Šylant orams bunda ir erkės: kaip nuo jų apsisaugoti?

Šylant orams bunda ir erkės: kaip nuo jų apsisaugoti?

Nors daugelis džiaugiasi atėjusiu pavasariu ir skuba planuotis įvairias veiklas lauke, ne vienam apsilankymas gamtoje primena apie ne itin malonią šiltojo sezono aktualiją – erkes. Įprastai erkės vėl aktyvios tampa kovo mėnesį, tačiau dėl klimato kaitos jų aktyvumo periodas vis ilgėja – šiemet pirmosios erkės pastebėtos jau vasario mėnesio pabaigoje. Tai reiškia, kad gyventojams jau kyla pavojus užsikrėsti erkių platinamomis ligomis. Tad kokie pavojai tyko ir kaip nuo jų apsisaugoti, pataria ekspertai.

 

Vienintelė efektyvi apsauga – skiepai

 

Pasak medicinos diagnostikos ir gydymo centro „Hila“ infekcinių ligų gydytojos Gabrielės Gaižutytės-Monteleone, pavojingiausia erkių platinama liga – erkinis encefalitas. Užsikrėtus šia sunkia ir pavojinga liga, pažeidžiamos galvos smegenys ir periferiniai nervai.

 

Neretai simptomai pasireiškia dvejomis bangomis: pirmieji požymiai pasirodo po 2-28 dienų ir primena peršalimą – ligoniams būdingas karščiavimas, raumenų, galvos skausmai, nuovargis ir bendras silpnumas, galintis trukti apie savaitę. Vėliau seka apgaulingo pagerėjimo etapas. Antroji ligos banga užklumpa apie trečdalį užsikrėtusiųjų – jiems pasireiškia centrinės nervų sistemos pažeidimai. Sergantieji skundžiasi stipriais galvos skausmais, mieguistumu, pykinimu, vėmimu, nevaldomu karščiavimu ar net koordinacijos sutrikimu. Daliai žmonių galvos smegenų pažeidimas, kurį sukelia erkinis encefalitas, gali turėti itin stiprių liekamųjų reiškinių – nuo miego sutrikimo iki neįgalumo.

 

„Vienintelė tikrai efektyvi apsauga nuo erkinio encefalito – skiepai. Nors pasiskiepyti galima visus metus, rekomenduojama tą padaryti dar prieš prasidedant šiltajam sezonui, kad spėtų susiformuoti patikimas imunitetas“, – įspėja gydytoja.

 

Draudimo bendrovės ERGO duomenimis, praėjusiais metais skiepams nuo erkinio encefalito įsigyti buvo išmokėta virš 48 tūkst. eurų suma, o galimybe pasiskiepyti pasinaudojo arti 1400 apsidraudusiųjų  ERGO sveikatos draudimu. Aktyviausiai skiepijamasi vasario ir kovo mėnesiais.

 

„Lietuva priklauso vienam aktyviausių erkinio encefalito židinių Europoje, tad džiugu, kad gyventojai vis geriau suvokia erkių platinamų ligų keliamą pavojų ir nepamiršta pasirūpinti savo saugumu“, – kalba ERGO rizikų vertinimo ir produktų vystymo skyriaus vadovė Audronė Kupliauskienė.

 

Pavojinga, jei nepastebima laiku

 

Kita viena dažniausiai diagnozuojamų erkių platinamų ligų Lietuvoje yra Laimo liga. Ši liga pasireiškia daugiasisteminiu žmogaus odos, vidaus organų ir nervų sistemos pažeidimu ir yra ypač pavojinga, kai nepastebima laiku.

 

„Laiku nepradėjus gydyti galimi išliekamieji odos, sąnarių, nervų sistemos ar širdies pažeidimai. Deja, priešingai, nei nuo erkinio encefalito, skiepų nuo Laimo ligos nėra. Belieka bendrosios profilaktikos priemonės: tinkama apranga ir erkes atbaidančios medžiagos – repelentai. O pastebėjus Laimo ligos simptomus – raudoną dėmę, dažniausiai atsirandančią erkės įsisiurbimo vietoje, karščiavimą, silpnumą, raumenų skausmą, kreiptis į gydytojus, nes anksti diagnozuota Laimo liga yra lengviau gydoma ir rečiau sukelia rimtas pasekmes“, – pasakoja G. Gaižutytė-Monteleone.

 

ERGO atstovės teigimu, siekiant sumažinti erkių įkandimo riziką einant į miškingas vietoves patariama apsirengti visą kūną dengiančiais drabužiais, kurių rankogaliai gerai priglustų prie riešų, o kelnių klešnių apačia – prie kojų. „Galvą rekomenduojama uždengti gerai priglundančia kepure, gobtuvu ar skarele. Būnant miške patartina rinktis baltą ar šviesią aprangą – ji leidžia lengviau pastebėti užropojusias erkes joms dar nespėjus įsisiurbti. Grįžus iš miško namo rūbus reikėtų iš karto įdėti į skalbimo mašiną skalbti“, – pataria A. Kupliauskienė.

Komentarai