Mikrobiota (dar žinoma ir kaip mikroflora) – tai mikroorganizmų rūšių visuma. Bakterijų įvairovė žarnyne naudinga daugeliu atžvilgių, o neigiami mikrobiotos pokyčiai siejami su nusilpusia imunine sistema, širdies ligomis, astma, dirgliosios žarnos sindromu, alergijomis ir net depresija. Tad kaip greitai galime pagerinti žarnyno mikrobiotą?
Mūsų mikrobiota sudaryta iš trilijonų ląstelių – ne tik gerųjų bakterijų, bet ir virusų, grybelių, o didžiausia jų bendruomenė klesti būtent žarnyne. Taigi visai neatsitiktinai gera žarnyno sveikata yra susijusi su beveik visų kitų organizmo sistemų bei organų sveikata.
Žarnyno bakterijos atlieka svarbų vaidmenį virškinant, skaidant maistą, skaidulas, padeda įsisavinti maisto medžiagas. Bakterijos gamina ir kelis vitaminus – folatus (bioaktyviąją folio rūgštį), vitaminus B2, B12 ir K, trumpos grandinės riebalų rūgštis, kurios gali sumažinti uždegimą, apsaugoti nuo storosios žarnos ligų, padėti sumažinti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat naudingosios bakterijos parengia su infekcijomis kovoti padedančias kraujo ląsteles.
Kas leidžia daryti prielaidą, kad žarnyno mikrobiota yra normali?
Apie žarnyno mikrobiotos sutrikimus mus įspėja šie simptomai:
Tinkama mityba yra vienas veiksmingiausių būdų atkurti balansą ir padidinti bakterijų įvairovę. Tyrimų duomenimis, žarnyno mikrobiotą galime pakoreguoti net ir vos per kelias dienas, tačiau tai lemia daugelis veiksnių, įskaitant radikalius mitybos ir gyvenimo būdo pokyčius. Ilgalaikę naudą galima pastebėti po kelių mėnesių, tačiau minėtame tyrime nustatyta, kad grįžus prie netinkamos mitybos vėlgi gali pasireikšti disbakteriozė. Siekiant ilgalaikio efekto, žarnyno sveikatą reikia puoselėti nuolat.
Ir nors kiekvienas organizmas yra skirtingas, tam tikri principai, padėsiantys atkurti žarnyno mikrobiotą, tinka visiems žmonėms.
Sparčiai populiarėja „Plant points“ koncepcija – per savaitę suvalgyti bent 30 skirtingų augalinės kilmės produktų: daržovių, vaisių, visų grūdo dalių produktų, ankštinių augalų, riešutų, sėklų, žolelių ir prieskonių.
Paprastai tariant, sveikame žarnyne gyvena daug skirtingų mikroorganizmų, kurie „renkasi“ skirtingą maistą, tad kuo įvairesnė mityba, tuo įvairesnės bakterijos klesti žarnyne.
Tyrimai atskleidžia, kad suvartojant ne mažiau nei 30 skirtingų augalų didėja gerųjų bakterijų kiekis žarnyne. Racionui stebėti sukurtos netgi specialios programėlės, pavyzdžiui, „30 plants a week: Plant Points“.
Tirpios skaidulos beveik neapdorotos patenka į storąją žarną ir ten jas pradeda fermentuoti žarnyno bakterijos. Šio fermentacijos proceso metu pagaminamos trumpos grandinės riebalų rūgštys.
Taigi, per dieną rekomenduojama suvartoti bent 30 g skaidulų. Tiesa, skaidulų suvartojant penktadaliu daugiau (~6 g jų yra kai kurių rūšių pusryčių dribsniuose arba 2 riekėse visų grūdo dalių duonos) pastebimas ženklus teigiamas poveikis žarnynui.
Jei iki tol kasdieniame racione buvo mažai skaidulų, staiga padidinus jų kiekį gali pradėti kauptis dujos, varginti pilvo pūtimas, tad mitybą koreguokite palaipsniui ir gerkite daugiau vandens.
Sklandžiam žarnyno funkcionavimui labai naudingi fermentuoti maisto produktai (probiotikai):
Kiti daug skaidulų turintys ir žarnynui naudingi produktai:
Neigiamai žarnyno mikrobiotą veikiantis ir ardantis maistas, gėrimai bei vaistai:
Svarbu turėti omenyje, kad vien tik maistas nepadės visiškai atkurti žarnyno mikrobiotos. Daug įtakos turi ir kokybiškas miegas, tad labai svarbi miego rutina, rekomenduojama vengti kofeino turinčių produktų ir alkoholio.
Taip pat svarbu kovoti su stresu ir reguliariai mankštintis: sveikas gyvenimo būdas kartu yra ir sveikos mikrobiotos pagrindas.
Viename kvadratiniame pažasties odos centimetre gali būti iki 500 milijonų bakterijų
Kitas faktas
Komentarai