Ką daryti, kai virtuvėje įsiveisia kandys?

Ką daryti, kai virtuvėje įsiveisia kandys?

Šalį jau bemaž mėnesį sukaustę šalčiai daugelį priverčia likti namuose. Baimindamiesi sužvarbti gyventojai vis daugiau laiko praleidžia įsitaisę šiltuose būstuose, kuriuose taip pat laiką mėgsta leisti maistinės kandys, tūnančios virtuvės spintelėse ir užkaboriuose. Kai kurių iš jų įžūlumas glumina būstų šeimininkus – nepaisant palubėmis skraidančių kandžių, spintelėje ropoja ir kirmėlės. Ar įmanoma šį kraupų vaizdą visiems laikams išgyvendinti iš jaukios virtuvės?

Priešas drugelio kailyje

Maistinės kandys, moksliškai vadinamos ugniukais, priklauso drugelių šeimai ir kelia didžiausią grėsmę namuose laikomiems maisto produktams. "Suaugę ugniukai – tai mūsų matomi skraidantys drugeliai, kurių patelės vienu metu gali sudėti 100-300 kiaušinėlių ant arba šalia produktų, kuriais vėliau maitinsis lerva (vikšras). Būtent lervos ir yra daugiausiai žalos pridaranti ugniukų stadija", - teigia biologas Liutauras Grigaliūnas. Specialistas atskleidžia, jog apie 50 proc. ugniukų, besiveisiančių kruopose, dribsniuose ar miltuose, sudaro patelės, o apie 60 proc. jų padėtų kiaušinėlių pavirsta vabzdžiais.

Besiraitančios kirmėlės apetito neskatina

Daugeliui siaubą keliantis radinys – kirmėlės, besiraitančios produktų pakuotėse ir įkūrusios juose kaip savo namuose. Be to, kad būstų šeimininkams kelia pasibjaurėjimą, kandys daro ir didelę žalą virtuvėje laikomiems produktams ir padidina maistui skirto biudžetą, kadangi apgadintus produktus tenka išmesti. Lervos (vikšrai) gadina produktus juos grauždami. Jos taip pat suteršia produktus savo išskiriamais siūlais, išmatomis, išnaromis, kokonais, o dėl jų veiklos produktai praranda savo spalvą, skonį bei kvapą. Drėgnesnėje aplinkoje laikomus produktus dažniau apninka pelėsis. Dažniausiai maistinės kandys įsiveisia miltuose, dribsniuose ar sausuose pusryčiuose, riešutuose, šokolade, sausainiuose, džiovintuose vaisiuose, vaistažolėse ar net naminių gyvūnų sausame maistą. Ugniukai veisiasi net ir tabake ar jo gaminiuose.

2 psl. »

Komentarai