekiant papildyti magnio atsargas organizme ir palaikyti sveiką kraujospūdį.
     

  4. Datulėse yra visi vitaminai, reikalingi sklandžiai smegenų veiklai. Vienoje mažoje datulėje yra daugiau nei du miligramai cholino, B grupės vitamino, kuris yra acetilcholino, atminties neuromediatoriaus, komponentas. Didesnis cholino vartojimas susijęs su geresne atmintimi, taip pat su geresniais rezultatais mokantis. Tai yra pagrindinė maistinė medžiaga vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems gresia Alzhaimerio liga. Taip pat, datulėse esantys vitaminai: A ir C, pakelia energijos lygį. Jose gausu ir geležies, kurios trūkumas gali sukelti nuovargį, sutrumpėjusį kvėpavimą ir skausmą krūtinės srityje.
     

  5. Padeda palaikyti kaulų masę. Tyrimai rodo, kad kaulų nykimu (osteopenija – kai nustatomas mažesnis nei norma tiriamasis kaulų tankis), sergantiems, ypač moterims po menopauzės, galima sumažinti padidinus kalio suvartojimą. Per vieną džiovintą datulę gaunama beveik 140 miligramų šios vertingos maistinės medžiagos. Mokslininkai mano, kad didelis kalio vartojimas apsaugo kaulų masę, nes sumažėja per inkstus išskiriamo kalcio kiekis.
     

  6. Skatina virškinimą. Dėl didelio skaidulų kiekio datulės rekomenduojamos rekomenduojamas tiems, kurie turi problemų dėl vidurių užkietėjimo.

Komentarai