Kas geriau: rūkyta ar vytinta dešra? Atskleidė tiesą

Kas geriau: rūkyta ar vytinta dešra? Atskleidė tiesą

Nors neįžvelgtume daug lietuvių ir ispanų mitybos panašumų, tačiau abi tautos nuo seno jaučia silpnybę rūkytiems ir vytintiems mėsos gaminiams. Ispanai itin didžiuojasi burnoje tirpstančiais gurmaniškais kumpiais, lietuviams tradiciškai svarbu namuose turėti nors kiek lašinių ar rūkytos dešros. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad rūkyta ar vytinta mėsa neturėtų būti kasdienis produktas: tokius gaminius reikėtų rinktis aukščiausios rūšies ir skanauti labai saikingai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva informuoja, kad iki kovo 11 d. verta pasinaudoti akcija ir vytintos dešros nusipirkti pigiau: 2 vienetai ispaniškos vytintos dešros su baltuoju pelėsiu Espetec Fuet Sola” kainuos tik 3,99 Eur.

 

Viena iš geriausiai žinomų dešrų Ispanijoje

 

Šios dešros paprastai gaminamos iš smulkiai supjaustytos kiaulienos šoninės, pridedant druskos ir prieskonių – skirtinguose Ispanijos regionuose jie parenkami skirtingi. Ir jei lietuviai įprastai dešrą naudoja sumuštiniams, tai ši vytinta ispaniška dešra dažniausiai skanaujama tiesiog supjaustyta plonais griežinėliais. Tai populiarus užkandis, tradicinių ispaniškų tapų dalis, kai skanaujamos alyvuogės, sūris, jūros gėrybės, įvairios daržovės, rūkyta mėsa. 

 

Pailgos plonos dešros (ispanai dažnai sako, kad ji turėtų būti pusantro piršto storio) paviršius dažniausiai būna padengtas balkšvos spalvos pelėsiu, kuris natūraliai susidaro brandinimo metu. Kartais dešros mėgėjams iškyla klausimas, ar šią vytintą dešrą galima valgyti su odele. Tai kiekvieno pasirinkimas, bet dažniausiai odelė yra natūrali, tad galima valgyti ir su ja.

 

Patartina skanauti saikingai

 

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vytinta ar rūkyta dešra neturėtų būti kasdienis pasirinkimas. „Rekomenduotina rūkytos ar vytintos mėsos gaminių norma gana griežta – tik 50 g ir net ne per dieną, o per savaitę, tad dešrų mėgėjai gali gerokai nustebti. Tačiau juk niekas nedraudžia pajusti skirtingų skonių subtilybes, jei valgoma saikingai. Tai reiškia, kad jei skanavote dešros kur kas daugiau, vėliau galima keletą savaičių jos nevartoti“, – pataria gydytoja dietologė. 

 

Tačiau net ir vartojant ne itin gydytojų dietologų rekomenduotinus produktus ir iš jų gaminant namuose, galima patiekalo sudėtį pakeisti sveikatai palankesniais ingredientais – pavyzdžiui, daržovių ir prieskoninių žolelių gausa. Tada ir plonai pjaustyti vytintos dešros griežinėliai ant picos ar su kietagrūdžiais makaronais bei lazanija bus tik vienas iš gardžių priedų.

 

Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė sako, kad vytinti gaminiai yra šiek tiek palankesni sveikatai nei rūkyti, nes jie neapdorojami dūmais ir aukšta temperatūra, o lėtai džiovinami. Be to, pašalinus vandenį nebelieka terpės daugintis bakterijom, todėl vytintos dešros galiojimo laikas – ilgesnis. „Tačiau tiek vytintos, tiek rūkytos dešros neturėtų tapti kasdieniu maistu dar ir dėl didelės druskos koncentracijos“, – primena gydytoja dietologė.   

 

Pirkėjai ieško įvairesnių skonių

 

Nors Lietuvoje ypač mėgstamos lokalių gamintojų paruoštos dešros, tačiau kasmet jų asortimentas plečiasi ir, pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, vis dažniau pirkėjų krepšeliuose atsiduria itališki ar ispaniški rūkyti bei vytinti mėsos gaminiai.

 

„Mūsų tinklo parduotuvėse yra daugybė rūkytų ir vytintų dešrų rūšių. Vienos populiariausių – vytintos ir šaltai rūkytos dešros. Pirkėjų patogumui prekiaujame ir griežinėliais pjaustytomis, užkandžiams paruoštomis dešromis, itališkais ar ispaniškais vytintos ar rūkytos mėsos rinkiniais – juos itin patogu pasiimti į pikniką ar turėti atsargoje ir pateikti netikėtiems svečiams kartu su sūrių ir alyvuogių lėkšte. Norintys apsipirkti pigiau, turėtų paieškoti privačia „Rimi“ etikete pažymėtų dešrų“, – pataria ekspertė.

 

Ji primena, kad pjaustytas dešras rekomenduojama laikyti sausoje ir vėsioje patalpoje, kurioje ne daugiau kaip 18 °C. Jei namuose nėra vėsios patalpos, dešrą geriausia laikyti šaldytuve. „Rūkytų ir vytintų gaminių galiojimo laikas ilgesnis, tad norint apsipirkti pigiau, verta jų įsigyti ne po vieną vienetą, tuo labiau, kad iki kovo 11 d. 2 vienetai ispaniškos vytintos dešros su baltuoju pelėsiu „Espetec Fuet Sola” kainuos tik 3,99 Eur. Be to, maistui išleisti mažiau ir jo įsigyti ženkliai pigiau galima planuojant pirkinius iš anksto, sekant akcijas ir pasinaudojant „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. Taip pat verta patikrinti asmeninius pasiūlymus „Rimi“ lojalumo kortelių terminale arba mobilioje aplikacijoje“, – patikina O. Suchočeva.

 

Kviečiame pasigaminti tradicinį patiekalą iš Katalonijos regiono  „Escalivada“, kuriame įvairiaspalvės daržovės dera su pikantiška „Fuet“ dešra, o atėjus kepsnių sezonui daržoves galima kepti ant grotelių.

 

Keptos daržovės su „Fuet“ dešra

 

RECEPTAS

 

Patiekalui reikės:

 

  • 150 g „Fuet“ dešros;
  • 250 g vyšninių pomidorų;
  • 2 vnt. raudonųjų svogūnų;
  • 3 vnt. cukinijų;
  • 3 vnt. raudonųjų paprikų;
  • 1 vnt. baklažano;
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelio druskos. 

 

Kaip gaminti:

 

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C temperatūros. Cukinijas ir baklažaną supjaustykite lazdelėmis. Pomidorus perpjaukite į keturias dalis. Iš paprikų pašalinkite šerdį ir sėklas, supjaustykite jas plonais griežinėliais. Raudonuosius svogūnus supjaustykite plonais žiedais.
  2. Kepimo inde su aliejumi ir druska sumaišykite visas daržoves, išskyrus pomidoriukus. Įkaitintoje orkaitėje kepkite daržoves maždaug 40 minučių, kas penkiolika minučių jas pamaišydami. Likus dešimčiai minučių iki kepimo pabaigos, sudėkite gabalėliais supjaustytus vyšninius pomidorus. Supjaustykite dešrą griežinėliais ir pridėkite jų į daržoves. 

 

Skanaus!

Komentarai