Vitaminai ir mineralinės medžiagos – tai tarytum orkestro atlikėjai, turintys savo partijas. Jie būtini normaliai medžiagų apykaitai, fiziologiniams procesams ir biocheminėms reakcijoms, vykstančioms mūsų organizme. Kaip atpažinti, kad kurio nors iš jų gauname per mažai? Ką tokiu atveju daryti?
Lietuvos gyventojams dažniausiai trūksta šių vitaminų ir mikroelementų: vitamino D, vitamino B12, vitamino B9 (folio rūgšties), geležies, magnio ir omega-3 riebalų rūgščių.
Vitaminas D
- Lietuvos gyventojams dažniausiai trūksta vitamino D. Trūkumas ypač ženklus rudens, žiemos ir ankstyvo pavasario mėnesiais.
- Kodėl trūksta vitamino D? Lietuvos gyventojai vitamino D stokoja dėl mažo saulės spindulių kiekio ir nepakankamo vitamino D turinčio maisto (riebios žuvys, kiaušiniai) vartojimo.
- Vitamino D stokos pasekmės: silpnesnė imuninė sistema, kaulų tankio mažėjimas, depresyvios nuotaikos.
- Kaip atpažinti, kad trūksta vitamino D? Vitamino D trūkumą galima atpažinti iš nuovargio, raumenų silpnumo, dažnų peršalimų, prastos nuotaikos ir lėto žaizdų gijimo.
- Vitamino D šaltiniai: saulės spinduliai, riebios žuvys (lašiša, skumbrė), kiaušinio tryniai, kepenys.
Vitaminas B12
- Vitamino B12 dažniausiai trūksta vyresnio amžiaus žmonėms bei vegetarams, veganams ir besilaikantiems itin griežtų dietų, stipriai ribojantiems suvartojamo maisto kiekį.
- Kodėl trūksta vitamino B12? Vitamino B12 stoka pasireiškia dėl nevisavertės mitybos bei sumažėjusio šio vitamino įsisavinimo dėl skrandžio ar žarnyno problemų.
- Vitamino B12 stokos pasekmės: nuovargis, silpnumas, atminties sutrikimai, anemija.
- Kaip atpažinti, kad trūksta vitamino B12? Vitamino B12 trūkumą galima atpažinti iš nuovargio, silpnumo, rankų ar kojų tirpimo, atminties sutrikimų, blyškios odos ir dažnos nuotaikų kaitos.
- Vitamino B12 šaltiniai: mėsa, kepenys, žuvis, kiaušiniai, pienas ir pieno produktai.
Folio rūgštis (vitaminas B9)
- Vitamino B9 (folio rūgšties) dažniausiai trūksta vaisingo amžiaus moterims, nėščiosioms ir žindančioms.
- Kodėl trūksta vitamino B9? Vitamino B9 trūksta dėl nevisavertės mitybos ir dėl itin išaugusio folio rūgšties poreikio nėštumo ir žindymo laikotarpiu.
- Vitamino B9 stokos pasekmės: padidėjusi nervinio vamzdelio defektų rizika vaisiui, nuovargis, anemija.
- Kaip atpažinti, kad trūksta vitamino B9? Vitamino B9 (folio rūgšties) trūkumą galima atpažinti iš nuovargio, silpnumo, galvos skausmo, prasto apetito, blyškios odos ir dirglumo.
- Vitamino B9 šaltiniai: špinatai, salotos, gražgarstės, brokoliai, pupelės ir kiti ankštiniai, citrusiniai vaisiai.
Geležis
- Geležies dažniausiai stokoja vaisingo amžiaus moterys, o taip pat vaikai ir paaugliai.
- Kodėl trūksta geležies? Geležies dažniausiai trūksta dėl nepakankamos mitybos, gausių menstruacijų, kraujo netekimo, nėštumo ar prasto geležies įsisavinimo žarnyne.
- Geležies stokos pasekmės: anemija, silpnumas, nuovargis, sumažėjęs darbingumas.
- Kaip atpažinti, kad trūksta geležies? Geležies trūkumą galima atpažinti iš nuolatinio nuovargio, silpnumo, blyškios odos, galvos svaigimo, dusulio, širdies ritmo sutrikimų ir trapių nagų.
- Geležies šaltiniai: raudona mėsa, kepenys, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, ankštinės daržovės, špinatai ir kitos lapinės daržovės.
Magnis
- Daugelis žmonių su maistu gauna pakankamai magnio, tačiau į rizikos grupę patenka vyresnio amžiaus žmonėms, virškinimo problemų turintys ar tam tikromis ligomis (pavyzdžiui, Krono liga ar celiakija, diabetu, inkstų ligomis ir kt.) sergantieji.
- Kodėl trūksta magnio? Magnio trūksta dėl nesubalansuotos mitybos, perdirbto maisto vartojimo, padidėjusio streso, virškinimo problemų ir kai kurių vaistų poveikio, kurie mažina magnio įsisavinimą ar didina jo išskyrimą iš organizmo.
- Magnio stokos pasekmės: raumenų spazmai, nerimas, nemiga, širdies ritmo sutrikimai.
- Kaip atpažinti, kad trūksta magnio? Magnio trūkumą galima atpažinti iš raumenų spazmų, mėšlungio, drebulio, nuovargio, nerimo, miego sutrikimų ir širdies ritmo sutrikimų.
- Magnio šaltiniai: riešutai, sėklos, žalios lapinės daržovės, pilno grūdo produktai, ankštinės daržovės, šokoladas.
Plačiau skaitykite: Magnis: kas patiria didžiausią šio mikroelemento trūkumo riziką?
Omega-3 riebalų rūgštys
- Lietuvos gyventojai vartoja mažai žuvies - tai ir lemia omega-3 riebalų rūgščių stoką.
- Kodėl trūksta omega-3 riebalų rūgščių? Omega-3 riebalų rūgščių trūksta dėl mažo riebių žuvų, sėklų ir riešutų vartojimo bei nesubalansuotos mitybos.
- Omega-3 riebalų rūgščių stokos pasekmės: silpnesnė širdies ir kraujagyslių sistema, prastesnė smegenų veikla.
- Kaip atpažinti, kad trūksta omega-3 riebalų rūgščių? Omega-3 trūkumą galima atpažinti iš sausos odos, plaukų slinkimo, nuotaikos svyravimų, uždegimų ir sumažėjusio gebėjimo susikaupti.
- Omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai: riebios žuvys (lašiša, skumbrė, silkė), linų sėmenys, čija (chia) sėklos, riešutai.
Komentarai (1)