Vasara – turbūt pats „skaniausias“ ir „sveikiausias“ metų laikas iš visų, kadangi galima mėgautis daugybe skirtingų vaisių ir uogų. O kokiomis gi savybėmis pasižymi, pavyzdžiui, agrastai?
Uogose gausu organinių rūgščių, pektininių medžiagų, vitamino C, B1, E, P, provitamino A, fosforo, kitų mikro- ir makroelementų.
Jos pasižymi unikaliomis savybėmis ir yra naudojamos gydomojoje mityboje. Agrastai labai padeda sergant virškinamojo trako ligomis, nuo kolito ir vidurių užkietėjimo, avitaminozės, inkstų ir šlapimo pūslės ligų. Dėl sudėtyje esančio serotonino juos galima vadinti geru vaistu nuo apatijos ir lengvos depresijos. Taip pat šios uogos padeda kovoti su augliais, stiprina kraujagyslių sieneles, efektyviai šalina iš organizmo radionuklidus.
Gana naudingi ir apdoroti agrastai (nors vitaminų ir mineralinių medžiagų juose lieka mažiau). Iš jų galima virti skanią uogienę, kompotą, gaminti marmeladą; taip pat juos patartina šaldyti žiemai.
JAV specialistai teigia, kad gripas gali kelti daug didesnį pavojų negu raupai ar juodligė – jie nustatė, kad esama ryšio tarp gripo ir mirtinų infarkto atvejų, ir tvirtina, jog su gripu susijusių mirčių esama keturis kartus daugiau, negu iki šiol teigta.
Kitas faktas
Komentarai (2)